Viimeisimmät julkaisut

Yrityspuisto leikkasi lähes kolmanneksen energiakuluistaan Helsingin Pitäjänmäessä

Eteran omistamissa toimistokiinteistöissä Helsingin Pitäjänmäessä on tehty energiatehokkuusremontti. Energiatehokkuutta ja säästöjä on saatu aikaan tuomalla vanhojen laitteiden tilalle uutta tekniikkaa, automaatiota modernisoimalla ja kiinteistön ohjauksen periaatteita uudistamalla. Energiakulut ovat pudonneet energiasaneerauksen jälkeen 30 prosenttia. Energiansäästötoimet toteuttaneen LeaseGreenin mukaan kiinteistöjen energiasaneeraus on tehokkain keino päästöjen hillitsemiseen Suomessa.

Kiinteistöjen energiasaneeraukset pienentävät kiinteistöjen omistajien kustannuksia ja rakennusten energiankäytön aiheuttamia päästöjä. Suomessa suurin säästöpotentiaali on 1900-luvun loppupuolella rakennetuissa asuin- ja toimitilakiinteistöissä.

”Pelkästään pääkaupunkiseudulla on useita satoja suuria kiinteistöjä, joiden energiakuluja ja päästöjä voidaan leikata 20–30 prosenttia”, LeaseGreenin toimitusjohtaja Tomi Mäkipelto sanoo. ”Energiatehokkuus on Suomen oloissa tehokkain keino päästöjen pienentämiseen. Samalla voidaan parantaa myös kiinteistön käyttäjien olosuhteita – ilmanvaihdosta lämmönjakoon ja valaistukseen saakka.”

LeaseGreen on kiinteistöjen energiatehokkuuteen erikoistunut palveluyritys. LeaseGreen on toteuttanut viimeksi kuluneen vuoden aikana lukuisia energiatehokkuusprojekteja mm. suuriin toimistotaloihin ja vähittäiskaupan kiinteistöihin. Viime syksynä yhtiön insinöörit veivät läpi Helsingin Pitäjänmäellä sijaitsevan Kutomo Business Parkin energiasaneerauksen avaimet käteen -projektina. Ensimmäisen kuuden kuukauden mittausjakso osoittaa, että yrityspuiston energiakulut ovat pudonneet projektin jälkeen 30 prosenttia.

”Kutomo on hyvä kiinteistö, jota on hoidettu erittäin hyvin”, Mäkipelto kertoo. ”2010-luvun ratkaisut ovat kuitenkin selvästi tehokkaampia kuin 1980-luvun tekniikka. Kutomossa tehtiin useita satoja yksittäisiä toimenpiteitä. Vanhojen laitteiden tilalle tuotiin uutta tekniikkaa, automaatiota modernisoitiin ja kiinteistön ohjauksen periaate muuttui täysin.”

Eteran omistamissa toimistokiinteistöissä Helsingin Pitäjänmäessä on tehty energiatehokkuusremontti. Kuva: Etera

Eteran omistamissa toimistokiinteistöissä Helsingin Pitäjänmäessä on tehty energiatehokkuusremontti. Kuva: Etera

”Säästämme enemmän kuin maksamme”

Kutomotien yrityspuisto muodostuu kahdesta kiinteistöstä, joiden pinta-ala on yhteensä 26 000 m2. Kiinteistöissä työskentelee mm. Elisan, Monetan ja useiden teknologiayritysten henkilöstöä. Yrityspuiston omistaja on työeläkevakuutusyhtiö Etera, joka ei sitonut projektiin lainkaan omaa pääomaa. Investoinnit rahoitettiin LeaseGreenin kuukausimaksuun perustuvalla palvelumallilla. Sopimuskauden kesto on kahdeksan vuotta.

”Säästämme joka kuukausi enemmän rahaa kuin maksamme LeaseGreenille kuukausimaksua”, Eteran kiinteistöpäällikkö Matti Autere sanoo. ”Kutomon kaukolämpölasku näyttää jopa puolittuvan. Tässä projektissa on erinomainen kannattavuuden ja riskin suhde.”

LeaseGreenin ennusteen mukaan Etera saavuttaa Kutomotien energiatehokkuushankkeen investoinneille yli 19 prosentin tuoton. Se ylittää moninkertaisesti suomalaisten eläkeyhtiöiden kiinteistösijoitusten tuottotason.

