Vantaan asuntomessuille Euroopan suurin puukerrostalo

Passiivitasoa

Normikerrostalossa kokonaisenergian käyttöä määrittelevä E-luku eli energialuku saa olla 130. Kivistön puukerrostalossa E-luku on Niemen mukaan noin 95-100. Rakennus täyttää VTT:n passiivitalokriteerit.

Rakennuksen ulkovaippa on tiivis, ilmanvuotoluku on alle 0,6. Seinät ovat paksut ja yläpohjassa tavallista paksumpi puhallusvillakerros. Seinän Lämmönläpäisykerroin eli U-arvo on 0,12 ja yläpohjan 0,08. Ulkoikkunoina on erittäin energiatehokkaat Skaalan kaksinkertaiset lämpölasielementit.

Talotekniikalla on suuri merkitys energiankulutuksen kannalta. Kiinteistössä on huoneistokohtainen ilmanvaihto ja älykkäät huoneistokohtaiset lämmön talteenottolaitteet. Kohteessa on yhteensä noin 200 lämmön talteenottokojetta. Saaren mukaan kerrostalon ilmanvaihto ja lämmön talteenotto eivät ole riittävästi hallittavissa keskitetyillä koneilla. Kiinteistön peruslämpö tuotetaan kaukolämmöllä.

– Etelä- ja pohjoissivulla on niin suuret ulkoiset lämpökuormaerot, että sitä ei oikein voida tasapainottaa yhdellä keskitetyllä lämmön talteenottokoneella.
Lähes 40 prosenttia vuosittaisesta kiinteistösähköstä tuotetaan katolla olevilla aurinkopaneeleilla. Kummankin rakennuksen katolla on noin sata neliötä aurinkopaneeleja. Aurinkojärjestelmä tuottaa maksimissaan kiinteistön peruskulutuksen. VTT on laskenut aurinkosähköinvestoinnin takaisinmaksuajaksi noin 7-8 vuotta.
Rakennusten lattioissa on kauttaaltaan vesikiertoinen lattialämmitys, minkä vuoksi lattioihin on puuelementtien päälle tehty 70 millimetriä paksu betonivalukerros, jonka sisään lattialämmitysputket asennetaan.

– Lämpimän käyttöveden tuottaminen vaatii paljon energiaa, joten se tuotetaan kaukolämmöllä. Sinänsä sisätilojen lämmitystarve on pieni, Saari toteaa.
Ilmastointikojeet voidaan huoltaa porrashuoneen puolella olevan tekniikkakomeron kautta, joten asuntoihin ei tarvitse mennä huoltojen aikana. Komerossa on lattialämmityksen jakotukki, muutamia nousulinjoja ja lämmön talteenottokoje.

Palomääräykset kovemmat kuin betonirakentamisella

Puurakentamisen palomääräykset ovat puurakentajien mielestä kohtuuttoman tiukkoja ja puurakentamista syrjiviä.

– Puukerrostalon pitää joka tapauksessa täyttää normaalit palomääräykset, eli osastoivat seinät, osastointiluokat, varatiet ja vastaavat asiat. Sen lisäksi vähintään kolmekerroksiseen puutaloon vaaditaan sprinklaus porrashuoneita ja parvekkeita myöten sekä erilaisia lisäpoistumisteitä ja ulkoportaita. Paloturvallisuutta joudutaan määräysten vuoksi ylimitoittamaan aika rajusti. Pitäisi ottaa huomioon, että puukerrostaloon määrätty korkeapainesumusprinklaus on itsessään jo äärimmäisen tehokas palontorjuntakeino, Ukkonen toteaa.
Kivistön puukerrostalossa on Marioffin tehokas vesisumusammutusjärjestelmä, joka sammuttaa mahdolliset palonalut erittäin nopeasti. Järjestelmän nopeus estää myös savuvahinkoja ja savumyrkytyskuolemia.

