Viimeisimmät julkaisut

Tuulivoimayhdistys: Kuntapäättäjät tyytyväisiä tuulivoimahankkeisiin

Kunnissa ollaan tyytyväisiä paikallisiin tuulivoimahankkeisiin, selviää Aula Researchin toteuttamasta kyselytutkimuksesta.  Kaikista vastaajista lähes kaksi kolmasosaa on tyytyväisiä kunnassaan toteutettuihin tuulivoimahankkeisiin kielteisesti suhtautuvien osuuden jäädessä alle kolmannekseen. Tuulivoimahankkeiden tiedotuksen onnistumisella on suuri rooli hankkeiden hyväksyttävyyden kannalta.

Kuva: Suomen Tuulivoimayhdistys ry

Kyselytutkimuksen perusteella kuntapäättäjät suhtautuvat myönteisesti tuulivoimaan. Kuntien viranhaltijoista jopa 75 % ja poliittisista päättäjistä 56 % suhtautuu tuulivoimaan positiivisesti, kielteisesti suhtautuvien osuuden jäädessä 21 %:iin. Puoluekartalla positiivisimmin tuulivoimaan suhtautuvat vihreät ja vasemmistoliitto, kielteisimmin perussuomalaiset. Perussuomalaisia lukuun ottamatta kaikissa puolueissa suurin osa vastaajista suhtautuu tuulivoimaan myönteisesti.

Kuntapäättäjät ovat tyytyväisiä kunnissaan toteutettuihin tuulivoimahankkeisiin. Niissä kunnissa, joissa on toiminnassa olevaa tuulivoimaa, 64 % vastaajista on tyytyväisiä kunnassaan toteutettuun tuulivoimahankkeeseen ja niissä kunnissa, joissa tuulivoimaa on rakenteilla, tyytyväisten osuus on 62 %.

”Tuulivoima-alalla hankkeiden hyväksyttävyys paikallistasolla on kriittistä ja korkea hyväksyttävyys on edellytys hankkeiden menestyksekkään toteuttamisen kannalta. Onkin tärkeää, että laadukas vuoropuhelu paikallisten sidosryhmien kanssa jatkuu”, toteaa Energiateollisuus ry:n johtaja Pia Oesch.

Kyselytutkimuksen perusteella näyttää siltä, että mitä tuoreemmasta tuulivoimahankkeesta on kyse, sitä tyytyväisempiä hankkeeseen ollaan. Niissä kunnissa, joissa tuulivoimahanke on tällä hetkellä suunnitteilla, keskimäärin 69 % vastaajista ilmoittaa suhtautuvansa myönteisesti hankkeeseen, kielteisesti suhtautuvien osuuden ollessa 27 %.

”Kyselyn perusteella hankkeen tiedottamisessa onnistuminen ja päättäjien suhtautuminen hankkeeseen näyttäisivät korreloivan vahvasti. Mitä paremmin päättäjät tuntevat hankkeen, sitä paremmin se hyväksytään. Olemme tuulivoima-alan edunvalvontajärjestönä korostaneet jäsenyrityksillemme avoimen viestinnän ja hanketiedotuksen tärkeyttä ja näyttää siltä, että sillä on ollut vaikutusta”, tuloksia kommentoi Suomen Tuulivoimayhdistyksen toiminnanjohtaja Anni Mikkonen.

Tutkimuksen perusteella erityisesti uudempien hankkeiden osalta tiedottamisessa on onnistuttu. 82 % vastaajista, joiden kunnassa tuulivoimahanke on suunnitteilla, kokee saaneensa hankkeesta riittävästi tietoa etukäteen. Vanhempien, jo valmistuneiden hankkeiden osalta tyytyväisten osuus on 74 %.

Lue tutkimustulokset täältä.

* * *

Aula Researchin toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä 332 viranhaltijaa ja 944 kuntapoliitikkoa, eli yhteensä 1276 kuntapäättäjää. Kyselyn otos kerättiin 19.9 – 30.9 sähköisellä kyselyllä. Kyselyn kohderyhmänä olivat kunnanvaltuutetut, kunnanjohtajat, kuntien maankäytöstä ja teknisestä toimesta vastaavat viranhaltijat sekä viranhaltijat aluehallinnosta. Kyselytutkimuksen toimeksiantajina

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>