YIT kokeilee koiria koronatartuntojen löytämisessä

– Koronan torjuntaa on tehostettava edelleen kaikin keinoin. Koronakoiralta menee kymmenien testien tekemiseen vain joitain minuutteja, joten se voi olla loistava apu tunnistamaan nopeasti oireettomiakin viruksenkantajia. Koirat kouluttajineen saavat pilotissamme organisoidusti kaipaamaansa treeni- ja tutkimusmateriaalia, kertoo YIT:n henkilöstöpäällikkö Kaisa Kuvanto pilotista, joka toteutetaan yhteistyössä koronakoiria kouluttavan Wise Nose ry:n kanssa.

– On olemassa selkeää tieteellistä näyttöä koirien tarkkuudesta hajutyöskentelyssä. Wise Nosen koulutuksessa olevat koirat pystyvät tunnistamaan koronaviruksen näytteistä – jopa useita päiviä ennen laboratoriotestiä. Siksi niiden käytöstä testauksessa saattaa olla apua paikoissa missä on paljon ihmisiä ja riski myös viruksen nopeaan ja laajaan leviämiseen, kertoo Wise Nosen projektipäällikkö Heli Niuro.

Koiria ei kuitenkaan viedä työmaille vaan näytteinä toimivat käytetyt maskit, joita kerätään työmaan työntekijöiltä. Työntekijä riisuu käytetyn maskin ja asettelee sen näytepurkkiin. Näytteet toimitetaan Wise Nosen koronakoirien koulutuskeskukseen, missä saman tien Heppu, Kosti, Valo tai pari muuta vuorossa olevaa nuuskijaa aloittavat työnsä. Omissa tutuissa tiloissa niiden ei tarvitse stressaantua työmaan hälinästä.

Pilotti toteutetaan anonyymisti: näytepurkeissa on numerokoodi, ja testaukseen osallistunut voi koodin perusteella tarkistaa oman näytteensä tuloksen myöhemmin samana päivänä työmaalle tulevasta tuloslistasta. Osallistuneet saavat myös ohjeet, miten toimia, jos koira on merkannut tuloksen positiiviseksi.

–Toivon, että mahdollisimman moni osallistuu tähän anonyymiin kokeiluun. Saamme vain työmaatasolla kuvan positiivisten näytteiden määrästä. Henkilötasolla emme tiedä asianomaisten tuloksista. Mikäli työmaalla olisi useita positiivisia tuloksia, konsultoimme luonnollisesti terveydenhuoltoa jatkotoimista. Koirien avulla toteutettava testaus ei korvaa laboratoriotestiä, mutta se saattaa tarjota mahdollisuuden olla askeleen edellä varsinkin oireettomien viruksenkantajien tunnistamisessa ja nopeuttaa jatkotoimia, kertoo Kaisa Kuvanto.