Hotellin aulassa vaihtui vastaanottotiskin paikka ja uudet ikkunat tuovat sinne lisää valoa. Pallomainen valaisin on hotelliaulan katseenvangitsija. Muutenkin valaistusta on käytetty kekseliäästi luomaan ylellistä tunnelmaa.

Uudistunut klassikkohotelli Kimmel

Original Sokos Hotel Kimmel Joensuussa uudistettiin perusteellisesti alle vuodessa. Nyt Pielisjoen rannalla tulevaisuuteen tähtää näyttävä hotelli- ja tapahtumakokonaisuus, joka tarjoaa vierailleen jopa ylelliset puitteet. 

Hotellin aulassa vaihtui vastaanottotiskin paikka ja uudet ikkunat tuovat sinne lisää valoa. Pallomainen valaisin on hotelliaulan katseenvangitsija. Muutenkin valaistusta on käytetty kekseliäästi luomaan ylellistä tunnelmaa.

Huhtikuussa 1977 avatun hotelli Kimmelin historiaan mahtuu yli neljä vuosikymmentä kiinnostavia tapahtumia, värikästä hotellielämää ja arvovieraita presidenteistä viihdetähtiin. Jatkossa historiaa tehdään entistä näyttävämmissä ja monipuolisemmissa puitteissa, sillä Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) ikoninen hotelli koki täydellisen muodonmuutoksen joulukuussa 2020 käynnistyneessä ja syksyn 2021 aikana asteittain valmistuneessa uudistuksessa.

19 miljoonaa euroa maksaneessa projektissa uudistettiin kaikki Kimmelin 230 huonetta ja tehtiin 7 lisää. 60 huonetta sisustettiin ylellisiksi superior-tason huoneiksi, joista osassa on oma sauna. Lisäksi hotelliin tehtiin kaksi porealtaalla varustettua junior­sviittiä, 70 neliömetrin parvekkeellinen ja saunallinen sviitti sekä luontoteemainen Havina-huone.

Luonto näkyy sisustuksessa monin tavoin, muun muassa nahkan, vuolukiven ja puun käyttönä. Värimaailma on vahva ja sisustuksessa on paljon luksuksen tuntua luovia yksityiskohtia.

Myös kokoustilat menivät kokonaan uusiksi ja laajenivat. Ne sijoittuvat nyt pääosin uuteen laajennusosaan, joka voidaan jakaa siirtoseinillä joustavasti 1–8 osaan. Kokous­tilat koostuvat nyt saneeratuista tiloista ja laajennusosasta, ja ovat yhteensä noin 800 neliömetriä. Laajennusosassa on muiden muassa 400 henkilön Sirkkalaksi nimetty juhlasali.

Täydellisesti uudistettiin myös tulo­aula, Bistro Heiliksi muuttunut ravintola ja piha. Joelle päin avautuvan terassin pinta-ala kaksinkertaistui, ja aikaisempi ensimmäisen kerroksen kannella ollut asiakaspysäköinti muutettiin lämpimäksi toimisto- ja varastotilaksi. Myös kaikki talotekniikka vaihdettiin nykyaikaiseen.

Koskematta jäi oikeastaan vain iltaravintola Las Palmas, joka oli uudistettu vuonna 2016 sekä hotellin sauna- ja kylpylätilat, joiden uudistaminen pienimuotoiseksi spaksi on käynnistymässä. 

– Nyt oli aika perusteellisen uudistukselle, jolla hotelli tuotiin nykypäivään sekä ilmeensä että tekniikkansa puolesta, PKO:n kiinteistöpäällikkö Jani Lehikoinen sanoo.

Varsinaisen kokoussiiven lisäksi ravintola Bistro Heilin vieressä on neljä pientä kokoustilaa, ”lasikuutioita”.

