Viimeisimmät julkaisut

Uutuus työmaajärjestelmä

East Dataconst Oy on syntynyt, kehittynyt ja kasvanut rakentajien tarpeista

Kuopiolaisen East Dataconst Oy:n kehittämä Työmaajärjestelmä on nykyaikainen ja helppokäyttöinen ohjelmistoratkaisu suomalaisten rakennusyritysten tarpeisiin. Alan toimijoiden kanssa kehitetty järjestelmä säästää paperityötä ja aikaa työmailla helpottaen niin työnjohdon kuin työntekijöidenkin päivittäisrutiineja.

East Dataconst Oy:n (EDC) Työmaajärjestelmä on kehittynyt paljon alle parissa vuodessa. Merkittävimpiä kehitysaskelia on järjestelmän käyttö Internetin pilvipalveluja hyödyntäen eli ilman tietokoneille ja mobiililaitteille asennettavia ohjelmistosovelluksia. Seuraava iso kehitysloikka tulee teollisen Internetin hyödyntämisestä mm. rakennustyömaiden, rakennusten sekä niiden osien eri vaiheiden analysointiin ja raportointiin.

Sähköinen kulunvalvonta alkaa olla työmailla jo arkipäivää, mutta EDC:n nykyaikainen Työmaajärjestelmä tarjoaa mahdollisuuden myös seurata reaaliaikaisesti euromääräisiä kuluja, jolloin työmaan mestari voi reagoida niiden poikkeuksiin ajoissa. Samalla järjestelmällä hoituvat aikataulun suunnittelu ja muutokset työmaalla, jolloin tiedot päivittyvät pilvipalvelun kautta heti myös toimiston työnjohdolle.

Työmaajärjestelmään on yhtenä uusimpana ominaisuutena lisätty yksinkertainen sähköinen työnohjaus, jolla voi toimistolta hallinnoida esimerkiksi pienempiä ja takuutöitä. Myös töiden edistymistä voidaan seurata toimistolta. Valmiiksi tulleet työt voidaan hakea raporttiin ja laittaa eteenpäin laskutukseen.

Kätevä ominaisuus on niin ikään digitaalinen valokuvaaminen tablettilaitteilla tai kännykkäpuhelimilla. Havainnollistavat kuvat ovat heti siirrettävissä eteenpäin tai talletettavissa pilveen myöhempää käyttöä varten. Myös työmaiden laitteiden ja koneiden digitaalinen rekisteröinti sekä tunnistaminen onnistuu EDC-järjestelmällä näppärästi.

Työmaajärjestelmästä onkin kehittynyt työmaien ja työnjohdon monitoimityökalu, jolla voidaan hoitaa rutiinit aikataulun suunnittelusta luovutuksen yhteydessä tehtävään kuvaukseen asti.

Pilottiyrityksellä hyviä kokemuksia

Korjausrakentamiseen keskittynyt Kuopion Monirakennus on East Dataconstin Työmaajärjestelmän ensimmäisiä käyttäjiä, ja se on pilottina osallistunut tuotekehitykseen. Monirakennuksen toimitusjohtaja Pasi Pitkänen pitää Työmaajärjestelmän vahvuutena sen räätälöitävyyttä sekä taipuisuutta rakennusalan tarpeisiin. Työpäällikkö Kai Seppänen vahvistaa näkemyksen.

-Käytämme työmaajärjestelmää omien työntekijöidemme ja alihankkijoidemme kulunvalvonnassa sekä työtuntiseurannassa – uusien työntekijöiden ja alihankkijoiden henkilökorttien teko mukaan lukien. Maaliskuusta järjestelmä on toiminut myös palkanlaskennan perustana. Uskalsimme siirtyä siihen onnistuneen testikuukauden jälkeen ilman varmistavaa vanhaa palkanlaskentajärjestelmää. Järjestelmästä lähtevät tiedot kuukausittain myös verottajalle, kertoo Pitkänen.

Päällekkäisten tiedonkeruu- ja -käsittelyjärjestelmien poistumisella sekä keskittymällä harvempiin ohjelmistosovelluksiin on hänen mukaansa saatavissa säästöjä. -Rakennusala siirtyy digitaaliaikaan perinteisistä paperidokumenteista, kun se tapahtuu kustannustehokkaasti. Langaton tiedonsiirto, Internet ja pilvipalvelut ovat tulossa työmaille esimiesten jokapäiväisiksi työkaluiksi. Meillä niitä käyttää kahdeksan henkilöä. Seuraavana askeleena on työmaapäiväkirjojen ja kokouspöytäkirjojen siirto järjestelmään. -Myös TR-mittausten ja tapaturmailmoitusten siirto on harkinnassa, samoin kuvadokumenttien tallennus järjestelmän palvelintilaan, kertoo Kai Seppänen.