Matti Autereen mukaan projekti täytti kaikki tilaajan asettamat tavoitteet. Hänen mielestään Kutomon kokemukset viittaavat siihen, että energiatehokkuuden potentiaali pitäisi selvittää lähes jokaisessa suomalaisessa toimitilakiinteistössä. Kutomon hankkeessa mukana ollut Corbelin tekninen manageri Jan Trygg sanoo, että asennukset toteutettiin poikkeuksellisen sujuvasti:

”Toteutus ei häirinnyt kiinteistön vuokralaisia, ja talossa työskentelevien ammattilaisten olosuhteet paranivat. Ilmanvaihto ja lämmönjako toimivat aiempaa paremmin, valaistuksen teho parani uuden LED-valaistuksen ansiosta ja talojen korjausvelka pieneni.”

IEA: Kaupungeille avainrooli ilmastotyössä

LeaseGreen ja Etera ovat toteuttaneet pääkaupunkiseudulla useita laajoja energiasaneerauksia. LeaseGreen tekee parhaillaan arviota koko Eteran kiinteistökannan kehittämisestä. Elokuussa LeaseGreen ilmoitti aloittavansa yhteistyön useiden merkittävien kiinteistösijoitusyhtiöiden kanssa.

Kansainvälinen energiajärjestö IEA (International Energy Agency) vaati aiemmin tänä vuonna ilmestyneessä raportissaan, että kaupunkiseutujen pitäisi ottaa vahvempi rooli kansainvälisessä ilmastotyössä. Kaupungit kuluttavat kaksi kolmasosaa maailman käyttämästä energiasta. IEA:n mukaan kaupunkien kiinteistöjen ja liikenteen energiatehokkuuden kehittäminen vähentää päästöjä vielä nopeammin ja tehokkaammin kuin uusiutuvan energiantuotannon rakentaminen.

”Suomi kiinnostui energiatehokkuudesta myöhemmin kuin monet muut länsieurooppalaiset maat, koska energia oli täällä hyvin edullista vielä 2000-luvun alussa”, LeaseGreenin toimitusjohtaja Tomi Mäkipelto sanoo.

”Kaukolämmön ja sähkön siirtohintojen kovat korotukset ovat muuttaneet tilanteen täysin. Hintojen nousupaineet ja energiatehokkuusprojektien hyvät esimerkit rohkaisevat kiinteistöjen omistajia investointeihin, jotka hyödyttävät kiinteistön käyttäjiä ja koko yhteiskuntaa. Yksityinen sektori on edelläkävijä, mutta toivon ja uskon, että myös julkinen sektori herää saneeraamaan kiinteistöjä. Koulujen, päiväkotien ja hoivakiinteistöjen ilmanvaihdon ja lämmityksen korjaukset pitäisi nostaa tärkeysjärjestyksen kärkeen kaikissa kunnissa.”

LeaseGreenin liiketoiminta kasvaa nopeasti. Yhtiö on palkannut kuluvan vuoden aikana runsaasti mm. automaatioon, ilmanvaihtoon ja lämpöpumppuihin erikoistuneita insinöörejä. Mäkipellon mukaan yhtiön uusien projektien myynti nousi tammi-kesäkuussa noin 10 miljoonaan euroon. Viime vuonna LeaseGreenin liikevaihto oli 7,9 miljoonaa euroa.

LeaseGreenin energiatehokkuushankkeissa on saavutettu keskimäärin 24 prosentin säästö kiinteistöjen energiakustannuksiin.


LeaseGreen on Suomen johtava energiatehokkuuden palveluyritys. Yhtiön palveluksessa työskentelee lähes 30 talotekniikan asiantuntijaa. LeaseGreenin kehittämälle palvelumallille on myönnetty useita julkisia tunnustuksia, ja viime syksynä yhtiö sai arvostetun Kiinteistöalan Uroteko 2015 -palkinnon. www.leasegreen.fi

Etera – Tässä ajassa.
Etera on työeläkeyhtiö, joka huolehtii suomalaisten eläketurvasta. Kuuntelemme asiakkaitamme ja elämme mukana heidän rytmissään. Yli 50 vuoden kokemus erityyppisistä työsuhteista tekee Eterasta muuttuvan työelämän osaajan. Työskentelemme yhdessä asiakkaidemme kanssa suomalaisten työkyvyn edistämiseksi. etera.fi kertoo enemmän.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>