Vahva panostus suunnitteluun

Uudistuksen suunnittelusta vastasi arkkitehti- ja sisustusarkkitehtitoimisto Puroplan & Jaakko Puro Oy, joka tunnetaan muun muassa useista näyttävistä ja tunnustusta saaneista hotellihankkeista, kuten Scandic Grand Central Helsingin rautatieasemalla, boutiquehotelli Hotel U14 Esplanadin tuntumassa sekä loistohotelli Amerikalinjen Oslossa. PKO:lle yritys on suunnitellut aikaisemmin Break Sokos Hotel Bomban ja Break Sokos Hotel Kolin uudistukset.

– Kimmel oli meille innostava ja mukava kohde, jossa lähdimme luomaan uutta ja katsomaan kohti tulevaisuutta ottamatta painolastia kohteen menneisyydestä. Purimme aikaisemmat kerrostumat pois, kaivoimme esiin rakennuksen tarjoamat mahdollisuudet ja toimme näkyviin ympäröivää luontoa sekä pohjoiskarjalaisia vivahteita, sisustusarkkitehti Jaakko Puro kertoo.

Luonto näkyy sisustuksessa monin tavoin, muun muassa nahkan, vuolukiven ja puun käyttönä. Värimaailma on vahva, ja sisustuksessa on paljon luksuksen tuntua luovia yksityiskohtia, kuten design-esineitä, joista osa on pohjoiskarjalaista alkuperää.

Tällaisia ovat esimerkiksi kekseliäät valaisuratkaisut designvalaisimineen, joista osan Jaakko Puro on suunnitellut itse. Hotelli­aulassa huomio kiintyy suureen, pallomaiseen Van Roonin valaisimeen. Mielenkiintoinen yksityiskohta on myös vastaanottotiskin takana oleva Pielisjoki-taideteos, jonka Puro on maalannut.

Kimmelin julkisivu pysyi periaatteessa ennallaan, mutta hotelliin tultaessa uusi tuulikaappi, uudet katokset, uusi kokoussiipi sekä uusittu piha ja valaistus ovat muuttaneet ilmettä melkoisesti.

– Yleensä pyrin maalaamaan tai suunnittelemaan jokaisen kohteeseemme jotain omaa. Tässä tapauksessa maalauksen aihe oli erityisen läheinen, sillä olen perheeni kanssa liikkunut Pielisellä vuonna 1907 rakennetulla höyrylaivallamme ja ihastunut sen maisemiin. 

Jaakko Puron lisäksi suunnittelussa olivat mukana Puroplan & Jaakko Purosta arkkitehti Vesa Olkkola, projektiarkkitehti Sophie Sommer-Ryynänen ja sisustusarkkitehti Minna Keltto.

Selkeä jaettu urakka

Kimmelin uudistaminen vietiin lävitse jaettuna urakkana, joka oli jaettu tarkasti lohkoihin ja aikataulutettu. Alun perin tarkoituksena oli pitää hotelli auki koko uudistuksen ajan, mutta tältä osin korona muutti suunnitelmia.

– Päätimme sulkea hotellin toukokuussa 2021, ja aikaistaa tiettyjen osien remonttia. Se nopeutti projektin läpiviemistä, kiinteistö­päällikkö Jani Lehikoinen kertoo.

Hotellin ylimmässä kerroksessa on muun muassa yli 70 neliömetrin kokoinen sviitti (alla), jossa on oma sauna, koko sviitin levyinen parveke ja näköalat Pielisjoelle ja kaupunkiin.

Rakennusurakoitsijoina hankkeessa olivat Rakennustoimisto Eero Reijonen Oy, Rakennusliike Kar.T.O Oy sekä Saneeraus- ja maalaustyö Purmonen Oy.

Kar.T.O vastasi kokoustiloista ja niihin liittyvästä laajennusosan rakentamisesta sekä vastaanottoaulan saneerauksesta siihen liittyvine julkisivutöineen. Reijosen vastuulla oli hotellihuoneiden saneeraus ja rakentaminen lukuun ottamatta hotellin vanhimman osan huoneiden uudistusta, josta vastasi Purmonen. Reijonen toteutti myös ravintola- ja piha­remontin sekä pysäköintitilan muuntamisen lämpimiksi toimisto- ja varastotiloiksi.

