Viimeisimmät julkaisut

Projektiuutiset 4 – 2019

Hyvää ilmaa!

Tämän numeron teemana on sisäilmasto. Esiteltävät rakennushankkeet ovat siihen hyvin sopivia: kouluja, joita rakennetaan sisäilmaongelmaisten tilalle, sairaaloita, joissa potilasturvallisuus on keskeistä, toimistorakennuksia, joiden täytyy taata hyvät olot monitilatoimistoissa tiiviisti työskenteleville ja hotelli, jonka asiakkaiden viihtyminen tai viihtymättömyys näkyy nopeasti varauskirjassa. 

Näille rakennuksille on ollut onni tulla rakennetuksi Suomeen. Ilmastomme on vaatinut ja teknisen koulutuksemme taso on mahdollistanut ratkaisut, jotka hyvin suunnitellen ja toteuttaen takaavat rakennuksiin tasaisen hyvän sisäilmaston ympäri vuoden. 

Huonot sisätilat homeineen, vetoineen ja akustiikkaongelmineen täytyy tutkia ja ottaa vakavasti, mutta nämä huonot uutiset eivät ole koko totuus. Suurin osa rakennuksistamme voi hyvin. Samoilla linjoilla oli viimekeväisessä Sisäilmasto­seminaarissa puhunut Senaatti-kiinteistöjen erityisasiantuntija Anne Korpi, joka työkseen kehittää valtion työtilojen sisäoloja. Korpi totesi Senaatin tekemiin selvityksiin perustuen, että keskuudessamme elää vahvasti uskomus poikkeuksellisen huonoista sisäilmastoista, mikä aiheuttaa huolta ja kärjekästä julkista keskustelua. Korpi toivoi, että ongelmien korostamisen sijaan kerrottaisiin ratkaisuista ja parannettaisiin aiheeseen liittyvää viestintää. 

Juuri sitä tässäkin Projektiuutisten numerossa tehdään. Vaativien rakennus­hankkeiden suunnittelijat ja toteuttajat kertovat, kuinka sisäilmaan liittyviä ongelmia ehkäistään tonttiin ja rakennustyyppiin sopivilla rakenteilla, rakenteiden tilaa seuraamalla, lämmityksen, jäähdytyksen ja ilmanvaihdon oikeilla mitoituksilla, päästöttömillä materiaaleilla ja toteutuksella, josta loistaa ammattiylpeys ja osaaminen. 

Luottamusta rakennushankkeiden onnistumiseen lisätään ottamalla tilojen käyttäjät mukaan suunnitteluun hankkeiden alusta asti. Heille on myös kerrottava selkeällä suomella, miten tiloissa toimitaan, jotta rakennuksen elinkaari yltäisi luvattuihin vuosiin. Mitä omemmilta tilat tuntuvat, sitä parempaa huolta niistä pidetään. Ja sitä rakennuksetkin tarvitsevat, huolenpitoa.

Hyviä lukuhetkiä, ja jos esittelemiemme hankkeiden ratkaisuista syntyy ajatuksia puolesta tai vastaan, palautteenne on hyvin tervetullutta.

Jaana Ahti-Virtanen
Päätoimittaja

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>