• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen
  • Etusivu
  • Uutiset
    • Uutiset
    • Kaupallinen yhteistyö
    • Tuoteuutuudet
    • Nimitykset
  • Artikkelit
    • PU 2022
      • PU 1 – 2022
      • PU 2 – 2022
      • PU 3 – 2022
      • PU 4 – 2022
      • PU 5 – 2022
      • PU 6 – 2022
    • PU 2021
      • PU 1 – 2021
      • PU 2 – 2021
      • PU 3 – 2021
      • PU 3 – 2021 Projektisisustus
      • PU 4 – 2021
      • PU 5 – 2021
      • PU 6 – 2021
    • PU 2020
      • PU 1 – 2020
      • PU 2 – 2020
      • PU 3/4 – 2020
      • PU 5 – 2020
      • PU 6 – 2020
    • PU 2019
      • PU 1 – 2019
      • PU 2 – 2019
      • PU 3 – 2019
      • PU 4 – 2019
      • Pu 5 – 2019
      • PU 6 – 2019
    • PU 2018
      • PU 1 – 2018
      • PU 2 – 2018
      • PU 3 – 2018
      • PU 4 – 2018
      • PU 5 – 2018
      • PU 6 – 2018
    • PU 2017
      • PU 1 – 2017
      • PU 2 – 2017
      • PU 3 – 2017
      • PU 4 – 2017
      • PU 5 – 2017
      • PU 6 – 2017
    • PU 2016
      • PU 1 – 2016
      • PU 2 – 2016
      • PU 3 – 2016
      • PU 4 – 2016
      • PU 5-6 2016
    • PU 2015
      • PU 1 – 2015
      • PU 2 – 2015
      • PU 3 – 2015
      • PU 4 – 2015
      • PU 5 – 2015
      • PU 6 – 2015
    • PU 2014
      • PU 5 – 2014
      • PU 6 – 2014
    • PU 2013
      • PU 1 – 2013
      • PU 6 – 2013
    • PU 2012
      • PU 1 – 2012
      • PU 2 – 2012
      • PU 3 – 2012
      • PU 4 – 2012
      • PU 5 – 2012
    • PU 2011
      • PU 1 – 2011
      • PU 2 – 2011
      • PU 3 – 2011
      • PU 4 – 2011
      • PU 5 – 2011
      • PU 6 – 2011
  • Lehti
    • Tilaa Projektiuutiset
    • Tilaa näköislehti
    • Lue näköislehteä
      • 2022
      • 2021
      • 2020
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
      • 2012
  • Blogit
  • Yritys
    • RPT Byggfakta Oy
    • Citymark toimitilapalvelut
    • Rakennusfakta – Tuotteet ja ratkaisut
    • SIR – Kiinteistöalan tietokanta
    • RPT SMART – rakennusalan tietopalvelu
  • Yhteystiedot
    • Mediatiedot
    • Mainostajalle
    • Mediakortti
Projektiuutiset.fi

Projektiuutiset.fi

Rakennusalan huippujulkaisu asiantuntijoille

Olet täällä: Alkuun / Artikkelit / PU 2015 / PU 6 - 2015 / Suomen suurin viskivarasto

Suomen suurin viskivarasto

17/12/2015

Teema ei ole valittu tai teema on poistettu.

Teksti: Kari Mäkinen Kuvat: Pentti Potkonen

Heinävedellä Valamon luostarissa tislataan vuodessa noin 40 000 litraa viskiä tuhannen litran tislaimessa. Viskitisle siirretään Ilomantsiin, jossa se tynnyröidään ja laitetaan varastoon kypsymään. Varastoon mahtuu noin kymmenen vuoden tuotanto: 2200 – 2300 tynnyriä, 450 000 litraa, pullotettuna yli miljoonaa pulloa. Kymmeneen kerrokseen varastoidut 200 litran tynnyrit ovat vaikuttava näkymä.

Muotojen tarkoituksellinen kontrasti

_DSC4970 2Viskivaraston on suunnitellut ilomantsilainen Arkkitehti- ja suunnittelukonttori Liimatta & Kosola Hankkeen pääsuunnittelija rakennusarkkitehtiylioppilas Arto Liimatta kuvaa rakennuksen tarkoituksenmukaista arkkitehtuuria sanoilla minimalistisen niukka ja moderni. Rakennuksen suurta massaa pyrittiin pienentämään ja samalla kuitenkin tuomaan rakennusta esille.

Viskivarasto sijoitettiin viinitilan tuotantotilojen yhteyteen, jolloin olemassa olevat rakennukset jäivät etualalle keventämään kokonaisuutta. Rakennuksen julkisivu suunniteltiin vaaleaksi, jotta auringon vaikutus rakennuksen kuoren kautta olisi mahdollisimman vähäinen.

