Viimeisimmät julkaisut

Projektiuutiset 6 – 2018

Tämä vuosi on ollut rakennushankkeiden mahtivuosi niin volyymissa kuin arkkitehtuurissa, rakenne- ja talotekniikassa: Tampereen Ratina, Amos Rex, Uusi lastensairaala, Otaniemen Väre, Kalasataman REDI ja keskustakirjasto Oodi. Ne kaikki ovat osaamisen ja kirkkaan vision voimannäytteitä, joita tullaan katsomaan Suomen rajojen ulkopuoleltakin. On ollut hienoa päästä esittelemään nämä hankkeet Projektiuutisissa, usein ensimmäisenä Suomessa. Näiden kuuden lisäksi olemme esitelleet vuoden aikana myös 42 muuta rakennushanketta, jotka nekin ovat tavalla tai toisella ryhmässä wau.

Kaikki uudet sairaalat, koulut ja hotellit sisältävät tekniikkaa ja digitaalisuutta, joka oli vielä muutama vuosi sitten vasta unelmien asteella. Arkkitehtuuri on Suomessa aina ollut vahvaa, mutta viime aikoina valmistuneissa rakennuksissa näkyy uudenlaista rohkeutta ja lennokkuutta.

Myös vuosi 2019 näyttää vahvalta suomalaisen rakentamisen ja Projektiuutisten kannalta. FaktaNet Live -tietokannassa pääsee tekemään hakuja suomalaisista rakennushankkeista. Kun hakuun laittaa valmistumisvuodeksi 2019, huomaa, että luvassa on jälleen pitkä rivi huomiota ansaitsevia sairaaloita, toimistorakennuksia, kouluja, kauppakeskuksia, hotelleja ja arvorakennusten peruskorjaus- ja kehityshankkeita. Niistä valitaan jälleen 48 mielenkiintoisinta esiteltäviksi Projektiuutisten kuudessa numerossa. Kaikkia suunnitelmiamme emme kerro, mutta mikään yllätys ei liene, että Olympiastadion ja ECHA-kemikaalivirasto yritetään saada mukaan.

Rakentamisen buumi on näkynyt täällä lehden toimituksessa. Rakennustyömailla on ollut pulaa suunnittelijoista, toteuttajista ja hieman materiaaleistakin. Valmistumispäivät ja niiden myötä esittelyt Projektiuutisissa lykkääntyvät. Lämmin kiitos yhteistyöstä teille kaikille, jotka kiireistänne huolimatta olette kärsivällisesti vastanneet soittoihimme ja etsineet sopivaa koloa haastatteluille ja kuvauksille.

Tämän vuoden viimeisen numeron teemana on rakennusten älykkyys. Sen kun sanoo, rakennus- ja kiinteistöalan ammattilaiset tietävät mistä puhutaan. Ainakin suunnilleen, sillä älyrakennuksen määritelmä on epämääräinen. Älyrakennuksessa voi olla jotain mittarointia, tai sitten sille on jo luotu digitaalinen kaksonen helpottamaan huoltoa ja tilojen käyttäjien hyvinvointia. Rakennusalan digi-asiantuntijat toteavat teema-artikkelissamme, että rakennuksista kerättävän tiedon määrä moninkertaistuu nopeasti lähivuosina. Se data on rahanarvoista, ja siitä syntyy rakennus- ja kiinteistöalalle uutta liiketoimintaa.

Jaana Ahti-Virtanen
päätoimittaja

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>