Viimeisimmät julkaisut

Viilentävä lattialämmitysjärjestelmä

ratkaisee asuntojen ylilämpenemisongelman ilman lisäinvestointeja

Viilentävä lattialämmitysjärjestelmä ratkaisee asuntojen ylilämpenemisongelman ilman lisäinvestointeja

Lattialämmitys ja -viilennys yleistyy nopeasti myös kerrostalojen lämmönjakoratkaisuna. Viilentävä lattialämmitysjärjestelmä varmistaa ilman lisäinvestointeja miellyttävät sisäilmaolosuhteet myös kesäisin, jolloin auringonvalosta aiheutuva lämpökuorma usein aiheuttaa huoneistojen ylilämpenemisen.

Suuret, jopa seinän korkuiset ikkunat ovat jo pitkään olleet trendinä rakennusteollisuudessa. Ikkunoiden suuri pinta-ala yhdistettynä niiden ja rakennusten energiatehokkuuteen on kuitenkin johtanut siihen, että monissa huoneistoissa on kesäaikaan tukalan kuuma.

– Auringonsäteet lisäksi tulevat Suomessa matalammalta kuin esimerkiksi Etelä-Euroopassa, joten ne lämmittävät rakennusten seiniä täällä jopa enemmän, huomauttaa Uponor Suomen projektiliiketoiminnan kehittämisestä vastaava Jussi Niemelä.

Vesikiertoinen lattialämmitys ja -viilennys vastaa kerrostalorakentamisen ja asukkaiden kasvaviin vaatimuksiin kustannus- ja energiatehokkaasti.

– Lattialämmitys ja -viilennys on yksinkertainen ja kokonaistaloudellisin ratkaisu varmistaa huoneistoihin tasainen ja miellyttävä lämpötila ympäri vuoden. Kerrostaloon asennettavaan lattialämmitysjärjestelmään voidaan lisätä lähes olemattomin kustannuksin lattiaviilennys, joka pitää lattian pintalämpötilan kesällä noin 21–23 asteessa ja huoneiston sisäilman rakennusmääräysten vaatimassa alle 27 asteessa, Niemelä sanoo.

Rakenteelliset lämpösuojaukset, kuten erilaiset aurinkolipat, ovat Niemelän mukaan hintavia ratkaisuja ja riittävät harvoin ratkaisemaan nykyisten, hyvin eristettyjen rakennusten viilennystarpeen.

– Viilennys voidaan lisätä vesikiertoiseen lattialämmitykseen myös jälkeenpäin, Niemelä huomauttaa.

uponor

 Talvella lämmin, kesällä viileä

Lattialämmityksessä lämpö nousee alhaalta ylöspäin koko lattiapinta-alalta.

– Huonelämpötilaa voidaan talvisin alentaa mukavuudesta tinkimättä, sillä jalat, jotka aistivat vedon ja viileyden herkimmin, pysyvät lämpiminä. Vastaavasti lattiaviilennyksen teho perustuu suureen viilentävään pinta-alaan ja pieneen lämpötilaeroon huonelämpöön verrattuna. Näin ollen lattia ei koskaan tunnu epämiellyttävän kylmältä.

– Suurta pinta-alaa lämmönjaossa hyödyntävä, tasaisesti lämpöä luovuttava lattialämmitys- ja viilennysjärjestelmä on esimerkiksi patteri-puhallinkonvektori-yhdistelmään verrattuna äänetön, vedoton ja miellyttävän tuntuinen. Samalla se on myös edullisempi talotekninen ratkaisu, Niemelä korostaa.

Soveltuu kaikkiin lämmitysmuotoihin

Vesikiertoinen lattialämmitys ja -viilennys soveltuu käytettäväksi kaikkien tunnettujen lämmitysmuotojen kanssa. Lämmönlähteenä voi olla esimerkiksi maalämpö, kaukolämpö tai aurinkoenergia.

Matalan käyttölämpötilan ansiosta järjestelmä sopii asennettavaksi minkä tahansa lattiapintamateriaalin kanssa.

Koska lämmönjakojärjestelmä on piilossa lattiarakenteissa, ei sisustuksessa ole rajoitteita ja ikkunat voivat olla jopa koko seinän mittaisia.

Niemelä huomauttaa, että lattialämmityksen ylijäämälämpöä voidaan myös hyödyntää kaukolämmön valmistukseen.

– Esimerkiksi Helsingin Energian kaukokylmäverkossa voidaan lattiaviilennyksellä kerätä rakennuksista kesäaikainen ylilämpö ja tuottaa sillä kaukolämpöä lämmintä käyttövettä varten.


Uponor on johtava kansainvälinen yhtiö, joka tarjoaa tuotteita ja ratkaisuja turvalliseen veden jakeluun, energiatehokkaaseen lämmitykseen ja viilennykseen sekä luotettavaan yhdyskuntatekniikkaan. Yhtiö palvelee asuntorakentamisen, teollisuus-, liike- ja julkisen rakentamisen sekä kunnallistekniikan ja ympäristörakentamisen segmenttejä. Uponorin palveluksessa on noin 3 700 henkeä 30 maassa, etupäässä Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Vuonna 2015 Uponorin liikevaihto oli noin 1 050 miljoonaa euroa. Uponor Oyj on listattu Nasdaq Helsingissä. www.uponor.fi

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail