Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Yliopistot tutkivat tekoälyn roolia ilmanvaihdon huollon optimoimisessa

Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Projektissa kehitetään menetelmiä, joilla tekoälyä voidaan opettaa tunnistamaan mahdollisia tulevia vikoja ennen kuin niistä pääsee syntymään ongelmia. Se mahdollistaa huoltotoimintojen optimoinnin.

Projektissa hyödynnetään myös uusinta tutkimustietoa ”selittävästä tekoälystä” (Explainable AI). Selittävän tekoälyn avulla voidaan tunnistaa tarkalleen, mitkä anturi-, käyttö- ja olosuhdetiedot olivat oleellisimmat vikaennusteen syntymiselle. Silloin huoltomies voi päätellä paljon entistä tarkemmin vian laadun ja syyn, jolloin tarvittava huoltotoimenpide ja varaosat voidaan suunnitella entistä paremmin ennen työmaalle lähtemistä.

– Suurin haaste AI-projekteissa on useimmiten hyvän ja käytettävän datan saaminen. Siksi tämä yhteistyö on erityisen arvokasta, jopa uniikki tilaisuus. Käytämme tutkimusaineistona ControlThingsin Cerville rakentaman Ilmatilavalvomon keräämää aitoa ilmanvaihdon olosuhde- ja huoltodataa Asuntosäätiön kiinteistöistä. Asukkaiden yksityisyys on taattu. Data toimitetaan yliopistoille tietoturvallisesti, ja kaikki henkilökohtainen data on siitä poistettu, kertoo tutkimuksen johtaja Kary Främling, jolla on tekoälyn ja koneoppimisen professuuri Uumajan yliopistossa sekä tietotekniikan professuuri Aalto-yliopistossa.

– Asuntosäätiö on Suomen neljänneksi suurin asuinkiinteistöjen omistaja Suomessa. Yhteistyö AI-projektissa tarjoaa meille mahdollisuuden vaikuttaa koko kiinteistöalan kehitykseen. Näen tässä projektissa ison mahdollisuuden parantaa asukkaidemme asumisviihtyvyyttä ja toimintamme kustannustehokkuutta tekoälyä hyödyntämällä, kiinteistöpäällikkö Teemu Jalomäki Asuntosäätiöltä toteaa.

– Cervin Ilmatilavalvomo on kehitetty huollon varmistamiseen ja se perustuu IoT-datan keräämiseen ilmanvaihtopuhaltimista ja muista iv-järjestelmistä. Toimimme tässä projektissa tiedon välittäjänä ja innokkaana partnerina viemässä akateemista osaamista markkinoille. Tutkimuksen aikana voidaan oppia hyviä tapoja ja viedä niitä käytännön tasolle siinä missä yliopiston resurssit päättyvät, ControlThings Oy Ab:n toimitusjohtaja Kristian Bäckström sanoo.

– Pyrimme olemaan ilmanvaihtoalan edelläkävijä ja tuomaan uusia parempia palveluita asiakkaillemme esimerkiksi ennakoivan huollon osalta. Tutkimusprojekti tuo yhteen alan toimijat ja mahdollistaa alan tieteellisen kehittämisen. Näemme tässä kehitettävän valmiuksia ennustavaan ongelmien tunnistamiseen ja mahdollisuuteen palvella asiakkaitamme peremmin. Olemme enemmän kuin innolla mukana kehittämässä huoletonta asumista, sanoo kehitysjohtaja Karl Jensen Cervi Talotekniikka Oy:stä.

Sekä ControlThingsin että Cervin taustalla toimivan sijoittajayhtiö Saari Partnersin Mikael Lönnroth on mielissään yhteistyöstä yliopistojen kanssa.

– Useimmiten tekoäly on vain esitelmien sanahelinää, mutta nyt näemme, mitä sillä oikeasti voisi käytännön elämässä toteuttaa.

Tutkimusprojekti käynnistyi maaliskuussa, ja ensimmäisiä tuloksia on odotettavissa vielä tämän vuoden aikana. Tutkimus toteutetaan osana yliopistoissa jo meneillään olevia tutkimuksia: Aalto-yliopistossa Suomen ja EU:n yhteistä Finest Twins-projektia ja Uumajan yliopistossa osana Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (WASP) -ohjelmaa.