Viimeisimmät julkaisut

Sakastikuja 5

Yläkerran sauna on vuokratalon luksusta

Vuokra-asuminen on Mikkelissä nostettu tavallista korkeammalle tasolle. Kaupungin omistama vuokrakerrostalo rakennettiin aivan kaupungin keskustaan ja asukkaille tehtiin saunaosasto talon ylimpään kerrokseen.

Teksti Ulla Ylönen  Kuvat: Ari Nakari

16104_6066Raikas kesäsade kastelee Sakastikuja 5:n terhakoita koristepensaita. Istutusten väliin jäävä asfaltti kiiltää uutuuttaan. Oleskelupihalle johtava harmaista ja tiilenpunaisista laatoista tehty ruudutus erottuu edukseen mustaa kestopäällystettä vasten. Talon ylimmän kerroksen parvekkeella maalari viimeistelee ikkunanpieliä.

Asukkaat ovat muuttaneet Mikkelin uusimpaan vuokrakerrostaloon huhtikuun alussa. Sakastikuja 5 on pienille perheille ja yksin asuville suunniteltu vuokrakerrostalo.

– Hakijoita oli kolminkertainen määrä siihen nähden, mitä voitiin ottaa, kertoo talon rakennuttaneen Mikalo Oy:n kiinteistöpäällikkö Esa Nordman.

Mikkelin kaupungin omistamassa talossa on neljä kerrosta ja 31 huoneistoa. Kerroksiin johtaa yksi rappukäytävä ja hissi, johon mahtuu myös pyörätuolilla.

Sisäänkäynnit on tehty rakennuksen päätyihin, ja ne ovat tavanomaista juhlavammat, sillä niitä suojaavat betonipilareiden kannattelemat katokset.

Myös talon sijainti on vuokrakerrostalolle poikkeuksellinen. Talo on rakennettu kaupungin keskustaan Mikkelin pääkadun eli Maaherrankadun ja Tenholankadun risteykseen. Tenholankadun toiselta puolelta alkaa vanha Puu-Emola. Naapuritontin sinisessä puutalossa toimii taidekoulu.

Kivenheiton päässä sijaitsee Mikkelin vanhin rakennus, 1500-luvulla rakennettu vanha kivisakasti, jonka mukaan myös uuteen kerrostaloon Porrassalmenkadulta johtava katu on nimetty.

Tontti on muodostettu kaupungin omistamasta taidekoulun isosta tontista. Rakentamaton tontti oli maansiirtotöidenkin puolesta helppo ottaa käyttöön.

– Rakennustyömaalta ei löytynyt edes pommia, Nordman kertoo.

Puolustusvoimain päämajakaupunkina talvi- ja jatkosodassa toimineesta Mikkelistä löytyy edelleen sodanaikaisia pommeja. Viimeksi sellainen tehtiin vaarattomaksi tänä keväänä.

Esteettömyys punaisena lankana kaikissa tiloissa

16104_6015Sakastikujan tontin sijainnin ja pienten vuokra-asuntojen suuren kysynnän vuoksi Mikalo päätti rakennuttaa tavallista korkeampitasoisen vuokratalon. Esteettömyys on otettu huomioon kaikissa tiloissa.

– Aika on kypsä kilpailukykyiselle vuokraasumiselle, sillä etenkin seniori-ikäiset ovat halukkaita muuttamaan laitakaupungilta palvelujen äärelle, sanoo Sakastikuja 5:n pääsuunnittelija, arkkitehti Kari Sajaniemi.

ARA-rahoitus rajoitti hänen mukaansa suunnitelmia vain vähän. Kaksi kuukautta uudessa huoneistossaan asunut Kirsti Rouhiainen allekirjoittaa rakennuttajan ja arkkitehdin näkemykset.

Hän muutti isosta lähiöasunnostaan keskikaupungille uuteen kaksioon. Oma sauna ja tilava parveke kruunaavat tasokkaan vuokra-asumisen.

– Sain saunaani pyynnöstä kaiteen, joka helpottaa lauteille nousemista, Rouhiainen kertoo.

Mikkelin maamerkit näkyvät saunan parvekkeelta

Betonielementtitalo on rakennettu loivasti viettävään rinteeseen. Holvit on valettu paikoillaan. Ulkovuorielementtiin kuuluvat rappaus ja kevyt villa. Ulkoseinät on viimeistelty valkoisella lämpörappauksella. Rakennuksen pohjoispuolen julkisivussa Tenholankadun puolella on lautaverhous. Parvekkeiden tummennetut lasit ja tummiksi maalatut ikkunapielet antavat valkoiselle
rakennukselle särmää. Pystyt teräsosat eli parvekkeiden teräskannakkeet ja pääsisäänkäyntien pilareiden yläosat on maalattu punaisiksi. Sokkeli on tiilenpunainen.

