Viimeisimmät julkaisut

Senaatille PAH-yhdisteitä jäljittävä sisäilmakoira

Senaatti-kiinteistöt on saanut uuden jäsenen sisäilmatiimiinsä: suursnautseri Fiinu etsii työkseen haitallisia PAH-yhdisteitä eli polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä rakennuksista. PAH-yhdisteitä on monissa vanhoissa rakennusmateriaaleissa, esimerkiksi vedeneristeenä käytetyssä kivihiilipiessä sekä kreosootissa.

Kuva: Senaatti

Suursnautseri Fiinu on etsinyt merkkejä haitallisista PAH-yhdisteistä Senaatti-kiinteistöjen rakennuksista kuluvan vuoden syksystä lähtien.
“Aloitamme vanhojen rakennustemme korjausprosessin aina tutkimuksella, johon kuuluu rakenteiden kunnon selvittäminen ja rakennusmateriaalien tunnistaminen. PAH-yhdisteitä sisältäviä rakennusmateriaaleja voi olla eri paikoissa, ja niiden olemassaolo pitää selvittää aina kohdekohtaisesti. Näin estämme yhdisteiden leviämisen sisäilmaan purku- ja muutostöiden yhteydessä”, Senaatti-kiinteistöjen koiratiimin asiantuntija Ville Heikkinen kertoo.
Ville Heikkinen on Fiinun isäntä ja vastasi myös Suomen ensimmäisen PAH-koiran koulutuksesta.
“Koira on hyvä apu PAH-yhdisteiden etsinnässä. Sen avulla voin käydä läpi melko nopeasti esimerkiksi ison rakennuksen. Fiinu merkkaa paikat, joista se haistaa PAH-yhdisteitä. Koira haistaa hyvin herkästi yhdisteet, mutta ei pysty tietenkään kertomaan niiden pitoisuuksia.
Koiran tekemän taustatyön perusteella voimme käynnistää tarkemmat tutkimukset”, Heikkinen sanoo.
Sisäilman kohonneet PAH-pitoisuudet ovat yleensä peräisin vanhoista rakennusmateriaaleista, kuten kreosoottipitoisista vesieristeistä. PAH-yhdisteitä on myös monissa muissa rakennusmateriaaleissa. Kun sisätiloissa puretaan PAH-yhdisteitä sisältäviä rakennusmateriaaleja, edellytetään lähes aina alipaineistettua ja osastoitua purkutapaa aivan kuten asbestin purussa.
FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>