Viimeisimmät julkaisut

Räätälöimällä ratkaisu haastavaankin saneeraukseen

Uponor VipLinerHaastavaankin saneerauskohteeseen on räätälöimällä löydettävissä sopiva ratkaisu. VipLiner-pätkäsujutusmoduuliin kehitetty uusi halkaisijakoko ja pituus varmistivat onnistuneen ja kustannustehokkaan saneerauksen kohteessa, jossa viemärin sisähalkaisija sai pienentyä enintään 15 prosenttia.

Uponor Infran VipLiner-pätkäsujutus on helppo ja nopea tapa kunnostaa vanhat, vuotavat betoniviemärit. Saneerattavan putken sisään työnnetään toisiinsa lukittuvista 50 senttimetrin pituisista moduuleista koostuva uusi putki. Koska saneeraus tehdään moduuleilla kaivosta kaivoon, ei liikenteelle ja lähiympäristölle juurikaan aiheudu haittaa. Myöskään ohijuoksutuksia ei tarvita, vaan putkilinja voi olla toiminnassa koko saneerauksen ajan.

Ylivieskassa VipLiner-pätkäsujutusta on käytetty saneerauksissa jo 20 vuoden ajan. Lähes kaikki saneeraukset pyritään tekemään kaivamattomalla menetelmällä. Tämä oli lähtökohtana myös keskustaajaman lähettyvillä sijaitsevalla Vierimaantiellä, kun 1960-70-lukujen vaihteessa rakennetun runkolinjan saneerausta ryhdyttiin suunnittelemaan.

– Selvityksissä päädyttiin siihen, että 400-millisen betoniputken halkaisijaa olisi mahdollista pienentää enintään 15 prosenttia. Toisaalta oli kuitenkin otettava huomioon maankäytön mahdollinen laajeneminen tulevaisuudessa, joten Uponor Infran tarjoama ratkaisu, halkaisijaltaan 375-millinen VipLiner-pätkäsujutusmoduuli oli kohteeseen erinomainen, kertoo projekti-insinööri Karoliina Mustonen Ylivieskan kaupungin kuntatekniikan yksiköstä.

– Myös kustannussäästöt olivat selkeät verrattuna esimerkiksi sukkasujutukseen. Pätkäsujuttamalla kaivantojen tekemiseltä vältyttiin ja linja oli käytössä koko saneerauksen ajan.

Nopea ja sujuva saneeraus

– Tämän kokoluokan saneerattavaan putkeen olisi valmiina tuotteina ollut halkaisijaltaan 315- ja 355-milliset moduulit. Saneerattavan putken sisähalkaisija olisi kuitenkin pienentynyt liikaa. Uusi tuote kehitettiin ja testattiin Uponor Infran Vaasan tehtaalla ja on nyt käytettävissä vastaavissa hankkeissa jatkossakin, kertoo myyntipäällikkö Kimmo Sjöman Uponor Infrasta.

Myös moduulin pituutta räätälöitiin. Vakiokoon, 50-senttisen moduulin, lisäksi Uponor Infra valmisti työmaata varten 25-senttisiä moduuleja.

– Noin 40 metrin osuus saneerattavasta linjasta kaartoi sen verran, etteivät normaalipituiset moduulit olisi soveltuneet. Lyhyemmässä moduulissa saumat antavat pari astetta myöden, joten tuostakin kohdasta päästiin ongelmitta.

Sjöman pitää tehtyä saneerausta erinomaisena esimerkkinä siitä, että haastavaankin kohteeseen on räätälöimällä löydettävissä sopiva ratkaisu.

– Urakka saatiin läpi nopeasti ja sujuvasti, vaikka saneerattava 890 metrin pituinen linja oli iso ja haasteellinen kohde.

 

Lisätietoja: Myyntipäällikkö Kimmo Sjöman, Uponor Infra, puh. 040 860 7030, kimmo.sjoman@uponor.com

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>