Viimeisimmät julkaisut

Valiolle biohöyrylaitos Jyväskylään

KPA Unicon ja Vapo Oy ovat yhteistyössä toimittaneet biohöyryä tuottavan laitoksen Valion Jyväskylän meijerille

Kuva: KPA Unicon ja Vapo Oyj

Laitos vihittiin käyttöön 1. syyskuuta 2017 ja valmistui suunniteltua aikataulua nopeammin.
Biohöyrylaitoksessa hyödynnetään Unicon ReneFluid -leijukerrospolttoa, joka mahdollistaa paikallisten, uusiutuvien polttoaineiden tehokkaan ja ympäristöystävällisen käytön. Laitoksen kattilateho on 6 MW ja sillä tuotetaan sekä prosessihöyryä, että lämpöä Valion Jyväskylän meijerin käyttöön. Laitoksen suunnittelussa ja valmistuksessa on otettu käyttöön myös uutta teknologiaa, jolla kattilan kuorma-aluetta on laajennettu merkittävästi. Tehdyn tuotekehityksen ansiosta Valio on pystynyt luopumaan öljyn käytöstä kokonaan Jyväskylän meijerinsä energiantuotannossa. Nyt käyttöön vihityn laitoksen ansiosta Jyväskylän meijerin lämmöntuotannon CO2-päästöt vähenevät lähes kolmanneksen.
KPA Uniconin toimitukseen kuului laitoksen polttoaineen vastaanoton, biohöyrykattilan ja savukaasun puhdistuksen ja rakennuksien suunnittelu, valmistus ja toimitus. Laitoksen suunnittelu ja valmistus on valtaosin suomalaista työtä. Laitosautomaation ja prosessikriittisen höyryntuotannon varmistamiseksi suunnitellun höyryakun toimitti Vapo.
”Jyväskylän uusi kattilalaitos lisää tuotantovarmuutta ja höyryn tuotantokapasiteettia. Kotimaiset kiinteät polttoaineet parantavat maidonjalostusketjun huoltovarmuutta ja biopolttoaineiden käyttö vähentää meijerin hiilijalanjälkeä. Investointi myös työllistää laitoksen käytössä, kunnossapidossa ja polttoaineketjussa. Vuoden 2017 aikana Jyväskylän meijerissä on tehty myös merkittäviä parannuksia tuotantolaitteista talteen otettavan lämmön hyödyntämisessä joilla meijerin primäärienergian kulutusta on saatu pienennettyä”, kertoo Valion Jyväskylän meijerin tehtaanjohtaja Jukka Partti. Investoinnit energiatehokkuuden parantamiseen ja ympäristöystävällisempään lämmön tuotantoon ovat hyviä esimerkkejä Valion vastuullisesta investointiohjelmasta, jolla turvataan vastuullinen ja kannattava maidon tuotanto ja jalostus Suomessa.
Elintarviketuotannossa lämmön ja höyryntuotannon on jatkuttava häiriöttä vuoden jokaisena tuntina. ”Tästä syystä laitoksen suunnittelussa ja toteutuksessa toimintavarmuus asetettiin etusijalle. Nyt käyttöönotettu lämpövoimala on varustettu huippumodernilla automaatiolla, sitä ajetaan Vantaan käyttökeskuksesta käsin ympärivuorokautisessa seurannassa, minkä lisäksi olemme palkanneet käyttöinsinöörin Jyväskylän seudulle, jotta voimme varmistaa tarvittaessa fyysisen paikallaolon mahdollisimman nopeasti. Lämpövoimalaan on lisäksi rakennettu höyryakku, jotta laitos voi reagoida mahdollisimman nopeasti ja joustavasti meijerin höyryntarpeen vaihteluihin”, Vapo Oy:n toimitusjohtaja Vesa Tempakka sanoo.
”Vapo ja KPA Unicon solmivat sopimuksen Valion höyrylaitoksen toimituksesta keväällä 2016. Osana yhteistyösopimusta KPA Unicon suunnitteli ja toteutti Unicon ReneFluid-teknologiansa kehitystä, jolla Valion höyryntarpeen vaatimuksia voidaan tukea mahdollisimman laajalla tehoalueella ja nopeilla kuormanmuutoksilla. Olemme erittäin tyytyväisiä Vapolta ja Valiolta saamamme luottamukseen ja uskommekin, että nyt käyttöön vihitty laitos tukee Vapon ja Valion tarpeita vuosiksi eteenpäin. Tämä on myös meille erinomainen referenssi elintarviketeollisuuden ja muun prosessiteollisuuden markkinoilla”, toteaa Kari Liukko, KPA Uniconin energia-asiakkuuksista vastaava johtaja.
Vapo on bioenergian johtava toimittaja ja kehittäjä Suomessa, Ruotsissa ja Virossa. Vapo tuottaa vastuullisesti energiaa muun muassa turpeesta ja puusta sekä toimittaa asiakkailleen erilaisia ympäristöliiketoimintaratkaisuja. Vapo on markkina-alueellaan tärkeä osa paikallista energiainfrastruktuuria.
KPA Unicon on suomalainen perheyhtiö, joka tuottaa vastuullisia energiapalveluita tehokkaaseen energiantuotantoon. Yritys on erikoistunut kattila- ja voimalaitosprojekteihin ja ratkaisuissa hyödynnetään vastuullisesti sekä biomassaa, kierrätyspolttoaineita, että fossiilisia polttoaineita. KPA Unicon tarjoaa myös käyttö- ja huoltopalveluita sekä vastaa teknisestä tuesta laitosten koko elinkaaren ajan. KPA Uniconin pääkonttori sijaitsee Pieksämäellä ja konserni työllistää yli 250 energiateollisuuden ammattilaista.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>