Kuva: silo.ai

Silo AI:ltä alusta Betolarin kiertotalouteen

Betolar ja tekoälylaboratorio Silo AI ovat käynnistäneet yhteistyön tutkimusdatan keräämiseksi ja T&K:n tuotteiden skaalaamiseksi edistyneen data-analytiikan ja tekoälyn avulla. Silo AI on jo rakentanut pilvipohjaisen tiedonkeruujärjestelmän käyttöliittymän Betolarin laboratoriolle.

Kuva: silo.ai

– Olemme yhdessä pystyneet rakentamaan ympäristön tekoälyä hyödyntävälle data-alustallemme, josta tulee lähitulevaisuudessa Betolarin kilpailuetu, Betolarin teknologiajohtaja Pekka Hintikka sanoo.

Yhteistyön aluksi Silo AI rakensi pilvipohjaisen käyttöliittymäratkaisun datan keräämiseen, hallintaan ja analysointiin. Betolar tarvitsi alustan testitulosten tallentamiseen ja tietojen analysoimiseen, jotta betonivalmistajille voidaan jatkossa luoda kaupallisesti kannattavaa valmistusreseptiikkaa. Tämä alusta tulee keräämään tietoa useista lähteistä ja Betolarin T&K-prosessin vaiheista syvällistä tutkimusta varten. Betolarin mukaan tavoitteena on skaalata erilaisia sivuvirtoja hyödyntäviä reseptejä erilaisiin ympäristöihin ja sovelluksiin.

Tiedonkeruualusta on räätälöity vähähiilisille sideaineille. Jatkuvan tiedonkeruun avulla Betolar sanoo voivansa luoda teollisista sivuvirroista innovatiivisia ja hinta-laatusuhteeltaan kilpailukykyisiä reseptejä. Tuloksena syntyy kestäviä Geoprime-pohjaisia tuotteita, jotka betonivalmistajat voivat tuottaa kokonaan ilman ympäristölle haitallista sementtiä, Betolar kertoo.

– Betolarin tarpeisiin on kehitetty helppokäyttöinen käyttöliittymä, joka on ratkaisevan tärkeä laboratorioympäristössä. Silo AI on ollut tärkeä osa Betolarin matkaa kohti rakennusmateriaaliteollisuuden digitalisaatiota, Hintikka toteaa.

Seuraavaksi yhteistyötyö keskittyy tekoälymallien kehittämiseen.

– Yhteistyöhanke on loistava esimerkki digitaalisesta alustasta, joka asettaa tekoälyn tuotteen ytimeen, Silo AI:n toimitusjohtaja Peter Sarlin sanoo.

Betolarin mukaan sementin osuus maailmanlaajuisista hiilidioksidipäästöistä on 7 %. Betolarin Geoprime-ratkaisujen tavoitteena on muuttaa energia-, kaivos, teräs- ja metsäteollisuuden sivuvirrat vähähiilisiksi sideaineiksi, jotka korvaavat sementin betonin valmistuksessa.