Savon Voiman toimistorakennus lämpiää maalämmöllä

_DSC5574Kiinteistö Oy Siilinjärven Lentokapteeni on valtatie 9:n ja Kuopion lentokentän tienristeykseen rakennettavan yrityskylän ensimmäinen toimistorakennus. Alueelta on Kuopion lentokentälle vain pari kilometriä.

Uusi yritysalue ei ole vielä kaukolämpöverkossa. Se ”antoi mahdollisuuden” uudenlaisen ratkaisun etsimiseen. Niinpä päädyttiin maalämpöön.

Kiinteistö Oy Siilinjärven Lentokapteeni on pohjoissavolaisen Osuuskunta KPY:n omistama. Kiinteistö on osuuskunnan ensimmäinen kiinteistösijoitus. Savon Voima Oyj on rakennuksessa päävuokralaisena.

Toimitusjohtaja Timo Pylvänen Savon Voima Oyj:stä kertoo, että yhtiö ei halua kiinnittää varoja rakennusten omistukseen.

‑ Olemme päinvastoin pyrkineet eroon omistamistamme toimistorakennuksista.

_DSC5494Savon Voima Oyj:n lisäksi Kiinteistö Oy Siilinjärven Lentokapteenissa toimivat myös Voimatel Oy, tietotekniikan palveluja tarjoava Enfo Oyj sekä ravintolayrittäjä Juhlapalvelu Remar Oy. Enfo Oyj:n laitteiden toiminnasta syntyy runsaasti lämpöenergiaa. Se käytetään rakennuksen lämmitykseen.

Osuuskunta KPY on nykyisin pitkäjänteinen teollinen omistaja, jonka pääkonttori sijaitsee Kuopiossa. KPY rakennuttaa toimitiloja ja hankkii niistä vuokratuloja. Lisäksi KPY on merkittävä teollisten yritysten omistaja. Sen tytäryhtiöitä ovat Enfo Oyj ja Voimatel Oy. Lisäksi KPY omistaa merkittävän osuuden DNA:sta. KPY:n nykyiset varat ovat 200 miljoonaa euroa.

 Sähkön väriä

Kiinteistö Oy Siilinjärven Lentokapteenin arkkitehtuurista on vastannut Qvim Arkkitehdit Oy Kuopiosta. Arkkitehti Jouni Ilmarinen kertoo, että Lentokapteenin asema ensimmäisenä rakennuksena alueella oli haasteellinen.

Rakennus on kolmikerroksinen toimistorakennus, jossa on kahden kerroksen korkuinen siipi. Siihen on sijoittautunut ravintolayrittäjä, joka palvelee alueen muitakin työpaikkoja.

Rakennuksen ulkopintojen väritykseen valittiin päävuokralaisen eli Savon Voima Oyj:n toimenkuvan mukaisesti sähkön sävyjä.

Rakennuksen etelään avautuva julkisivu on verhoiltu grafiitinharmaalla reikälevyllä ja pohjoiseen avautuva julkisivu tummansinisellä reikälevyllä.

Valtatie 9:llä kulkeva liikenne näkee rakennuksesta sen tumman version. Sisäpihalla, joka on paraatisivu, rakennus aukeaa vaaleana.

_DSC5559Rakennuksen sisätiloissa on pyritty vuokralaisten toivomusten mukaisesti avariin maisemakonttoriratkaisuihin.

Toimitusjohtaja Timo Pylvänen Savon Voima Oy:stä kertoo, että yritys halusi joustavasti muunneltavan nykyaikaisen avoimen toimistoratkaisun, joka tehostaa tiedonkulkua.

‑ Esimiehet ovat porukkansa keskellä samanlaisissa työtiloissa, minkä uskomme parantavan yhteistyötä ja kehittävän toiminnan laatua, hän toteaa.

Yrityksen käytössä on rakennuksen kaksi ylintä kerrosta. Maisemakonttori on koko kerroksen laajuinen. Matalin seinin erotetut työskentelytilat ovat pieniä, mutta niissä on kiinnitetty erityistä huomiota äänen vaimentamiseen, onhan kysymyksessä paljon puhelimella tehtävästä työstä.

_DSC5511Tasa-arvoisesti myös yrityksen johdon tilat ovat pieniä ja osa maisemakonttoria. Parempaa rauhaa tarvitseville tiloissa on useita pieniä neuvotteluhuoneita. Kummassakin kerroksessa keskellä on soikea suuri neuvotteluhuone, jonka seinät ovat kuparin värisiä, käsin paikalla kuviomaalattuja. Näin väritys liittyy hengeltään Savon Voiman toimintaan muistuttaen kuparisesta johtokelasta. Valaistus on hyvin pitkälle toteutettu ledivalaisimin.

60 maalämpökaivoa

_DSC5528Kiinteistö Oy Siilinjärven Lentokapteenin lämpöenergian tarpeesta huolehtii 60 maalämpökaivoa, joista jokainen on 200 metrin syvyinen. Ne porattiin rakennuksen tontille keväällä.

Maalämpölaitteiston rakentamisesta vastasi lämmitysratkaisuihin erikoistunut leppävirtalainen Gebwell Oy. Myyntijohtaja Tuure Stenberg kertoo, että Lentokapteenin maalämmitysratkaisun rakentaminen on ollut yritykselle mittakaavassaan laajin ja samalla valtakunnallisesti merkittävä askel.

‑ Energiatehokkuudessaan Lentokapteenin ratkaisu on mullistava. Siinä rakennuksen lämmitys ja viilennys hoidetaan samoilla laitteilla, mikä tuo tietysti kustannussäästöä.

Käytännössä maalämpökaivot ovat keruupiiri, jossa kiertää jäätymätön ympäristöystävällinen nesteliuos, jota ympäröivä massa lämmittää tai jäähdyttää sen mukaan, onko kiinteistöön saatava lämpöä vai onko lämpöä liikaa.

Lentokapteenin kiinteistössä maalämpöenergialla säästyy hiilidioksidia 150 öljylämmitteisen omakotitalon verran vuodessa.

‑ Olemme hyvin tyytyväisiä, että saamme olla mukana tämäntyyppisissä ympäristötalkoissa. Ratkaisun avulla voimme tuottaa asiakkaillemme lisäarvoa – niin taloudellista kuin ekologistakin, Stenberg kiteyttää.

Porauslieju riesana

Kiinteistö Oy Siilinjärven Lentokapteenin rakennusurakasta vastasi YIT Rakennus Oy. Työpäällikkö Jorma Pentikäinen kertoo, että työ oli muutoin normaalia toimistorakentamista, mutta 60 kaivon poraus aiheutti erityisongelmia.

‑ Ensinnäkin, viisi porauskalustoa 13 200 neliön tontilla vaikutti tontin tilankäyttöön, mutta olennaista oli, että porauksesta syntynyt jäte oli erittäin hienoa liejua. Se haittasi työmaaliikennettä. Myös viime talven kovat pakkaset ja runsas lumi toivat omat erikoisuutensa rakentamiseen, mutta nekin pysyttelivät normaaleissa asteikoissa näinkin pohjoisille oloille, Pentikäinen kertoo.

Kuule miten voit kasvattaa rakennusalan myyntiäsi ja markkinoida tehokkaammin palveluidemme avulla

Antamalla yhteystietosi voimme olla sinuun yhteydessä tuotteisiimme liittyen. Lue lisää tietosuojasta tästä.