Asiakastarve ja EU-hanke synnyttivät kasvuyrityksen

East Dataconst Oy on esimerkki asiakastarpeesta versoneesta kasvuyrityksestä. Rakennusteollisuus ry:n Itä-Suomen aluepäällikkönä pitkään, vuoteen 2014 asti toiminut Veikko Matikainen kertoo, että harmaan talouden suitsemiseksi kesällä 2014 voimaan tullut uusi laki lisäsi merkittävästi rakennusyritysten tiedonantovelvoitteita työntekijöistä, alihankkijoista ja urakkasummista.

-Samalla se loi tarpeen tehostaa kulunvalvontaa ja henkilöstöhallintaa rakennustyömailla, mikä lisäsi paperityötä työmaajohdolle. Sisällytimme tämän haasteen, työturvallisuusasiat sekä raportoinnit urakoiden tilaajille ja valvontaviranomaisille mittavaan rakennustyömaainformaation digitalisointiprojektiin. Se oli osa mm. EU:n rahoittamaa ja Rakennusteollisuus Itä-Suomen piirin isännöimää IsKe-kehityshanketta. Siinä syntynyt työmaajärjestelmä eteni kaupallistamisvaiheeseen onnistuneiden pilotointien myötä. Tämä johti East Dataconstin perustamiseen, kertoo Matikainen.

East Dataconst Oy:n omistajayrittäjiksi tulivat työmaajärjestelmää IsKe-hankkeessa kehittänyt Miikka Harjunheimo ja Samu Collan Nokialta. Veikko Matikainen lähti hallitukseen tuomaan informaatioteknologian ammattilaisille rakennusalan käytännön tietoa.Vuosi sitten yhtiön taustalle tuli rakennusalalla toimiva pääomasijoittaja. Hallitusta on täydentänyt markkinoinnin ja myynnin ammattilainen Tomi Siimekselä. Toimitusjohtaja Samu Collan ja teknologiajohtaja Miikka Harjunheimo ovat edelleen keskeisimmät omistajat sekä toimijat. Yrityksen henkilöstö on kasvussa.

Veikko Matikaisen ja Samu Collanin mukaan viiden vuoden kehitysvisioissa ovat kansainväliset markkinat, koska Työmaajärjestelmä on toimialariippumaton ja sovellettavissa muillekin kielialueille sekä valtiollisiin normistoihin. Collan kuitenkin korostaa, että kotimaassa on yhä paljon tekemistä markkinoinnissa ja myynnissä tuotekehitystä unohtamatta.

-Moni rakennusyritys on vasta digitalisoinnin alussa. Elintärkeää on asiakaslähtöisyys eli työmaajärjestelmien räätälöinti kaikenkokoisten yritysten tarpeisiin, toimivatpa ne uudis- tai korjausrakentamisessa, infra-alalla tai kiinteistöhuollossa. Esimerkiksi Iisalmessa ja Siilinjärvellä on Työmaajärjestelmämme kunnan teknisen viraston käytössä rakennus- ja kunnallistekniikan työmailla. Myös kuljetusalalla on herännyt kiinnostusta ohjelmistoomme.

-Olemme mitoittaneet Työmaajärjestelmän hankinta- ja käyttökustannukset niin edullisiksi, ettei se liene hankinnan este. Järjestelmän käyttöönotto on nopeaa eikä aloitusmaksua ole. Kiinteä kuukausihinta takaa, ettei käyttökustannuksista tule yllätyksiä. Järjestelmää käyttävien työntekijöiden tai aliurakoitsijoiden määrää ei ole rajoitettu eikä sidottu hintaan. Ominaisuudet ovat samat kaikille käyttäjämäärästä riippumatta.

-Työmaajärjestelmä jatkaa laajentumistaan ja ominaisuuksia julkaistaan koko ajan lisää. Pienilläkin ohjelmistoparannuksilla ja muutoksilla voi olla ratkaiseva ja tehostava vaikutus yrityksen rutiinien siirtämisessä sähköiseen muotoon, toteaa Samu Collan.


Lisätietoja: Veikko Matikainen, p. 0500 570 233, Samu Collan, p. 040 9346887, etunimi.sukunimi@eastdataconst.fi.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>