Viimeisimmät julkaisut

Suodatinvalmistaja Camfil muistuttaa PM1-pienhiukkasten vaaroista

WHO ja EU seuraavat PM2,5- ja PM10 -luokan hiukkaspitoisuuksia ja julkaisevat tietoa siitä, miten nämä hiukkaset vaikuttavat negatiivisesti terveyteen ja kuinka ne voivat keuhkoihimme päästessään aiheuttaa hengityselin-, sydän- ja verisuonitauteja ja kuolleisuutta.

Heikon ilmanlaadun alueilla todella terveellistä sisäilman laatua ei voida saavuttaa, elleivät ilmanvaihtojärjestelmien suodattimet pysty suodattamaan pois myös PM1 -luokan pienhiukkasia – hiukkasista kaikkein pienimpiä ja haitallisimpia.

Keuhkomme ovat PM1 -hiukkasten leikkikenttä. Sisäänhengitetyt PM1 -hiukkaset pääsevät syvälle keuhkoihimme, mistä merkittävä osa niistä pääsee kulkeutumaan hengityskalvon (keuhkoissamme oleva miljoonista pikkuruisista pusseista muodostuva kalvo, jonka kautta happi ja hiilidioksidi kulkevat keuhkoistamme elimistöömme ja takaisin) solukalvojen läpi verenkiertoon, jossa ne pääsevät vaurioittamaan verisuonia, kulkeutumaan sydän- ja verenkiertojärjestelmän kudoksiin ja mahdollisesti jopa leviämään muihin elimiin.

Pahimmillaan PM1-hiukkaset voivat myötävaikuttaa tappavien tautien (kuten sydänkohtausten, keuhkosyövän, dementian, keuhkolaajentuman, ödeeman ja muiden vakavien sairauksien) puhkeamisessa ja johtaa näin ennenaikaiseen kuolemaan.

Yleisimmin ilmassa esiintyy seuraavia pienhiukkasia: 

  • PM1 – hiukkaset, joiden koko on alle 1 µm.

Esimerkkejä: pöly, palamishiukkaset*, bakteerit ja virukset.

  • PM2,5 – hiukkaset, joiden koko on alle 2,5 µm.

Esimerkkejä: siitepöly, itiöt ja muut orgaaniset hiukkaset.

  • PM10 – hiukkaset, joiden koko on alle 10 µm.

Esimerkkejä: karkeampi hieno pöly ja orgaaniset hiukkaset.

  • Karkeat hiukkaset – 10 µm:n kokoiset ja suuremmat hiukkaset. Esimerkkejä: näkyvä tomu, hiekka, lehdet, hiukset ja muut isokokoiset orgaaniset hiukkaset.

* Dieselmoottorien päästöjä pidetään näiden hiukkasten ensisijaisena päästölähteenä, ja WHO luokitteli nämä hiukkaset syöpää aiheuttaviksi vuonna 2012.

valas_camfil

Nykyaikainen PM1-suodatus

Suodattimet ovat ilmanvaihtojärjestelmien todellisia työmyyriä. Nykyaikaiset F7-suodattimet pystyvät suodattamaan jopa PM1 -hiukkasia (tyyppisesti 50–75 % hiukkasista). Niiden lisänä ilmanpuhdistimet HEPA H13 -suodatuksella varmistavat hyvän sisäilman laadun, myös allergiaa tai astmaa sairastaville.

Koska suodattimet vaikuttavat merkittävästi sisäilman laatuun, jatkossa on entistä tärkeämpää valita oikea ja tehokas suodatin, joka selviytyy halutun hiukkasluokan epäpuhtauksista. Oikean suodatusteholuokan lisäksi tuotteita valittaessa pitää ottaa huomioon muita tärkeitä ominaisuuksia, kuten pitkä käyttöikä, pieni painehäviö ja alhainen energiankulutus. Camfilin suodattimet tunnetaan energiatehokkuudestaan; tuhannet asiakastutkimukset ovat osoittaneet, että niiden avulla voidaan säästää huomattavia määriä energiaa.

Kun rakennuksen omistaja ostaa Camfilin kaltaisen, hyvän sisäilmanlaadun takaavan laatusuodattimen tai ilmanpuhdistimen, hän hyötyy myös ratkaisun alhaisista kokonaiskäyttökustannuksista.

Lisätietoa suodatuksesta löytyy Camfilin verkkosivuilta www.camfil.fi. Sieltä voit ladata myös PM1 -esitteemme, jossa käsitellään erityisesti pienhiukkasten terveysvaikutuksia.


Camfil on maailman johtava puhdasilmaratkaisujen valmistaja yli 50 vuoden kokemuksella. Tuotteemme suo-jaavat ihmisiä, prosesseja ja ympäristöä. Ne edistävät terveyttä, parantavat tuottavuutta ja vähentävät energiankulutusta. 26 tuotantolaitosta, kuusi tutkimus- ja kehityskeskusta, sekä yli 65 paikallista myyntikonttoria ympäri maailmaa kykenevät tarjoamaan asiakkaillemme kaikki tarvittavat palvelut ja tuen. Camfil -yhtymän pääkonttori sijaitsee Ruotsissa, mutta yli 95 % liikevaihdosta muodostuu kansainvälisiltä markkinoilta. Yhtymällä on 3 800 työntekijää ja liikevaihto 600 miljoonaa €.

Camfil Oy on Suomessa toimiva Camfil Groupin tytäryhtiö. Yrityksen pääkonttori ja varasto sijaitsevat Espoossa. Koko maan kattava palveluverkko sekä 10 miljoonan euron liikevaihto tekevät Camfil Oy:stä markkinajohtajan myös Suomessa.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>