– Kireät palomääräykset tuovat kuitenkin mukanaan sen, että lämmintä, viihtyisää ja miellyttävää puupintaa ei oikein voi jättää näkyville minnekään, mikä on harmillista. Määräysten mukaan ensimmäisen kerroksen tulee olla täysin palamaton. Meillä on kuitenkin sisäpihakannen päällä puuta ensimmäisessä kerroksessa, jä tämäkin puu täytyy verhoilla kipsilevyjen taakse piiloon. Tuulitunnelitkinpiti sprinklata, Ukkonen kertoo.

Kaikki parvekkeet mielletään varateiksi puukerrostalossa. Siksi parvekkeiden pitää olla verhoiltuja palamattomalla materiaalilla, tässä kohteessa sementtikuitulevyllä.

– Myös porrashuoneiden pintaluokituksia kiristettiin uudistetuissa palomääräyksissä. Täällä on pintaluokitusmääräysten vastaisesti puurakenteita näkyvissä porrashuoneissa, koska saimme niille poikkeusluvan. Nyt portaikossa on palonsuojakäsitellyt massiiviliimapuiset portaat, joissa on luonnonkivipintaiset askelmat, Ukkonen sanoo.

Asumismukavuutta

PuuMeran akustiikan kehittämisestä vastasi Helimäki Akustikot. Tehtyjen mittaustulosten perusteella rakennuksen ääneneristävyys erinomainen, mikä lisää asumismukavuutta.

– Asukkaat tulevat huomaamaan, että rakennuksen jälkikaiunta sisällä on miellyttävä. Huoneistojen välinen äänieristys on virallisten mittausten mukaan parempi kuin betonitaloissa. Porrashuoneissakaan ei ole samalla tavoin kovia pintoja kuin betonitaloissa. Voidaan sanoa, että tämä on akustisesti miellyttävä rakennus, Saari toteaa.

Julkisivujen osalta yhtenä lähtökohtana oli parvekkeiden tuotekehitys. Kaupunkikuvallisista syistä kiinteistöissä on kolme erilaista parveketyyppiä. Parvekevyöhykkeitä on yritetty sijoittaa lämpimiin ilmansuuntiin estämään sisälle tulevaa liiallista auringon lämpökuormaa. Passiivikerrostalossa auringon lämpökuorman hallitseminen on suurempi haaste kuin kylmän pitäminen poissa.

– Yöllä ilmanvaihto huoneistoihin tehostuu automaattisesti, jotta rakenteet eivät pääse lämpenemään. Näin sisäilma saadaan pysymään kohtuullisissa lämpölukemissa, Saari kertoo.

Lämmönsäätelyjärjestelmä on testattu Vierumäen puukerrostalossa käytännön olosuhteissa. Tehtyjen mittausten mukaan vuorokautinen sisälämmön vaihtelu on pysynyt viiden asteen sisällä.

– Huoneistojen kanavakoko on tehty 160 millisenä, kun normaali ilmanvaihdon kanavakoko on 125 millimetriä. Tämä siksi, että yöaikainen ilmastoinnin äänitaso saadaan tarpeeksi matalaksi tehostetun ilmanvaihdon aikana, Saari kertoo.

PuuMera-puukerrostalo, Rubiinikehä 1, Vantaa
Bruttotilavuus 59946 m3
Asuinpinta-ala 10120 m²
Rakentamisaika 20 kuukautta
Rakennuttajat Suomen Vuokrakodit Oy, TA-Asumisoikeus Oy
KVR-urakoitsija Rakennusliike Reponen Oy
Arkkitehtisuunnittelu Arkkitehtitoimisto Vuorelma Oy
Rakennesuunnittelu Sweco Rakennetekniikka Oy
LVIS-suunnittelu Optiplan Oy

 

Sivut: 1 2 3

Kuule miten voit kasvattaa rakennusalan myyntiäsi ja markkinoida tehokkaammin palveluidemme avulla

Antamalla yhteystietosi voimme olla sinuun yhteydessä tuotteisiimme liittyen. Lue lisää tietosuojasta tästä.