Viimeisimmät julkaisut

Talonrakennusyritysten kannattavuus aallonpohjassa

rt_rakennusteollisuusRakentamisen laihat vuodet ovat syöneet talonrakentamisen kannattavuutta. Talonrakennusyritysten keskimääräinen tulos ennen satunnaisia eriä ja veroja jäi viime vuonna vain 2,9 prosenttiin. Käyttökate vastaavana aikana oli 4,9 prosenttia. Viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana ne ovat olleet korkeimmillaan 7 prosentin tuntumassa.

Rakennusalalla kannattavuus on heikentynyt kolmesta neljään viime vuotta. Vuonna 2015 talonrakentamisen kannattavuus laski 0,3 prosenttiyksiköllä, kun taas rakennustuoteteollisuudessa kasvua toteutui jo 2,2 prosentin verran. Rakennustuoteteollisuudessa liikevoitto vuonna 2015 ylsi 5,5 prosenttiin ja käyttökate nousi 8,5 prosenttiin liikevaihdosta.

Kuluvana vuonna kannattavuus kohenee molemmilla toimialoilla, sillä rakentamisen suhdannekuva on myönteinen ja kasvun ennakoidaan jatkuvan myös ensi vuonna. Kohenevan suhdanteen arvioidaan parantavan myös rakennusalan yritysten kannattavuutta.

Tiedot käyvät ilmi Talonrakennusteollisuus ry:n ja Rakennustuoteteollisuus RTT ry:n kannattavuusselvityksestä. Vuoden 2015 tilinpäätöstietojen perusteella toteutettu selvitys tehtiin viime vuoden tapaan yhteistyössä Balance Consulting Oy:n kanssa. Selvitykseen osallistuneiden jäsenyritysten tilinpäätöstiedot haettiin suoraan kaupparekisteriaineistosta.

Mukana oli yhteensä 195 talonrakennusteollisuuden yritystä, joiden yhteenlaskettu liikevaihto oli 7,0 miljardia euroa. Rakennustuoteteollisuuden yrityksiä oli mukana 67, joiden liikevaihto oli yhteensä 2,5 miljardia euroa.

Kaiken kaikkiaan Suomessa on noin 17 400 talonrakennusalan yritystä, joista vain alle 2 prosenttia on keskisuuria tai suuria yrityksiä. Arviolta runsaat 20 suurinta yritystä tai konsernia tuottaa yli 50 prosenttia koko talonrakentamisen liikevaihdosta. Loppuosa liikevaihdosta jakaantuu keskisuurille ja tuhansille pienille rakennusyrityksille. Kaikkien Suomessa toimivien talonrakennusyritysten liikevaihto on tänä vuonna arviolta 23 miljardia euroa, josta Talonrakennusteollisuus ry:n jäsenyritysten osuus on 55–60 prosenttia.

Rakennusteollisuuden kannattavuusselvitys 2015 -julkaisu sisältää sekä Talonrakennusteollisuus ry:n että Rakennustuoteteollisuus RTT ry:n kannattavuusselvitykset.

www.rakennusteollisuus.fi/kannattavuusselvitys


Rakennusteollisuus RT ry on rakennusalan yritysten elinkeinopoliittisten ja työmarkkina-asioiden edunvalvoja. RT-liittoyhteisöön kuuluu kaikkiaan viisi toimialaa: Talonrakennusteollisuus, Rakennustuoteteollisuus, Infra, Pinta ja LVI-tekninen urakointi.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>