Viimeisimmät julkaisut

Projektiuutiset 3/4 – 2020

Hyvää, huonoa, toiveikasta

Projektiuutisia julkaiseva RPT Byggfakta Oy kokoaa neljä kertaa vuodessa rakentamisen aloituksia koskevan trendiraportin RPT Smart -tieto-kantaan kerätyn datan perusteella. Uusimman raportin mukaan vuoden kolmannelle neljännekselle suunniteltujen rakennushankkeiden aloitusten arvo on 3,75 miljardia euroa, mikä on 3 % pienempi kuin vastaavana aikana vuonna 2019. Tämä on hyvä uutinen, suunta on toipuva verrattuna vuoden toiseen neljännekseen, jolloin kuuden prosentin odotettu kasvu rakentamisen aloitusten arvossa vaihtui viruksen myötä puolen miljardin euron miinukseksi. 

LVI-teknisten tuotteiden toisen vuosineljänneksen tukkumyynnin lasku vuoden 2019 vastaavaan aikaan verrattuna oli 0,9 prosenttia, vaikka paljon pahempaa pelättiin. Tämä on hyvä uutinen. 

Tilastokeskuksen uuden suhdanteita kuvaavan päätoimialojen liikevaihto-ennakon mukaan rakentamisen kausitasoitettu liikevaihto kasvoi heinäkuussa 0,2 prosenttia ja työpäiväkorjattu liikevaihto 2,5 prosenttia kesäkuuhun verrattuna. Tämä on hyvä uutinen.

Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö julkaisivat syyskuussa vuoden toisen Pk-yritysbarometrin. Sen mukaan rakennusalan pk-yrityksistä 20 % arvelee suhdannenäkymien parantuvan seuraavan 12 kuukauden aikana, 28 % uskoo näkymien heikkenevän ja 52 % odottaa suhdannenäkymien pysyvän ennallaan. Lisäksi 31 % rakennusalan pk-yrityksistä odottaa liikevaihdon kasvavan, 32 % pienenevän ja  37 % pysyvän ennallaan seuraavan 12 kuukauden aikana. Hyviä ja huonoja uutisia.

Loppusyksyyn ja kohti ensi vuotta kiinteistö- ja rakennusalalla mennään epävarmoina mutta ei ehkä kuitenkaan toivottomina. 

Rakennusteollisuus RT ennakoi rakentamisen vähenevän tänä vuonna viitisen prosenttia ja ensi vuonna noin neljän prosentin verran. Siksi RT patistaa valtiota kohdistamaan kunnille määräaikaisen investointiohjelman, jolla kunnostetaan kouluja, päiväkoteja, sairaaloita sekä katu- ja pyörätieverkostoja. RT toivoo myös tukea taloyhtiöiden ja kotitalouksien perusparannuksiin. Tämä uutinen lienee huonon ja toiveikkaan yhdistelmä.

Varmasti hyvä uutinen: tämä Projektiuutisten erityisen paksu numero. Lehdessä esitellyt hankkeet saatiin vietyä läpi melko hyvin suunnitelmien mukaan. Virus haittasi vain vähän jos ollenkaan työtekoa ja työvoiman saantia, ja nyt Suomessa on taas uusia ja korjattuja oppilaitoksia, modernia toimitilaa, tehokas sairaala, ainutlaatuinen hotelli, energiatehokas liikuntakeskus ja seuraavaa sataa vuotta varten korjattu Olympiastadionimme. 

Toiveikasta syksyä!

Jaana Ahti-Virtanen
päätoimittaja

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>