Viimeisimmät julkaisut

Vanhan soranottoalueen luonto monimuotoistuu Porvoossa

Ruduksen LUMO-ohjelma tuottaa tulosta Porvoon Kråkössä, jossa luonnon monimuotoisuus on lisääntynyt selvästi. Kråkö on vanha soranottoalue ja yksi vuonna 2012 käynnistyneen LUMO-ohjelman pilottikohteista.

Tutkija Jarmo Saarikivi Helsingin yliopistosta on tehnyt tänä keväänä innostavia havaintoja alueella.

Kråkössä kaivettiin uhanalaiselle viitasammakolle kaksi uutta lampea 2013. Viime vuonna havaittiin toisessa lammessa viitasammakon kutua ja tänä vuonna tilanne oli yhtä hyvä. Muutama viitasammakon kutu oli jälleen toisessa uusista lisääntymislammista.

Jarmo Saarikiven mukaan lampien vesi oli vielä vuonna 2014 sameaa, mutta nyt lampien vesitalous on parantunut. Vesi on kirkastunut, sen määrä pysyy samana eivätkä lammet jäädy pohjaan asti. Olosuhteet ovat erinomaiset viitasammakolle.

Kaikissa altaissa kutevat myös tavalliset sammakot.

Ruduksen LUMO-ohjelma tuottaa tulosta Porvoon Kråkössä, jossa luonnon monimuotoisuus on lisääntynyt selvästi. Esimerkiksi uhanalaiset viitasammakot ovat kuteneet niille varta vasten rakennettuihin lammikoihin.

Ruduksen LUMO-ohjelma tuottaa tulosta Porvoon Kråkössä, jossa luonnon monimuotoisuus on lisääntynyt selvästi. Esimerkiksi uhanalaiset viitasammakot ovat kuteneet niille varta vasten rakennettuihin lammikoihin.

Korentoja ja kohokkeja

Kråkön luonnon monimuotoisuus näkyy myös kasvistossa ja hyönteisissä.

Jarmo Saarikivi havaitsi lummelampikorentoja hyvinkin runsaasti jo kesäkuun alkupuolella. Toinen alueella tavattava tiukasti suojeltu laji, täplälampikorento, aloittaa lentonsa hieman myöhemmin.

Molemmat korennot kuuluvat EU:n luontodirektiivin 4A-liitteen listaan eli ne ovat tiukasti suojeltuja, mutta eivät Suomessa kovin harvinaisia lajeja. Ne ovat kuitenkin tärkeitä avainlajeja, joiden avulla säilytetään tiettyjä elinympäristöjä myös muille lajeille.

Jarmo Saarikiven arvion mukaan uudet sammakkolammet ovat suotuisia elinympäristöjä myös alueen sudenkorennoille.

Kråkössä kasvaa myös harvinainen nuokkukohokki, jolla elää erittäin uhanalainen nuokkukohokkipussikoi. Viime vuonna alueen asukkaat kaatoivat talkoilla alueen metsikköä ja pusikkoja. Keväällä nuokkukohokki levisi raivatuille alueille luontaisesti ilman siementen kylvämistä eli se valloitti nopeasti itselleen uusia kasvupaikkoja.

www.rudus.fi

www.ruduspro.fi

Taustaa Ruduksesta: Rudus Oy:n liiketoiminnot ovat Kiviaines, Valmisbetoni, Betonituotteet, Murskaus ja Kierrätys. Rudus toimii Suomessa, Baltiassa ja Venäjällä Pietarissa. Rudus-konsernin liikevaihto vuonna 2014 oli 357 miljoonaa euroa. Konsernin palveluksessa on keskimäärin 1050 henkilöä. Suomessa Ruduksella on yli 120 toiminnassa olevaa kiviainesten toimipaikkaa (sora-alueita ja kalliolouhoksia), 69 betonitehdasta, 19 betonituotetehdasta, yli 30 kierrätyskeskusta (betoni- ja tiilijäte, lentotuhka) sekä noin 20 murskauslaitosta.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>