Rakennus-Salama Oy rakentaa kahta puukerrostaloa Turkuun. (Havainnekuva: Lunden Architecture).

Puu kiinnostaa rakennusliikkeitä

Rakennus-Salama Oy rakentaa kahta puukerrostaloa Turkuun. (Havainnekuva: Lunden Architecture).

Rakennusliikkeiden kasvava kiinnostus puun käyttöä kohtaan kävi ilmi Koskisen Oy:n taloteollisuuden järjestämässä puurakentamisen ajankohtaisseminaarissa.

Koskisen Oy:n taloteollisuuden järjestämässä ajankohtaisseminaarissa 21.9.2018 Helsingissä puhunut Puutuoteteollisuuden toimitusjohtaja Matti Mikkola uskoo puurakentamisen määrän kaksinkertaistuvan lähivuosina.

– Puun käytön osuus rakentamisessa kasvaa nopeiten julkisessa rakentamisessa, mikä näkyy erityisesti puukoulujen ja -päiväkotien rakentamisessa. Nyt jopa 10 – 15 prosenttia julkisesta rakentamisesta tapahtuu puurakenteisena, koulurakentamisessa osuus on jopa 18 prosenttia.

– Puurakentamisen kasvu on seurausta tuotehallinnan ja puurakentamisen prosessiosaamisen kehittymisen seurauksena. Meillä on puurakentamisen tuoteosia valmistavia yrityksiä, joilla on osaamista ja jotka tuovat markkinoille teknisesti valmiita ratkaisuja ja todellisen vaihtoehdon perinteiselle rakentamiselle.

Turkuun kahta puukerrostaloa rakentavan Rakennus-Salama Oy:n toimitusjohtaja Jori Salama pitää kerrostalon puutuoteosia teknisesti varmoina, laadullisesti hyvinä, kilpailukykyisinä tuotteina.

– Esimerkiksi äänieristykseen ja paloturvallisuuteen liittyvät asiat ovat puuelementeissä ratkaistu. Puurakentamisen nopeus ja työmaan siisteys ovat olleet rakentamisessa myönteisiä yllätyksiä. Kun paikalle tuodaan valmiit elementit asennusta varten, se on parantanut merkittävästi myös työmaan turvallisuutta, Salama sanoo.

– Suurin haaste on ollut ratkaista suunnittelun pullonkaula. Tässä tarvitaan tuoteosatoimittajan, rakennuttajan ja rakentajan kumppanuutta alusta alkaen. Meille on tärkeä saada valmis puurakentamisen konsepti, missä rakennesuunnitteluun liittyvät kysymykset on ratkaistu.

Salama muistuttaa, että teollinen rakentaminen edellyttää toimivaa järjestelmää, jota voidaan toistaa projektista toiseen.

– Koska talonrakentamisen prosesseissa on iso kehittämisen tarve ja mahdollisuus, puuosatoimittajille on hyvä tilaisuus tulla uusilla ratkaisuillaan ja innovaatioilla tähän rakentamisen valtavirtaan.

YIT-Talo Oy:n suunnittelujohtaja Matti Varstala pitää puurakentamista erityisesti julkisessa rakentamisessa vetovoimatekijänä.

– Huoli julkisten rakennusten sisäilmasta ja terveellisyydestä ohjaa tällä hetkellä päätöksentekoa julkisen rakentamisen hankkeissa.

– Ympäristövaikutusten huomioon ottaminen kasvaa rakentamisessa, mikä näkyy muun muassa keskusteluna vähähiilisen puurakentamisen mahdollisuuksista vastata näihin ekologisiin haasteisiin, Varstala sanoo.

Rakennusliike Reposen toimitusjohtaja Mika Airakselalla on kahdeksan puukerrostalon ja noin 400 asunnon rakentamisen kokemus yhteistyössä Koskisen Oy:n kanssa.

– Kun tähän saakka puurakentamisen suunnittelukustannus on ollut puolet kalliimpaa kuin betonirakentamisessa, on ollut välttämätöntä kehittää puurakentamisen suunnittelun pullonkauloja ja teollisesti toistettavia ratkaisuja, Airaksela sanoo.

– Rakennusyhtiön kannalta on hyvä, että saamme puuosatoimittajalta rakennesuunnittelua myöten koko paketin. Tämänkaltainen tiivis kumppanuus parantaa puun kilpailukykyä ja nopeuttaa entisestään rakentamista.

Airakselan mukaan toteutetuissa hankkeissa puurakennusten rakentamisen aikainen hiilijalanjälki on ollut 30 prosenttia perinteistä rakentamista parempi.

– Ero sulaa elinkaarivertailussa, mutta se johtuu muista kuten lämmitykseen liittyvistä tekijöistä eikä puusta.

– Meillä on suunnitteluvaiheessa 300 puukerrostaloasunnon rakentaminen lähivuosina pääkaupunkiseudulle, mikä osoittaa, että puurakentamisen tekninen valmius ja varmuus sekä kilpailukyky ovat parantuneet.

Koskisen taloteollisuuden toimitusjohtaja Petri Lento tunnistaa asenteiden muutosta puurakentamista kohtaan myös rakennusliikkeissä, jotka kysyvät yhä enemmän vaihtoehtoisia ratkaisuja.

– Nyt on ilmassa avoimuutta puun käytölle, kun kysytään uusia vaihtoehtoisia ratkaisuja ja tuotantotapoja. Kiinnostus puun käyttöä kohtaan kasvaa asenteiden muutoksen myötä ja halusta uudistua.

Lenton mukaan yhtiön tarjoaman palvelupaketin ideana on tehdä puurakentamisen aloittamisen kynnys mahdollisimman matalaksi.

– Vain onnistuneiden rakentamisen hankkeiden kautta syntyy luottamus puurakentamiseen. Kun rakentajan ei tarvitse miettiä rakennesuunnittelua, mitoituksia ja sääsuojattua asentamista, voimme minimoida riskit. Meillä on näyttöä siitä, että tehdyissä kohteissa takuuhuoltokorjaukset puukerrostaloissa ovat olleet samaa luokkaa kuin perinteisin menetelmin rakennetuissa kohteissa, Lento sanoo.