Schneider Electricin innovaatiopäivään kokoontui suuri joukko sähkö- ja automaatioalan toimijoita. Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Schneider Electric: Sähköntuotannon häilyvyys hoituu älyllä ja yhteistyöllä

Schneider Electric Finland Oy järjesti vuotuisen Innovation Day -asiakastapaamisen pääkonttorillaan Leppävaaran Solassa 23.toukokuuta. Tapahtuman tavoitteena oli saada aikaan keskustelua energiankäytön optimoimiseksi.

Schneider Electricin innovaatiopäivään kokoontui suuri joukko sähkö- ja automaatioalan toimijoita. Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

– Olen tyytyväinen, jos jokainen täällä löytää yhdenkin asian, jota voi omassa työssään kokeilla, Schneider Electric Finlandin toimitusjohtaja Jani Vahvanen totesi.

Vahvasen mukaan parasta energiaa on se, jota ei kuluteta, mutta koska se ei ole realismia, pitää pyrkiä energian optimointiin ja säästöön. Mutta sekään ei enää riitä, kun uuteen normaaliin kuuluu energian tarjonnan volatiilisuus eli häilyvyys.

– Uusiutuvan energian tuotanto on kasvanut huimasti. LUT-yliopiston mukaan sähköstä tuotetaan puolet tuulella ja auringolla vuonna 2050,  Schneider Electricin keskijännitesähkönjakelun ratkaisuja tarjoavan Power Systems Suomen myyntijohtaja JP Pouttu kertoi.

– Energiaa on pulasta ylitarjontaan. Sen ratkaisemiseksi tarvitaan fiksuja asioita uudessa ympäristössä, ja siinä Schneider Electric on keskiössä, Vahvanen sanoi.

Älykästä teknologiaa on saatavilla, mutta JP Poutun mukaan nyt pitää kiinnittää huomio sähkön siirto- ja kantaverkkojen kehittämiseen ja verkossa piilevien energiapotentiaalien hyödyntämiseen. Niillä potentiaaleilla puututaan säästä riippuvaisen tuuli- ja aurinkoenergian tuotannon heilahteluihin.

Kun verkon piileviä voimavaroja kuten sähköautojen akkuja, lämminvesivaraajia ja puhelinverkkojen tukiasemien akustoja päästään kontrolloimaan, ohjaamaan, niputtamaan yhteen ja siirtämään kerättyä sähköä Fingridin taajuusohjattuun käyttö- ja häiriöreserviin, puhutaan virtuaalivoimalasta, joka tukee sähköverkon vakautta.

– Energiavirta täytyy muuttaa yksisuuntaisesta kaksisuuntaiseksi, jolloin verkkojen kompleksisuus kasvaa merkittävästi. Mutta haaste on bisnesmahdollisuus, JP Pouttu totesi.

Teknologisten ratkaisujen lisäksi uusi normaali vaatii toiminnan muutosta.

– Alalla on edelleen osaprojekteja ja siiloutumista, jolloin energian täysi optimointipotentiaali jää saavuttamatta. Toimialalla on yhteinen vastuu muuttaa toimintatapoja niin, että alaa viedään vastuullisesti eteenpäin, Jani Vahvanen sanoi.

Schneider Electricin oman väen lisäksi innovaatiopäivässä puhuivat muiden muassa Danske Bankin Jaakko Jukarainen, OX2:n Veli-Pekka Alkula, Green Building Coucil Finlandin Antti Ruuska ja Nokian Teppo Särö.

Teksti: Jaana Ahti-Virtanen