Jyväskylän yliopiston kirjasto on arkkitehti Arto Sipilän suunnittelema.

Skanska peruskorjaa Jyväskylän yliopiston kirjaston

Skanska aloittaa Jyväskylän yliopiston kirjaston peruskorjauksen, joka jatkuu vuoteen 2021. Suomen Yliopistokiinteistöjen omistama Jyväskylän Seminaarinmäen kampuksella sijaitseva kirjasto käy prosessissa läpi perusteellisen uudistuksen.

Jyväskylän yliopiston kirjasto on arkkitehti Arto Sipilän suunnittelema.

”Hankkeen kehitysvaihe on kestänyt puolisen vuotta, ja nyt voimme siirtyä toteutusvaiheeseen”, sanoo Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n johtaja Aki Havia.

Kirjaston uudistushankkeen tieltä aineistoja on kuljetettu väistötiloihin kaikkiaan 22 hyllykilometrin verran. Kirjasto on hankkeen aikana kokonaan suljettuna.

Hankkeessa tavoitteena on rakennuksen ympäristötehokkuuden merkittävä parantaminen, mikä tarkoittaa niin rakennuksen tekniikan, rakenteiden kuin pintojen uusimista.

Suomen Yliopistokiinteistöjen tavoitteena ovat Euroopan vastuullisimmat kampukset. Tavoitteen saavuttamiseksi tehdään paljon konkreettisia asioita, kuten yliopistojen käyttämien rakennusten uudistamista energiatehokkaammiksi.

Jyväskylän yliopiston kirjastolle tavoitellaan BREEAM-ympäristösertifikaatin tasoa excellent.

”Käyttämämme BREEAM-sertifikaatti tekee vastuullisuustyön rakennushankkeessa näkyväksi monin eri tavoin. Energiatehokkuutta kohennetaan esimerkiksi uusimalla talotekniikkaa ja julkisivumateriaaleja”, sanoo Havia.

”Ympäristötehokkuus on meille tärkeää, joten hanke sopii meille siinäkin mielessä erittäin hyvin. Hankkeen kehitysvaiheen aikana olemme valinneet tilaajan kanssa yhteistyössä ne ratkaisut, joiden avulla pääsemme haluttuun lopputulokseen”, sanoo yksikönjohtaja Noora Sokero Skanskasta.

Vuonna 1974 rakennettu kirjastorakennus on arkkitehti Arto Sipisen (1936–2017) suunnittelema. Rakennus edustaa valtakunnallisesti arvokasta rakennettua kulttuuriperintöä.

1970-luvun jälkeen tiedon käyttämisen tavat ovat melkoisesti muuttuneet, mikä tarkoittaa, että myös tilojen käyttäjien tarpeet ovat nykyään erilaiset.

”Kirjastorakennuksen peruskorjauksessa toteutetaan tiloja niin kirjaston kuin yliopiston museon käyttöön. Rakennukseen tulee yliopiston avoimen tiedon tiloja: henkilökunnalle saadaan työtiloja sekä opetustiloja ja opiskelijoille monipuolisia tiloja niin yksittäis- kuin ryhmätyöskentelyyn. Myös ravintola- ja kahvilatilat uudistetaan. Rakennukselle on lisäksi kaavailtu sen valmistuttua laajennettua aukioloa”, kertoo Havia.