Kuva: samk.fi

Suomalaisia kehittämässä uusia antimikrobisia nanopinnotteita

EU:n Horizon Europe -rahoitteisen STOP-hankkeen (Surface Transfer of Pathogens) tavoite on vähentää ja jopa estää pintoihin liittyviä mikrobien tartuntareittejä uusilla pinnoille levitettävillä nanopinnoitteilla. Hanketta vetävät Saksan liittovaltion materiaalitutkimus- ja testausinstituutti ja Birminghamin yliopisto.

Kuva: samk.fi

Hankkeessa on mukana 15 eurooppalaista kumppania teollisuudesta ja korkeakouluista. Suomesta mukana ovat Satakunnan ammattikorkeakoulun Tutkimuskeskus WANDER ja AFFIX Labs Oy.

Hankkeen tutkijat kehittävät yhdisteitä, jotka mahdollistavat erittäin joustavien ja kestävien pinnoitteiden valmistuksen. Pinnoitteilla on oltava laaja kirjo antimikrobisia ominaisuuksia sekä kyky vastustaa mikrobien resistenssin eli vastustuskyvyn muodostumista.

–  Haluamme kehittää pinnoitteita, jotka suojelevat meitä patogeeneiltä eli tarttuvia tauteja aiheuttavilta mikrobeilta. Tällaiset mikrobit leviävät usein myös kosketuspintojen kautta, hankkeen koordinaattori professori Artemis Stamboulis Birminghamin yliopistosta sanoo.

Tutkijat keskittyvät nanohiukkasiin ja antimikrobisiin peptideihin eli proteiinimolekyyleihin, joita elävät organismit tuottavat puolustautuakseen bakteereja vastaan. Lisäksi tutkijat selvittävät, voidaanko entistä parempia antiviraalisia ja antibakteerisia ominaisuuksia saada aikaan myös materiaalien nanomittakaavan pintamuokkauksella, esimerkiksi yhdistämällä nanorakenteita ja kemiallisia muokkauksia.

Hankkeessa testataan uusien nanopinnoitteiden tehokkuutta sekä laboratoriossa että tosielämän olosuhteissa, esimerkiksi vanhusten palveluasumisyksiköissä

– Koko hankkeen tasolla WANDER koordinoi työpakettia, jossa analysoidaan uusien kehitettyjen pinnoitteiden tehoa mikrobeja vastaan, erityisesti tosielämän olosuhteissa. Lisäksi osallistumme uusien pinnoitteiden turvallisuuden arviointiin, Tutkimuskeskus WANDERin erikoistutkija tohtori Merja Ahonen kertoo.

Hanke kestää elokuuhun 2026, ja ensimmäisiä tuloksia odotetaan helmikuussa 2024.