Suomen asuntokaupan kokonaisarvo 16,5 miljardia, pientalosektori takkuaa

Suomen asuntokaupan kokonaisarvo ylsi vuonna 2016 lähes 16,5 miljardiin euroon,  arvioi Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL.

Vanhojen asuntojen kaupan arvo oli kokonaisuudessa reilu 11,2 miljardia ja uusien asuntojen arvo  yhteensä yli 5,2 miljardia euroa.

”Tähänastisen kauppahistorian paras vuosi on ollut vuosi 2007, jolloin asuntokaupan arvo Suomessa kipusi peräti 19,6 miljardiin euroon. Vahvoja vuosia asuntokaupan arvonmuodostuksen näkökulmasta ovat olleet myös vuodet 2006, 2008, 2012 ja 2013, jolloin asuntokaupan arvossa on päästy vähintään 17 miljardiin euroon”, kertoo KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila.

Pientalosektori huolestuttaa

Asuntokaupan ja rakentamisen isossa kuvassa KVKL:n toimitusjohtajaa huolettaa erityisesti omakotitalosektorin tilanne.

”Käytettyjen omakotitalojen kauppa on vähentynyt Suomessa vuoden 2007 yli 15.000 kappaleen tasolta viime vuosien noin 12.000 kappaleen kauppamäärän tasolle. Sama näivettyminen näkyy uusien omakotitalojen rakentamisessa: vuonna 2007 niitä rakennettiin vielä yli 16.000 kappaletta, kun vuonna 2016 rakennettiin enää arviolta noin 7200 uutta omakotitaloa”, Malila osoittaa.

Tilanne on erittäin huolestuttava paitsi asuntokaupan myös alan teollisuuden puolesta. Tilanteessa on ristiriita, koska omakotiasuminen on Suomessa perinteinen ja haluttu asumismuoto. Viimeaikainen kuluttajien luottamuksen yleinen vahvistuminen on tuonut hieman positiivisempia näkymiä myös pientalopuolelle.

KVKL:n Malila toivoo maan päättäjiltä vauhtia suunnitelmiin laskea asuntokauppaa hidastavaa varainsiirtoveroa. Kiinteistökaupan korkeampi varainsiirtovero on epäreilu talokauppaa kohtaan ja voitelee tällä hetkellä muiden asuntotyyppien kauppaa suhteessa omakotitalokauppaan.

”Varainsiirtovero on jäänne, joka ruokkii tehottomuutta ja luo kustannuksia. Se estää muuttoja ja vaikuttaa negatiivisesti yhteiskunnan toimivuuteen.  Ihmisten mahdollisuus muuttaa, vaihtaa mieleiseen asuntoon ja työpaikkaan heikentyy, kun asunnonvaihto on kalliimpaa. Tämän takia myös yritysten työvoimansaanti vaikeutuu”,  KVKL:n toimitusjohtaja painottaa.

Malilan mielestä asuntokauppojen toteutumista kannattaa yleisestikin edistää, koska  asuntokaupalla on suuret välilliset seurausvaikutukset muun yhteiskunnan toimintaan.

Tässä tiedotteessa esitettyyn asuntokaupan kokonaisarvoon lasketaan mukaan niin ammattivälittäjien kuin yksityisten kaupat sekä vuoden 2016 aikana valmistuneet, mutta ei välttämättä myydyt uudet omistusasunnot. Uustuotannon lukumäärät on saatu Tilastokeskuksen asuntotuotantotilastosta. Määrät ovat suuntaa-antavia ja täydentyvät laskennan edetessä.

KVKL Tiedotus 10.2.2017

Lähde: Tilastokeskus


Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto (KVKL) on kiinteistönvälitysalan yritysten ja järjestöjen valtakunnallinen etu- ja kattojärjestö, joka toimii alan yhteiskunnallisena vaikuttajana ja edunvalvojana yhteisten päämäärien toteuttamiseksi. KVKL toimii tässä roolissaan jäsenryhmittymiensä antamalla mandaatilla alan ainoana valtakunnallisena edustajana Suomessa.