Viimeisimmät julkaisut

Projektiuutiset 3 – 2017

Toimituksen sähköpostiin kilahti juuri kutsu Lakean tiedotustilaisuuteen, jossa esitellään rakennusalaa mullistava konsepti. Luvassa on parempaa rakentamisen laatua ja moduulirakentamisen sarjatuotantoa puurakentamiseen.

Mullistavan älykästä ja innostavaa

Toimituksen sähköpostiin kilahti juuri kutsu Lakean tiedotustilaisuuteen, jossa esitellään rakennusalaa mullistava konsepti. Luvassa on parempaa rakentamisen laatua ja moduulirakentamisen sarjatuotantoa puurakentamiseen.

Parin viikon sisällä vastaavia lanseerauksia on ollut useita, joista muutama on päässyt tämän lehden ajankohtaisiin uutisiin. Yritykset ovat satsanneet tutkimukseen ja tuotekehitykseen, jonka tuloksena on syntynyt kaupallistettavia, vientiin kelpaavia tuotteita ja palveluja, joiden tunnisteena on yleensä bio, äly ja mullistus. Uutuuksien ja jopa uuden liiketoiminnan luonnissa on monessa tapauksessa ollut kyse rakennusalalle uudesta tavasta tehdä yritysyhteistyötä monialaisesti: isot löytävät sopivat kumppanit pienistä, talotekniikka sähköstä, betoni puusta.

Rakennusalaa on moitittu jäykkyydestä, muutosvastarinnasta ja halusta tehdä kuten aina ennen on tehty. Sitä ei voi enää allekirjoittaa. Kiinteistö- ja rakennusala on omalla KIRA-digillään mukana hallituksen kärkihankkeessa vauhdittamassa alan digitalisaatiota. Vauhtia annetaan ihan euroina digitalisaatiokokeiluille, ja kolmannen hakukierroksen onnekkaat on juuri julkistettu.

KIRA-digi-tukea saa tällä kertaa 23 kokeilua, joissa on mukana yhteensä yli 70 organisaatiota. Miljoonaa tukieuroa kohden mukanaolijoiden oma panostus on 1,5 miljoonaa.

Tukea saavien kokeilujen vetureina on suuria toimijoita kuten NCC Suomi (IoT-pohjainen betonin kuivumisolosuhteiden hallinta työmaan aikana) tai Skanska (tietomallit kiinteistöjen ylläpidossa ja huollossa), mutta vähintään yhtä kiinnostavaa on pienempien yritysten digiponnistukset. Hyvinä esimerkkeinä ovat älyvaraajaa kehittävä Kaukora tai virtuaalitodellisen tilan hyödyntämiseen kokonaisuuden suunnittelussa perehtyvä Kolmeks.

Tämän numeron teemana on asuntorakentaminen. Esittelemme kolme vaikuttavaa kohdetta, joissa on oivallusten kautta päädytty uudenlaisiin ratkaisuihin: Turussa tehtiin tehtaasta arvo-asuntoja, Kauniaisissa kaksikerroksinen toimisto jäi viisikerroksisen asuinrakennuksen sisään, Helsingissä kauppakeskuksen katolla olevasta rivitalosta pääsee hissillä metroon.

Hyviä lukuhetkiä; olemme onnistuneet, kun ammattilaislukijamme sanovat pitävänsä lehtemme sisältöä tärkeänä.

Suomi 100, Projektiuutiset 30 – tämä on hieno vuosi.

Jaana Ahti-Virtanen
päätoimittaja

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>