Viimeisimmät julkaisut

Projektiuutiset 1 – 2016

Lehdessä esitellään Kuopion uria uurtava Sädesairaala, Kauppakeskus Mylly Raisiossa, Kansalliskirjaston entisöinti, Tampereen E-sairaala sekä Onerva Mäen koulu Jyväskylässä.

PU1_2016_kansiMiltä tämä vuoden ensimmäinen Projektiuutiset tuntuu kädessäsi? Me tavoittelimme sisällön ja ulkoasun uudistustyössämme sellaisia adjektiiveja kuin moderni, kiinnostava, asiallinen, asiantunteva, luotettava, selkeä. Olemme tyytyväisiä saavutuksiimme, mutta samalla koko ajan valmiina johonkin uuteen; palaute ja vinkit ovat oikein tervetulleita.

Projektiuutiset ilmestyy tänä vuonna seitsemän kertaa aikaisemman kuuden sijaan. Satsauksemme sopii hyvin viime päivien uutisiin, joiden perusteella valoa kohti mennään.

Rakennusalan suhdanneryhmä Raksun raportin mukaan rakentamisen käänne parempaan on selvästi nähtävissä: asunto-, liike- ja teollisuusrakentaminen vilkastuvat, ja pieniä hyviä merkkejä on myös maa- ja vesirakentamisessa.

Raksu ennustaa koko rakentamisen kokonaistuotannon kasvavan tänä vuonna kolmesta neljään prosenttia. Uusia asuntoja aloitetaan 28 000 – 29 000, ja asuntojen korjausrakentaminen kasvaa hieman aiempia vuosia hitaammin mutta silti parin prosentin verran. Raksuun kuuluu ministeriöiden lisäksi muiden muassa Kuntaliitto, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA, Suunnittelu- ja konsultointiyritykset SKOL ry ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK.

Raksu-joukkoon kuuluu myös Rakennusteollisuus RT, joka teki omankin suhdanteiden välitarkistuksensa helmikuussa. RT:n mukaan neljä viimeistä vuotta supistunut rakentaminen on muuttamassa suuntaa: tänä vuonna on luvassa 2,5 prosentin kasvu.

RT toteaa, että rakentamisen näkymät ovat tällä hetkellä kaikista toimialoista valoisimmat, vaikka rakennusyritysten tilauskannat ovat edelleen alle normaalitason. Rakentaminen on nyt poikkeuksellisesti kansantalouden veturi. Siihen sopii hyvin Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL:n vasta julkaistu selvitys, jonka mukaan 86 prosenttia rakennetun ympäristön diplomi-insinööreistä pitää työtilannettaan vakaana tai melko vakaana ja 95 prosenttia sanoo olevansa melko tai erittäin tyytyväinen työtehtäviensä sisältöön.

Vahvat ja vahvistuvat rakentamisen sektorit näkyvät tässä Projektiuutisten numerossakin: esittelemme muuntojoustavia, energiatehokkaita, käyttäjän kannalta mietittyjä kauppakeskuksia, toimistotaloja, kouluja ja sairaaloita.

Tämän numeron teemana on sisäympäristö, turvalliset pintamateriaalit ja energia. Aiemmasta poiketen teemoille ei ole omia artikkeleitaan, vaan teemat näkyvät kaikissa jutuissamme. Sisäympäristön hyvään laatuun liittyvät ratkaisut ovat tehtyjen haastattelujen perusteella toimivaa arkea: M1-luokan materiaalit sekä tarpeenmukainen ilmanvaihto ja valaistus löytyvät lähes kohteesta kuin kohteesta. Yhtä hienoa on lukea, kuinka tilojen käyttäjien tarpeet ja toiveet on otettu oikeasti huomioon suunnittelussa.

Sisäilmastoseminaari järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 16.maaliskuuta. Myös Projektiuutiset on siellä.

Jaana Ahti-Virtanen
päätoimittaja

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>