Talon yhteisiin tiloihin on valittu kestäviä ja helppohoitoisia materiaaleja. Käytävän lattioissa vuorottelevat vaalean harmaa ja tumman siniharmaa mattopinta. Tummat portaat ovat kiillotettua mosaiikkibetonia. Portaikon kaiteet ovat terästä.

Tumma siniharmaa väri toistuu huoneistojen ulko-ovissa, käytävien seinät ovat valkoiset.

16104_5992Talon erikoisuus on ylimmässä kerroksessa sijaitseva saunaosasto. Käytävästä astutaan ensin kerhohuoneeseen, jonka pyöreästä ikkunasta avautuu hieno näkymä yli kattojen Naisvuorelle saakka.

– Pyöreä ikkuna on talon suunnittelijan puumerkki, kohteen valvojana toiminut Mikalon tekninen isännöitsijä Tapani Heiskanen kertoo.

Pukuhuoneen etelään avautuvalta parvekkeelta näkyvät kaikki Mikkelin maamerkit: Naisvuoren vesitorni, Pursialan voimalaitos ja vanha kivisakasti.

– Jos haluaa nähdä Saimaan, on kiivettävä katolle, Heiskanen toteaa.

Haluatko lisää tietoa Suomen hienoimmista hankkeista?

Käyttövesi lämpiää aurinkoenergialla

16104_6002Rakennusaikana katolle on kiivetty useammankin kerran, sillä sinne on asennettu rivi vesikiertoisia aurinkokeräimiä. Sakastikuja 5 on Mikalon ensimmäinen vuokrakerrostalo, jossa käyttöveden lämmitykseen käytetään aurinkoenergiaa. Ilmastoinnin esilämmitykseen ja – viilennykseen käytetään passiivista maalämpöä. Kallioiselle tontille saatiin helposti porattua kolme maalämpökaivoa.

Lämmityksen perusta on kaukolämpö, joka Mikkelissä tuotetaan täysin uusiutuvilla energialähteillä: puulla, vedellä ja tuulella.

Energiankulutusta valvoo kiinteistöautomaatio, joka ohjaa talotekniikkaa. Automaatioon keskitetty valvonta, ohjaus ja seuranta tapahtuu Mikalon toimistosta käsin.

– Osaan huoneistoista on asennettu lämpötilan seuranta-anturit ja kaikkiin huoneistoihin mahdollisiin vuotoihin reagoivat kosteusanturit, kiinteään järjestelmään kytketyt palo-ilmoittimet sekä ovipuhelimet, Heiskanen luettelee.

Sakastikuja 5 on myös Mikkelin ensimmäinen vuokrakerrostalo, jossa on keraamiset liedet. Jokaisessa liesituulettimessa on liesivahti, joka tarpeen tullen katkaisee virran liedestä.

Talon kaikissa ovissa on älylukot.

– Avaimen kadotessa koko talon lukkoja tai avaimia ei tarvitse vaihtaa, vaan lukkosylinteri ohjelmoidaan uudelleen, kertoo Heiskanen.

16104_6057Talon kellarikerroksessa sijaitsevat pesutupa kuivaushuoneineen sekä kolme liikehuoneistoa. Jälkimmäiset ovat vielä tyhjillään. Pesutupaa sen sijaan käytetään vilkkaasti, vaikka kaikissa huoneistoissakin on liitännät pesukoneille.

– Pyykinpesun ja kuivatuksen keskittäminen kellarikerrokseen auttaa välttämään kosteusongelmien siirtymistä asuinkerroksiin, minkä vuoksi pesutuvan käyttö on asukkaille maksutonta. kertoo Heiskanen.

Asuinkerrostalo Sakastikuja 5, Mikkeli

Bruttoala: 2347 m2
Tilavuus: 7330 m3
Rakennusaika: 04/2015 –04/2016
Kustannukset:  3,7 milj. euroa
Rakennuttaja: Mikalo Oy
Arkkitehti: Arkkitehtitoimisto Sajaniemi Oy
Rakennusurakoitsija: Rakennusliike Avikainen Oy
Rakennesuunnittelija: Rakennuskonsultointi K-Suunnittelu Oy

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>