Toimitusjohtaja Pertti Sivonen Kar.T.O Oy:stä sanoi, että hanke eteni sujuvasti. Urakoiden rajapinnoissakaan ei ollut ongelmia, kun suunnitelmat ja rajaukset olivat selkeät.

– Periaatteessa tämä oli meidän osaltamme varsin normaalia rakentamista. Toki laatuvaatimukset olivat kovat, hän sanoo. 

Mielenkiintoinen kohde Sivosen mukaan oli uusi kokoussiipi. Kyseessä on itse asiassa yksi halli.

– Se tekee tilasta joustavan eri tarpeisiin, mutta vaatii paljon siirtoseiniltä, joilla on kovat vaatimukset äänieristyksen suhteen. Siten ne ovat myös melko jyhkeitä ja vaativat kattoon erilliset kannatusrungot, joiden varassa ne liikkuvat.

– Huomiota kannattaa kiinnittää myös laajennusosan julkisivuun, jonka materiaalina ovat keraamiset puikot. Niiden asentaminen oli tarkkaa työtä. Puikkoja oli kolmea eri väriä, ja kiinnitys tapahtui tarkan sapluunan mukaan. Tosin lopputulos onkin sitten hieno, ja mielenkiintoista on, että heti ei arvaa, mistä materiaalista on kyse, Sivonen arvioi.

Rakennustoimisto Eero Reijonen Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Hämäläinen sanoo, että heidän osuudessaan käytännössä kaikki meni uusiksi. Vanha purettiin pois ja tilalle tehtiin uutta ikkunat mukaan lukien.

– Projekti oli mielenkiintoinen. Periaatteessa työssä on paljon toisteisuutta, koska huoneet muistuttavat toisiaan, mutta toisaalta vanhoissa tiloissa tulee eteen aina yllätyksiä. Omalla tavallaan haastetta toivat myös harvemmin käytetyt materiaalit, kuten fasetti­peilit ja erikoisemmat pinnoitemateriaalit.

– Ja tietenkin laatuun piti kiinnittää erityistä huomiota, sillä viimeistelyn tason pitää olla joka paikassa korkea. Yksityiskohdat eivät saa pilata kokonaisuutta. Tekijöiltä tämä vaatii osaamista ja kokemusta, hän sanoo.

Superior-huoneisiin on luotu ylellistä tunnelmaa käyttämällä sisustuksessa luonnonmateriaaleja sekä sametti- ja nahkapintoja.

Paikallisin voimin tehty

Kimmel on esimerkki hankkeesta, joka rakennettiin pääasiassa paikallisten yritysten voimin. Eero Reijonen Oy on Liperistä, Kar.T.O Oy Joensuusta sekä Purmonen Oy Ilomantsista. Muista urakoitsijoista esimerkiksi LVI-Bioneerit Oy on Kiteeltä, Sähköasennus Kuronen Oy Kontiolahdelta sekä Sähkö Saarelainen Oy, Karelian Sähkö Oy ja Lämpökarelia Oy Joensuusta. Rakennesuunnittelun on tehnyt joensuulainen Insinööritoimisto Kantelinen Oy ja LVISA-suunnittelun Granlund Joensuu Oy.

– Lähtökohtamme on käyttää paikallisia toimijoita, silloin kun se on mahdollista. Tässä hankkeessa se toteutui hyvin, sillä myös valtaosa aliurakoitsijoista oli paikallisia, Lehikoinen toteaa.

19 miljoonaa euroa maksaneessa projektissa uudistettiin kaikki Kimmelin 230 huonetta ja tehtiin seitsemän huonetta lisää. Laatuun kiinnitettiin erityistä huomiota; viimeistelyn tason piti olla joka paikassa korkea.

Talotekniikka uudistui täysin

Tärkeä osa uudistamista oli talotekniikan päivittäminen, jonka suunnittelusta vastasi Granlund Joensuu. Toimitusjohtaja Anssi Pesonen sanoo, että kyseessä oli haastava ja kiinnostava työ.