– Julkisivun peltielementtien värisävyjen valinnassa inspiraation lähteinä ovat toimineet Valamon luostarin ympäristö ja taivas, Liimatta sanoo.

– Rakennuksen muotokieli antaa tarkoituksellisesti erilaista näkökulmaa ja kontrastia maisemaan. Julkisivun värimaailma löytää parinsa niin niukkavaloisen talvisen taivaan sävyistä kuin kesäisistä poutapilvistä.

Viidensadan neliön laajuinen viskivarasto on liimapuurakenteinen. Vapaa korkeus on 11 metriä. Sisäänkäynnissä on käytetty mustaksi tervattua, suomutettua vaneria, ja sisään ohjaava seinäke on päällystetty kattotiilillä.

Stabiili kosteus ja lämpötila minimoi enkelten osuuden

_DSC4925 2Valmiita viskivaraston malleja ei suunnittelijalle ollut.

– Alan toimijat muodostavat kuitenkin kansainvälisesti varsin yhtenäisen porukan, joihin aktiivisesti yhteyttä pitämällä tietoa oli saatavissa. Kokemus on myös avuksi. Onhan Hermannin Viinitilaa, joka on Suomen vanhin viinitila ja ensimmäinen kuohuviinitila, pyöritetty noin 25 vuotta, Arto Liimatta toteaa.

Liimatta on omistajaosakkaana sekä Valamon Viiniherman Oy:ssä että Hermannin Viinitila Oy:ssä.

– Tässä saattoi huomata, että suunnitteleminen itselle toi mukanaan omat haasteensa.

Varastorakennuksen ulkoseinät ja katto ovat 160 millimetriä paksuja kylmiöpeltiuretaanielementtejä. Ratkaisuun päädyttiin, koska sisällä täytyy olla ympäri vuoden 12–13 asteen lämpötila ja 70–80 -prosenttinen ilmankosteus.

– Keskeistä varastoinnissa on myös se, että haihtuminen, jota alan terminologiassa nimitetään enkelten osuudeksi, ei saisi ylittää kahta prosenttia. Tynnyrikypsytyksen aikana ilmaan haihtuneella
osalla on välitön vaikutus tuotantokustannuksiin. Viskit ja konjakit poikkeavat tältä osin kirkkaasta viinasta, Liimatta sanoo.

Käytävien leveys on optimoitu ja varustettu ohjauslangalla, jotta trukin liikkuminen olisi helppoa ja turvallista. Varastohyllyt on suunniteltu ja mitoitettu tynnyreiden mukaan – käyttäen kuitenkin
vakiohyllykomponentteja. Hyllyt ovat perinteisiä hyllyjä kapeampia, jotta tynnyreitä voidaan säilyttää suoraan vaakapalkkitasoilla.

Viskitynnyreiden raskaan kokonaispainon sekä hyllyjen korkeuden vuoksi hyllyrungoissa on normaalia jämäkämmät tuentaosat ja hyllyt on tuettu keskenään yläosastaan. Tynnyrit nostetaan
sähköohjatulla kapeakäytävätrukilla, jossa on nouseva ohjaamo, parhaimmillaan kymmenen metrin korkeuteen. Ratkaisu mahdollistaa sen, että tynnyrit ovat helposti saavutettavissa; kunkin
tynnyrin viskistä pitää aika ajoin ottaa myös näytteitä viskin kehittymisen tarkastamiseksi.

Tutustu Suomen rakennushankkeisiin RPT SMART

Kaasusammutus pitää tuotteet turvassa

_DSC4948_1 2Palaville nesteille asetetut palomääräykset ovat erittäin tiukat. Tietoa haettiin monelta suunnalta. Varastossa on kaasusammutusjärjestelmä, ja rakennus on jaettu kolmeen EI120-luokan osastoon.

– Sammutusjärjestelmää ei liioin soisi tarvittavan, mutta se on välttämätön, ja sen osuus kokonaisinvestoinnista on merkittävä, Liimatta sanoo.

– Aluksi kaavailtu vesisammutusjärjestelmä kariutui, koska niin suurta syöttöputkea, jonka varasto olisi vaatinut, ei paikkakunnalta löytynyt ja erillisten sammutusvesialtaiden rakentaminen olisi
tullut erittäin kalliiksi. Vaahtosammutuksessa riskiksi arvioitiin se, että vaahto imeytyisi tynnyreihin ja pilaisi sisällön. Tällöin jäljelle jäävistä vaihtoehdoista valikoitui kaasusammutus, jossa happipitoisuus lasketaan niin alas, että palaminen tukahtuu.

