Viimeisimmät julkaisut

Rovaniemen Lampelan rakentaminen voi alkaa

Rovaniemen keskusta-alue saa jatkoa, kun uuden Lampelan alueen rakentaminen pääsee kunnolla vauhtiin

Kuva: Lampela

Alueelle voi jo hakea rakennuslupia, ja tontit ovat herättäneet kiinnostusta yrittäjissä. Lampelasta on kasvamassa vetovoimaisin kaupan alue koko pohjoiskalotin alueella.  

Noin 35 hehtaarin kokoinen Lampela rajautuu rautatien, Nelostien ja Prisman väliseen kolmioon. Vanha teollisuus- ja varastoalue sai keväällä uuden asemakaavan, jonka myötä alueen ilme muuttuu. Uusi kaava mahdollistaa monipuolista rakentamista: asuntoja, kauppaa ja toimitiloja. 

”Lampelasta tulee kaupunkimainen, viihtyisä, mielenkiintoinen ja sykkivä alue aivan keskustan lähelle. Alueella asutaan, käydään töissä ja ostoksilla”, kaupunginarkkitehti Tarja Outila kuvaa.   

Lampela on jatkumo nykyiselle keskustalle

Maakuntakaavassa Lampela on merkitty keskustatoimintojen alueeksi, joten se on jatkumo nykyiselle Rovaniemen keskustalle. Aivan kuten nykyiseenkin keskustaan, Lampelaan tulee sekä asumista että liiketiloja. 

Kaupunginarkkitehti näkee Lampelan rakentamisessa yhteneväisyyksiä sodan jälkeiseen tilanteeseen: kyseessä on pitkästä aikaa ensimmäinen kaava, jossa pyritään rakentamaan Rovaniemen keskustaa. 

”Alvar Aaltohan joutui tekemään poronsarvikaavan sodan jälkeen tyhjästä, kun kaikki oli pommitettu maan tasalle. Tässä on periaatteessa samanlainen tilanne: maanhaltijat joutuvat jälleenrakentamaan Lampelan alueen katuverkon mukaan kuten Alvar Aaltokin. Molemmat keskustat kehittyvät samalla logiikalla.”

Kaava mahdollistaa monipuolista rakentamista

Alun perin kaupunki kaavaili Lampelasta asumispainotteista aluetta, mutta maanomistajat ja vuokralaiset vastustivat tätä. Asemakaavaa alettiin työstää yhdessä heidän kanssaan, minkä seurauksena syntyi nykyinen, monipuolista rakentamista mahdollistava asemakaava. 

Lampelaan on mahdollista rakentaa asuntoja 21 000 kerrosneliömetriä, mikä voi tarkoittaa esimerkiksi 320 asuntoa.  Kauppaa varten on varattu 134 000 kerrosneliömetriä joko asuin- ja liikerakennusten yhteyteen tai erillisiin rakennuksiin. Alueelta löytyy myös tontti hypermarketille.   

”Kaava on luonteeltaan joustava, eli siinä ei ole tarkkaan määrätty, että tietty rakennusoikeus on pakko käyttää tai rakennuksista pitää tehdä tietyn korkuisia. Sen sijaan liittymiset katuverkkoon sekä tärinää, melua ja pilaantuneita maita koskevat määräykset ovat tarkkoja”, Outila kuvaa.  

Parhaillaan alueella kartoitetaan mahdollisia pilaantuneita maita, jotka puhdistetaan ennen rakentamista.

Haluatko lisää tietoa Suomen hienoimmista hankkeista?

Kaupunki tukee nopeaa rakentamista

Alueen halki kulkevan Lampelankadun rakennustyöt on aloitettu, ja kadun on määrä olla valmis vuonna 2018. Katu paitsi parantaa liikenneyhteyksiä Lampelassa myös muodostaa uuden yhteyden Eteläkeskuksesta vanhaan keskustaan.

Lampelankadun rakentamisen yhteydessä niille tonteille, joilta puuttuu sähkö-, vesi- ja viemäriliittymät, rakennetaan tarvittava kunnallistekniikka. Tämän jälkeen koko Lampelan alue avautuu rakentamiselle. 

Lampelan alueella on toistakymmentä yksityistä tonttia, kaupungin omistamia tontteja sekä suuri VR:n maa-alue. Kaupungin omistamista tonteista pääosa on vuokralla, ja vuokrasopimukset kestävät vuoteen 2029 asti. Yksityisten maanomistajien kanssa voi kuitenkin jo neuvotella tontin ostosta, ja myös vuokralaiset voivat luovuttaa maita eteenpäin sopimusten puitteissa. 

Kaupunki ei ota aktiivista roolia rakennusten toteuttamisessa, mutta se tukee nopeaa rakentamista, kaupunginarkkitehti sanoo. 

”Kiinnostusta tontteihin on ollut, ja kerrostaloja voidaan alkaa rakentaa nopeastikin. Nyt vastuu on maanhaltijoilla.”

Tarja Outila uskoo rakentamisintoa löytyvän, koska Lampelan sijainti on erittäin keskeinen sekä asumisen että kaupan kannalta. Alueelle pääsee kätevästi nelostietä pitkin sekä etelästä että pohjoisesta.  Suuret kauppaketjut syynäävät varmasti Lampelan tontteja tarkkaan, hän uskoo.

 ”Lampela on vetovoimaisin kaupan alue koko pohjoiskalotin alueella. Rovaniemi on vetovoimainen myös kansainvälisesti.”

 

Rovaniemen kaupunki on reilun 62 000 asukkaan luovasti lappilainen ja aidosti kansainvälinen, monipuolisten palveluiden ja rajattomien mahdollisuuksien voimakkaasti kehittyvä keskus. Kaupungissa on hyvät harrastusmahdollisuudet ja luonto lähellä. Rovaniemi on Joulupukin virallinen kotikaupunki.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>