– Saneerauskohteet ovat aina haastavia, koska vanhat kuvat eivät yleensä pidä juuri koskaan paikkaansa ja totuus selviää vasta purkutöiden yhteydessä. Tässä tapauksessa lisähaastetta toi vielä se, että hotellissa on eri aikoina valmistuneita osia ja rakennusurakkakin toteutettiin vielä osittain eri aikoina ja varsin tiukassa aikataulussa. Tämä edellytti aivan erityistä huolellisuutta suunnittelussa, jotta isoilta yllätyksiltä vältytään. Tällaisessa työssä tietomallinnus onkin aivan välttämätön työkalu, hän toteaa.

Suunnittelua ja asennuksia helpotti se, että LVI-tekniikan puolella vaadittavat mitoitukset hotellihuoneiden ilmanvaihdon osalta olivat rakennuksen tekoaikana varsin samat kuin nykyäänkin. Kanavia ei siten tarvinnut uusia laajasti.

Työn yhteydessä ilmanvaihtojärjestelmään tuli tehokas lämmön talteenotto ja myös 1980-luvulla valmistuneeseen hotelliosaan rakennettiin jäähdytys. Toteutuksessa käytettiin Heinolassa sijaitsevan Retermia Oy:n kehittämää järjestelmää.

– Heidän tekniikallaan järjestelmän rakentaminen onnistui käytettävissä oleviin tiloihin eikä tarvittu uutta konehuonetta, Pesonen kertoo.

Kimmelin uudessa kokoussiivessä on kahdeksan tilaa, jotka voidaan yhdistää siirrettävien seinien avulla useaksi erikokoiseksi tilaksi, joihin mahtuu yhteensä jopa 600 osallistujaa. Kuvassa Sirkkala-sali, joka tarjoaa tilat 400 henkilölle ja näkymät Pielisjoelle.

Mallihuone auttoi rakentamisessa

Yksi hotellihuoneiden uudistamista ja rakentamista selkiyttänyt asia oli mallihuone, jonka Puroplan toteutti rakentajille esimerkiksi.

– Teemme sellaisen aina, kun se vain on mahdollista. Siitä sekä asiakas että rakentajat näkevät konkreettisesti, miten huone toimii detaljeja myöten. Näkyvillä ovat niin sähköpistokkeet kuin kylpyhuoneen yksityiskohdat, viemärikorkeudet ja siirrot, Jaakko Puro kertoo.

Jarmo Hämäläinen Eero Reijonen Oy:stä sanoo, että tästä oli suuri hyöty.

– Mallihuoneessa näki yksityiskohdat ja toteutusmallin. Se auttaa myös niissä tapauksissa, kun vanhojen rakenteiden takia täytyy tehdä muutoksia. Kyseessä on selkeä listaus siitä, miten mikäkin asia halutaan tehtävän.

PKO panostaa matkailuun

Hotelli Kimmelin uudistaminen on vain yksi PKO:n mittavista hotellihankkeista. Ennen Kimmeliä PKO peruskorjasi Break Sokos Hotel Bomban ja uudisti perusteellisesti Break Sokos Hotel Kolin. Päätökset osuuskauppa on tehnyt myös lisäosan rakentamisesta Bombaan ja aivan uuden hotellin rakentamisesta Kolin juurelle. Molemmat investoinnit ovat samaa kokoluokkaan kuin Kimmelin uudistus.

– Taustalla on matkailuun painottuvaa strategiaa, jolla pyrimme kaksinkertaistamaan hotellivieraiden määrän kohteissamme. Kimmelillä on tässä strategiassa keskeinen sija, Lehikonen toteaa.

Teksti: Ismo Myllylä | Kuvat: Jarno Artika

Kuule miten voit kasvattaa rakennusalan myyntiäsi ja markkinoida tehokkaammin palveluidemme avulla

Antamalla yhteystietosi voimme olla sinuun yhteydessä tuotteisiimme liittyen. Lue lisää tietosuojasta tästä.