Viimeisimmät julkaisut

Suomen ABB innovoi aurinkovoimaan: yli 30 prosenttia enemmän tehoa

Suomen ABB on kehittänyt uuden huipputehokkaan aurinkosähkövaihtosuuntaajan (invertteri), joka parantaa aurinkovoimaloiden kustannustehokkuutta. Tehonparannuksen ansiosta aurinkosähköjärjestelmiin tarvitaan lähes 30 prosenttia vähemmän inverttereitä kuin aikaisemmin.

Kahden megawatin suuritehoinen uutuusinvertteri on optimoitu suuriin aurinkovoimaloihin, mutta soveltuu myös ison kokoluokan tasakattoasennuksiin esimerkiksi teollisuuskiinteistöihin.

Aurinkosähköinvertteri on aurinkoenergiajärjestelmän aivot ja sydän. Se muuntaa aurinkopaneeleissa tuotetun tasasähkön sähköverkkoon soveltuvaksi vaihtosähköksi.

Aurinkosähköinvertteri on aurinkoenergiajärjestelmän aivot ja sydän. Se muuntaa aurinkopaneeleissa tuotetun tasasähkön sähköverkkoon soveltuvaksi vaihtosähköksi.

”Tämä suomalaisen tuotekehitystyön taidonnäyte nostaa aurinkoenergiajärjestelmän taloudellisuuden täysin uudelle tasolle. Koska uusi 2 MW (megawatin) kokoinen invertteri kykenee käsittelemään enemmän aurinkopaneeleista tulevaa tasavirtaa, tarvitaan aurinkosähköjärjestelmään 30 prosenttia vähemmän inverttereitä kuin aikaisemmin. Tämän seurauksena myös keskijännitekojeistoja ja muuntajia tarvitaan vähemmän ja aurinkovoimalan koko käyttöiän aikaiset kokonaiskustannukset laskevat”, liiketoimintajohtaja Timo Toissalo ABB:ltä sanoo.

Invertteri soveltuu äärimmäisestä pakkasesta kuumiin ja kosteisiin olosuhteisiin, jopa 100 prosentin kosteuteen ja 50 asteen lämpötiloihin mahdollistaen invertterin toiminnan äärimmäisissä sääolosuhteissa. Kehitystyössä on hyödynnetty Helsinkiin hiljattain avattua säälaboratoriota.  Invertteri on myös suunniteltu saumattomasti yhteensopivaksi digitaalisten älyverkkojen kanssa.

Aurinkosähköinvertteri on aurinkoenergiajärjestelmän aivot ja sydän. Se muuntaa aurinkopaneeleissa tuotetun tasasähkön sähköverkkoon soveltuvaksi vaihtosähköksi. Kaikki voimalan tuottama teho kulkee sen läpi. Invertteri myös ohjaa omalta osaltaan tuotantoprosessia.

ABB on keskittänyt Suomeen voimalaitosmittakaavan aurinkoinverttereiden kehitys- ja liiketoimintavastuun. Yhtiö otti käyttöön aurinkovoimalaboratorion Pitäjänmäellä helmikuussa 2016.

Suomalaista aurinkosähkötekniikkaa käytetään megawattiluokan aurinkovoimaloissa ympäri maailman, muun muassa Japanissa, Intiassa, Euroopassa ja Latinalaisen Amerikan suurimmassa aurinkovoimalaitoksessa Hondurasissa.


ABB on johtava sähkövoima- ja automaatioteknologiayhtymä, jonka tuotteet, järjestelmät ja palvelut parantavat teollisuus- ja energiayhtiöasiakkaiden sekä liikenne- ja infrastruktuurialojen asiakkaiden kilpailukykyä ympäristömyönteisesti. ABB työllistää 100 maassa noin 135 000 henkilöä, joista Suomessa noin 5 100. www.abb.fi

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>