Suomalaisohraa kirkkoviinitynnyreissä

Normien mukaan viskin tulee kypsyä vähintään kolme vuotta. Tätä nuoremmasta tuotteesta käytetään nimeä viskitisle. Käytännössä kypsymisaika on 5–7 vuotta. Lopulliset ominaisuutensa viski saa tynnyreissä.

– Meidän erikoisuutemme on kirkkoviinitynnyreissä kypsytetty viski, jollaista toista ei maailmalta löydy. Valamon Viiniherman on kypsyttänyt kirkkoviiniä suomalaisille seurakunnille jo toista kymmentä vuotta.

Viskin päämarkkinat ovat Venäjällä, Kiinassa ja Yhdysvalloissa. Taustatyötä markkinoinnissa on Liimatan mukaan tehty ja tehdään. Toive toki on, että tuote maistuu myös suomalaisille. Ensimmäiset viskipullot Ilomantsista tulevat Alkoon noin kahden vuoden kuluttua.

– Yrityksille, kaveriporukoille ja muille kiinnostuneille myydään omia viskitynnyreitä, jotka säilytetään kuitenkin meidän verottomassa varastossa pullottamiseen asti, kertoo Liimatta. Asiaan
vihkiytyneet voivat käydä taputtelemassa omalla nimilaatalla varustettua viskitynnyriään.

Keskeinen laadun kriteeri on puhtaus; käytetty kotimainen ohramallas on vientilaatua.

– Suomalaisen viskin tuleekin poiketa perusskottilaisesta tai irlantilaisesta viskistä, Arto Liimatta sanoo.

– ”Valamo Monestary Distillery – Heavenly spirits from Valamo” tulee olemaan suomalaista viskinvalmistuksen perinnettä tulevaisuudessa.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
  • Suomen suurin betonilattiaurakoitsija syntyi

    Suomalaiset perheyhtiöt Lattia-Miredex Oy, Piimat Oy ja Betomix Oy, sekä aiesopimuksella mukaan liittyvä Dyny Oy,…

  • Suomen suurin pysäköintitalo valmis

    Helsinki-Vantaalle 3000 uutta parkkipaikkaa ja 30 sähköauton latauspistettä Laajentunut pysäköintitalo P5 nostaa lentoaseman parkkipaikkojen kokonaismäärän…

  • Suomen suurin digitaalinen julkisivuratkaisu tuo laajenevaan kauppakeskus AINOAAn ulkoilmateatterin

    Kuva: Marko Ertunc/Dig-it Suomen suurin digitaalinen julkisivuratkaisu kauppakeskus Ainoaan Kauppakeskus Ainoaan on valmistunut sen laajennuksen…

Kategoriassa: PU 6 - 2015 Avainsanoilla: Ilomantsi, Kari Mäkinen, Pentti Potkonen, Varasto

Ensisijainen sivupalkki

Lue näköislehti

# Lue aiempia näköislehtiä

Yhteistyössä

Nimitysuutiset

Jari Kivistö Rockfonin ja Parafonin myyntipäälliköksi

A-Insinöörien Mikko Tarrille ja Saija Varjoselle uudet johtajapestit

Matti Hirvonen Assemblinin LV-yksikönpäälliköksi

Lisää nimitysuutisia

Rakennusalan Trendit -raportti

Rakennusalan Trendit raportti

Footer

Projektiuutiset

Projektiuutiset on rakennusalan asiantuntijoille suunnattu aikakausilehti joka esittelee valmistuneita upeita hankkeita.

Viimeisimmät

  • Kuhankosken vesivoimalaitos on valmis
  • Konwell ostaa Fingas Oy:n liiketoiminnan
  • Tutkimus: Desinfiointiin käytettävät UV-lamput voivat heikentää sisäilman laatua
  • Senaatti säästi energiaa 1,8 miljoonan euron edestä parissa kuukaudessa
  • Teräselementti rakentaa Toijala Worksin uudet tilat

RPT BYGGFAKTA Oy

Ruukinkuja 3
02330 Espoo
09-809911

  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Copyright © 2023 · Projektiuutiset | RPT Byggfakta Oy

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet


Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Toivomme, että käytät hetken aikaa periaatteiden huolelliseen lukemiseen. Tämä on tärkeää! Muista, että sinulla on myös valintamahdollisuuksia tietojesi ja yksityisyytesi käsittelyyn ja suojaamiseen.

OK, ymmärrän Lue lisää
RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Aina käytössä

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non Necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

Tallenna ja hyväksy