Viimeisimmät julkaisut

Ruotsin arkkitehti- ja suunnittelutoimistot: kannattavuus huono vaikka liikevaihdot nousussa

Ruotsin arkkitehti- ja konsulttitoimiala kasvaa ennätysmäisen nopeasti. Siitä huolimatta kannattavuuskehitys on odotettua heikompi, todetaan Ruotsin tekniikka- ja designyritysten liiton (Svenska Teknik&Designföretagen) toimialakatsauksessa. Syynä on työvoimapulan aiheuttama palkkojen nousu.

Paljon töitä, kasvava liikevaihto, mutta tekijäpulasta johtuva korkea palkkataso syö yritysten kannattavuutta.

Paljon töitä, kasvava liikevaihto, mutta tekijäpulasta johtuva korkea palkkataso syö yritysten kannattavuutta.

Alalla on nyt noin 11 000 yritystä, joiden liikevaihto vuonna 2015 oli yhteensä 65 miljardia kruunua eli noin 6,7 miljardia euroa. Ala työllisti viime vuonna 55 000 henkeä. Liikevaihdon kasvu viime vuonna oli kuusi prosenttia suurempi kuin keskimääräinen kasvu viimeisten kymmenen vuoden aikana. Henkilökunnan kasvu oli neljä prosenttia suurempi kuin edellisten 10 vuoden keskimääräinen kasvu.

Laskutusasteet ovat kasvaneet, ja jotkut yritykset ovat joutuneet sanomaan kiitos ei toimeksiannoille henkilökuntapulan vuoksi. Osaajien puute on kasvattanut henkilöstömenoja, ja yritykset ovat joutuneet lisäämään rekrytointeja toisiltaan.

Toimialakatsauksen mukaan kannattavuuskehitys on alalla odotettua heikompi. Liikevoittojen keskiarvo oli 5,8 prosenttia. Toissavuotta lukuun ottamatta kyseessä on alin arvo kriisivuoden 2009 jälkeen.

– Tämä on merkittävää, olemmehan keskellä korkeasuhdannetta. Suuri pulan henkilöstöstä on pumpannut palkkakuluja ylös, millä on kielteinen vaikutus yrityksen kannattavuuteen, Ruotsin tekniikka- ja designyritysten liiton toimitusjohtaja Magnus Höij sanoo katsauksen kommentissaan.

– Vuonna 2015 palkkakustannukset nousivat kaikkiaan 5,2 prosenttia, vaikka hintakehitys ei ollut lainkaan samassa tahdissa, Ruotsin tekniikka- ja designyritysten liiton markkina-analyytikko David Cramér toteaa.

– Kun palkkakustannukset nousevat paljon enemmän kuin keskimäärin, on vaikea säilyttää kannattavuutta vaikka laskutusaste on kasvanutkin. Se on yhtälö, joka ei toimi, Magnus Höij sanoo.

Ruotsin tekniikka- ja designyritysten liitto julkaisee vuosittain yksityiskohtaisen katsauksen arkkitehti- ja konsulttialan tilanteesta ja markkinanäkymistä Ruotsissa, Pohjoismaissa ja Euroopassa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä toimittaja Susanne Bengtsson www.byggvärlden.se -sivustolla. Byggvärlden kuuluu samaan Docu Nordic -konserniin RPT Docu Oy:n kanssa. RPT:n suomalaisia tuotemerkkejä ovat Projektiuutiset, CityMark, Kiinteistöposti, FaktaNet Live, Rakennusfakta.fi sekä SIR.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>