Viimeisimmät julkaisut

Projektiuutiset 5 – 2018

Data haltuun

Syyskuussa kuultiin Finlandia-talon WDBE-seminaarissa 130 asiantuntijapuheenvuoroa rakennus- ja kiinteistöalan digitalisaation uusimmista kuulumisista. Puhujat startup- ja tutkimusmaailmasta esittelivät toinen toistaan kiinnostavimpia digitaalisia mahdollisuuksia parantaa rakennusten ja kokonaisten alueiden suunnittelua, toteutusta ja ylläpitoa.

Silti ehkä kiinnostavin esitys tuli vanhoillisena pidetystä järjestökentästä, kun rakennusurakoitsijoiden eurooppalaisen kattojärjestön puheenjohtaja kysyi, kuka omistaa rakennetun ympäristön digitalisoinnista jo syntyneen ja jatkossa syntyvän käsittämättömän suuren määrän dataa? Rakennuksen haltija näkee päätelaitteeltaan energiankulutuksen, tiloissa kulkevien reitit ja roskisten täyttöasteen. Mutta kenellä arvoketjun toimijoista on oikeus rikastaa älyrakennuksista syntyvää tietoa, myydä sitä eteenpäin tai käyttää tietoa ihmisten arjen ohjaamiseen?

Rakennetun ympäristön digitaalisuus etenee kiihtyvällä vauhdilla ja alaa suuresti muuttaen ilman yhdessä sovittuja käytäntöjä tiedon hankintaan ja hallintaan. Euroopan urakoitsijat ovatkin jättäneet aiheesta pikaisiin toimenpiteisiin patistavan julkilausuman EU:n päättäjille.

Tämän Projektiuutisten numeron teemana on sote-rakentaminen. Aihetta käsitellään modernin sairaalan suunnittelua ja sairaalarakentamisen modulaarisuutta koskevissa artikkeleissa. Niissäkin nousee esille digitaaliseksi muutettu tieto, jolla sairaaloita ja muita sote-tiloja suunnitellaan, toteutetaan, ylläpidetään ja käytetään entistä tehokkaammin ja onneksi myös entistä asiakaslähtöisemmin kuin ennen. Ja silti kaiken mallintamisen ja virtuaalisen varmistamisen jälkeen sairaalassa kävijät saattavat kulkea muita reittejä tilasta toiseen kuin oli tarkoitus. Ihmismieli voi edelleen yllättää.

Projektiuutisia julkaiseva RPT Docu Oy on rakentamista ja kiinteistöjä koskevan tiedon keräämisen ja rikastamisen monikymmenvuotinen asiantuntija. RPT:n tietokannat ovat käyttäjilleen oiva työkalu oman liiketoiminnan vauhdittamiseen.

RPT:n uusin, vuoden viimeistä neljännestä koskeva raportti rakentamisen aloituksista julkistettiin FinnBuild-messuilla. Raportin mukaan vuoden 2018 rakentamisen aloitukset ovat euroissa mitattuna 14 prosenttia suuremmat kuin vuonna 2017, mutta aloituksia on kappalemäärissä laskettuna vähemmän tänä kuin viime vuonna. Kiinnostavatko rakentamisen aloitukset maakunnittain? Koko Rakennusalan trendit Q4 -raportin voi tilata veloituksetta sivulta faktanetlive.fi/rakennusalan-trendit.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>