Viimeisimmät julkaisut

Varte neuvoo ostajaa asunnon laadun arvioimisessa

Uuden asunnon ostajan kannattaa tarkistaa asunnon rakentamisen laatu ennen sisäänmuuttoa. Arvioinnin voi hyvin tehdä ilman teknistä koulutusta. Talonrakennusalan perheyritys Varte antaa vinkit uuden asunnon tarkistukseen.

Uudiskohdetta eli vielä rakennusvaiheessa olevaa asuntoa ostettaessa pääset itse vaikuttamaan pintamateriaalivalintojen lisäksi myös muuhun rakentamisen laatuun. Uudiskohteessa ostaja usein voi itse päättää millaisia pintaratkaisuja hän haluaa esimerkiksi kylpyhuoneeseen, mutta asunnon laatua arvioitaessa pintojen lisäksi huomiota kannattaa kiinnittää myös rakentajan taustoihin ja rakennusaikaiseen valvontaan.

Suomessa rakennusvalvonnan viranomaiset ovat määritelleet laatukriteerit, joiden tulee täyttyä. Kriteerien lisäksi rakennuskohteessa on hankekohtaisia sekä tilaajan ja rakennuttajan vaatimuksia laadun suhteen. Voimassa oleva ISO:9001 sertifikaatti kertoo, että yrityksellä laadunhallinnan prosessi suunniteltuna. Kotimainen Rakentamisen Laatu ry:n jäsenyys on lisäksi merkki siitä, että rakentajan taustat ja osaaminen arvioitu.

”Usein uudiskohteissa järjestetään uusille asukkaille mahdollisuus tulla tutustumaan uuteen rakennukseen jo rakennusvaiheessa. Ostajan on mahdollista tavata esimerkiksi työmaan johtoa ja esittää heille kysymyksiä. Varten kaikissa kohteissa on myös ulkopuolinen ja puolueeton valvoja seuraamassa laadun toteutumista”, kertoo Varten markkinointijohtaja Harri Koho.

Ennen avainten luovutusta ostaja tarkistaa asunnon. Tässä vaiheessa on vielä mahdollista katsoa, että pinnat ja kalusteet ovat toivotussa kunnossa ja oikeat pintamateriaalit ovat asennettuna.

”Rakennusliikkeen sisäisten tarkastusten jälkeen asukas käy katsastamassa asunnon noin kuukautta ennen luovutusta ja tarkistamassa mahdolliset virheet ja puutteet. Vartella ennen avainten luovutusta on vuorossa vielä toinen lopputarkastus. Tuplatarkastusmenettelyllä varmistetaan, että kaikki on tehty asiakkaan toiveiden mukaisesti”, Koho kertoo.

Näin varmistat uuden asuntosi laadun

  • Tarkista, että pintamateriaalit ovat samoja, jotka olit valinnut.
  • Katso, että asennetut kalusteet ja lattiat ovat naarmuttomia.
  • Kokeile kosteissa tiloissa, että vesi valuu lattiakaivoon ja hanat toimivat.
  • Varmista, että ovet ja ikkunat avautuvat ja sulkeutuvat moitteettomasti.
  • Kokeile, että kaikki asunnon sähkölaitteet ja valaisimet toimivat
  • Kysy tarvittaessa löytyvätkö taloyhtiön teknisisistä laitteista mittauspöytäkirjat. Mittauspöytäkirjoista selviää, että rakentaja on testannut ennen asunnon luovutusta talotekniikan kuten ilmanvaihdon ja lämmityksen toimivuuden.
  • Jos jokin asia askarruttaa, voit kysyä valvojalta, asuntomyyjiltä tai työmaan johdolta laatuun liittyviä kysymyksiä.
  • Asuntokauppalaki määrittää rakentajan vastuut ja vakuudet takuuajan jälkeen. Uudiskohteen rakentaja voi joutua vastaamaan piilevistä rakennusvirheistä aina 10 vuoteen saakka.
FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>