Viimeisimmät julkaisut

Uponor Infralta PE-muovinen kalanviljelylaitos Norjaan

Uponor Infra on toimittanut Lounais-Norjaan Stavangeriin 3500-kuutioisen PE-muovisen kalanviljelylaitoksen. Muovistruktuuri on kerrostalon korkuinen ja sen läpimitta on 22 metriä.

Vientipäällikkö Kari Karjalainen Uponor Infrasta toteaa, että hanke on ollut maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen.

– Tämän kokoista meriolosuhteisiin suunniteltua PE-muovistruktuuria ei ole aiemmin rakennettu missään.

Karjalainen uskoo, että FishGLOBE tulee mullistamaan paitsi meressä tapahtuvan kalanviljelyn, myös muiden meriolosuhteisiin tarkoitettujen muovistruktuurien tulevaisuuden.

– Tämä tuo aivan uudenlaisia mahdollisuuksia rakentaa muovista erilaisia merelle tarkoitettuja, suurikokoisia sovelluksia. Muovin edut ovat kiistattomia: se on kestävä materiaali, jonka elinikä on yli sata vuotta. Materiaalin joustavuuden ansiosta siihen ei tule rikkoutumiseen johtavia säröjä, eikä siinä myöskään ole riskiä esimerkiksi korroosiolle, Karjalainen sanoo.

FishGLOBE V5 on suljettu, täysin automaattisesti toimiva kalanviljelylaitos. Toiminnasta huolehtiva tekniikka ja integroitu ruokasyöttöyksikkö on sijoitettu laitoksen yläosaan. Kelluvan laitoksen umpinainen rakenne varmistaa, etteivät aallot pääse tuomaan laitoksen sisään esimerkiksi lohitäitä tai muita loisia, ja takaa kaloille turvallisen ensimmäisen vuoden meressä. Umpinainen rakenne estää myös kaloja karkaamasta luontoon.

Norjalainen FishGLOBE AS on käyttänyt laitoksen kehitystyöhön useita vuosia.

Yhtiö halusi laitoksen materiaaliksi PE100-muovin, mutta haasteena oli löytää riittävän vahva rakenne, joka kestäisi 200 000 kiloa painavan, 18 metriä korkean rakennelman massiivisen koon ja Norjanmeren rankat olosuhteet.

Uponorin mukaan FishGLOBEn perustaja ja tuotekehitystä johtava Arne Berg on kertonut, ettei yksikään hänen tapaamansa insinööri aluksi uskonut, että laitos olisi mahdollista rakentaa PE-muovista. Ratkaisun tarjosivat Uponor Infran kehittämät, erittäin vahvat Wehopanel-paneelit ja Weholite-putket.

Kari Karjalainen kertoo, että FishGLOBEa varten räätälöitiin oma Wehopanel-profiili, sillä näin vahvaa ja suurikokoista paneelia ei oltu aiemmin valmistettu.

Niin suunnittelu-, valmistus- kuin rakennusprosessikin on Karjalaisen mukaan ollut äärimmäisen vaativa.

– Osaamistamme ja jo 1950-luvulta asti kerättyä kokemustamme muovirakentamisesta päästiin nyt todella hyödyntämään.

Paneelit ja putket toimitettiin Lounais-Norjaan joulukuussa 2018, jonka jälkeen rakennustyöt alkoivat. Heinäkuussa 2019 laitos nostettiin mereen ja hinattiin sen lopulliseen sijoituspaikkaan Lounais-Norjaan, Stavangerin kupeessa sijaitsevaan Lysefjordiin. Viimeistelytöiden ja testausten jälkeen laitos kiinnitettiin meren pohjaan 12:lla PE-muovista valmistetulla kiinnityspisteellä, joista jokainen on suunniteltu kestämään yli 25 tonnin vetovoima.

Ensimmäiset kalat, 250 000 lohenpoikasta, siirrettiin laitokseen marraskuun loppupuolella.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>