Tornion Panimo investoi tuotantolaitoksen laajennukseen

Perjantaina 16.9.2016 käynnistetty Tornion Panimo Oy laajentaa saman tien. Yhtiö on remontoinut Lapin Kullan vanhasta tehdasrakennuksesta toiminnalleen sopivat tuotantotilat ja investoi täysin automatisoituun panimolaitteistoon. Laajennushanke on elintarvikealalla Pohjois-Suomen suurimpia.

Alkoholituotteiden valmistaja Tornion Panimo Oy investoi 1,5 miljoonaa euroa Torniossa sijaitsevaan tuotantolaitokseen. Investointi sisältää modernin ja täysin automatisoidun oluen tuotantolinjan. Laitteiston toimittaa tsekkiläinen Destila, joka on panimoteollisuuden tunnetuimpia laitevalmistajia. Yhteistyöstä tekee poikkeuksellisen se, että panimon laitteistoissa käytettävät teräkset on valmistettu Outokummun, maailman johtavan ruostumattoman teräksen valmistajan, tehtaalla Torniossa. Outokummun ja Tornion Panimon paikallinen yhteistyö on jo koeponnistettu laitteistomodernisoinneissa ja edistyksellisten kegien, eli oluttynnyrien muodossa.

”On hienoa, kun kaksi perinteistä ja samalla modernia teollisuuden alaa yhdistävät erikoisosaamisensa toimivaksi kokonaisuudeksi. Ruostumatonta terästä voidaan pitää jopa Outokummun synonyyminä – ruostumaton teräshän keksittiin nykyisessä Outokummussa yli 100 vuotta sitten. Alueellinen yhteistyö Tornion Panimon kanssa oli alusta asti erittäin luontevaa ja mahdollisti parhaan materiaalikokonaisuuden valinnan paikallisen oluen valmistuksen ympärille”, kertoo Outokummun tuotepäällikkö Juha Kela.

Uuden tuotantolaitoksen asennukset alkavat maaliskuussa 2017 ja sen käyttöönotto tapahtuu toukokuussa. ”Tornion Panimon suositun tsekkityylisen pils-oluen reseptiikasta vastannut panimomestari David Máša vastaa uuden tuotantolinjan ensimmäisten oluiden valmistuksesta ja laadusta. Destilan ja Mášan yhteistyö maailman nykyaikaisimpien panimoiden takana vakuutti Tornion Panimon johdon ja osakkaat”, kertoo Tornion Panimon emoyhtiön Sangen Oy:n hallituksen puheenjohtaja Mikko Ahokas.

Uuden tuotantolinjan myötä tehtaan tuotantokapasiteetti kasvaa lähes 2,5 miljoonaan litraan vuodessa. Uudistuksen yhteydessä Saariselällä sijainnut väkevien juomien valmistus siirtyy Tornioon. ”Tämä on erittäin merkittävä investointi Tornion alueelle. Tuotantokapasiteetin kasvun myötä työvoimaa tarvitaan lisää”, toteaa Tornion Panimon johtaja Kaj Kostiander.

Tornion Panimolle siirtyi alkuvuodesta 2016 Sangen Oy:n tekemässä yrityskaupassa OPR Polarmallas Oy:n koko osakekanta tuotantoineen ja tuotemerkkeineen.

Tornion panimo muistetaan parhaiten Lapin Kullan ajoistaan, mutta sen historia on paljon pidempi. Omistussuhteet ovat muuttuneet useaan kertaan ja sota katkaisi oluen tuotannon. Onpa Torneå Bryggeri Aktiebolaget -nimellä perustettu panimo kokenut konkurssinkin taipaleensa alkuvaiheilla. ”Tuotannon katkoksista ja vuonna 2010 alkaneesta kylmästä kaudesta huolimatta panimoa pidetään edelleen Lapin alueen vanhimpana teollisuuslaitoksena. Panimon uudelleenkäynnistämisen päivää on ehdotettu jopa paikalliseksi liputuspäiväksi”, kertoo Sangenin markkinointijohtaja Jami Teirikari.