Skanskalta ja Fira Smartilta tahtituotannon sovellus kaikkien iloksi

Skanska ja digitaalisia rakentamisen palveluja kehittävä Fira Smart ovat kehittämässä tahtituotantoa tukevaa sovellusta kaikkien rakennusalan toimijoiden käyttöön. Sovelluksen on tarkoitus helpottaa ja sujuvoittaa työmaalla tehtävää työtä, jotta tahtituotannon koko potentiaali saadaan käyttöön. 

Tahtituotantosovellus on kehittäjiensä mukaan moderni työkalu aikataulusuunnitteluun, tuotannon ohjaukseen ja työmaan päivittäisjohtamiseen. Työn sujuvuuden lisääntyminen voi Skanskan ja Fira Smartin mukaan mahdollistaa jopa 30 prosentin aikasäästön.

– Parin viime vuoden aikana tahtituotanto on yleistynyt ja sen käyttö laajentunut työmailla. Samalla on tunnistettu työmaiden tarve saada parempia työkaluja tahtituotannon tueksi, jotta työskentelytapoja voidaan yhtenäistää ja vakioida. Tällä hetkellä työmaiden työkaluna palvelee pääsääntöisesti edelleen vain Microsoft Excel. Tarjolla ei ole kehittyneitä ja helppokäyttöisiä skaalautuvia ohjelmistoja, jotka mahdollistavat mahdollisimman reaaliaikaisen tahtiaikataulusuunnitelman ylläpidon ja aikataulutoteumatiedon jakamisen työnjohdon ja työntekijöiden kesken, sanoo toiminnan tehokkuudesta vastaava johtaja Jan Elfving Skanska Oy:stä.  

– Olen erittäin iloinen, että olemme päässeet käynnistämään teknologian kehitysyhteistyön Skanskan kaltaisen kansainvälisesti merkittävän toimijan kanssa. Fira Smartin tavoitteena on luoda pitkiä kumppanuuksia ja mahdollistaa skaalautuvuus tulevaisuudessa jopa tuhansille rakennustyömaille. Uuden, yhdessä kehitetyn tahtituotantosovelluksen myötä edellytykset rakentamisen virtauksen nopeuttamiselle, laadun varmistamiselle ja koko alan tuottavuuden parantamiselle ovat erinomaiset. Tällä hetkellä testaamme työkalua Skanskan ja Firan työmailla, ja tavoitteena on saada sovellus koko alan käyttöön ensi vuoden alussa,  Fira Group Oy:n toimitusjohtaja Jussi Aho kertoo.

Sovelluksen kehitystyön pohjana hyödynnetään Fira Sitedrive -teknologiaa. Valitut työmaat ovat osallistuneet työkalun suunnittelu- ja kehitystyöhön ja validoineet kehitettävän työkalun tuomaa lisäarvoa päivittäisessä työssään. 

Työkalun ensimmäistä versiota on jo testattu työmaakäytössä, ja pilotointi laajenee toimitila- ja asuntohankkeille syksyn aikana.