Viimeisimmät julkaisut

Prisma Imatra

Imatran värikäs Prisma maksoi 36 miljoonaa euroa

Uudistetun konseptin mukaan toteutetussa hypermarketissa on 13 000 neliötä esteetöntä ostostilaa.

« 1 / 6 »

Teksti: Ulla Ylönen Kuvat: Ari Nakari

Samaan aikaan kun Imatran uudessa Prismassa vietettiin avajaisia, purettiin vastapäätä sijaitsevan vanhan Prisman valomainoksia pois.

– Muutto ei aiheuttanut kaupankäyntiin minkäänlaista katkosta, koska avajaispäivää edeltävänä päivänä käytiin kauppaa vielä vanhassa Prismassa kadun toisella puolella, Etelä-Karjalan Osuuskaupan kiinteistöpäällikkö Mikko Härkönen sanoo.

Valtatie 6:n tuntumassa sijaitsevan Imatran Prisman julkisivu on pinnoitettu värikkäillä komposiittilevyillä, jotka kestävät niin tuulet, tuiskut kuin auringonpaisteenkin.

Määrämittaan leikatut kappaleet ovat keltaisia, oransseja ja vihreitä. Värityksessä on käytetty Prisman konseptivärejä, levypinnan sommittelu on arkkitehti Lucio Caforion käsialaa.

Komposiittilevyt on asennettu listoihin, jotka nostavat ne irti rakennuksen lähes mustan teräslevyseinän pinnasta.

Myös rakennuksen sokkeli on erikoinen: sen ulkopintaa peittää graafinen betoni, jonka kuviointi vaihtelee katseluetäisyyden mukaan. Uniikin betonin on valmistanut Joutsenon Elementti Oy.

Lähes tuhat pysäköintipaikkaa maan alla ja päällä

15172_2350 2Pysäköintialueet ympäröivät lähes kahden hehtaarin suuruista rakennusta kolmelta sivulta. Piha-alueen 500 autopaikkaa on varattu asiakkaille. Henkilökunnan pysäköintialue jää rakennuksen taakse.

Asiakkaille tarkoitettuja sisäänkäyntejä kauppakäytävälle on kolme. Pääsisäänkäynti on rakennuksen julkisivun keskellä. Pitkä ja kapea katos erottaa sen muusta rakennusmassasta. Katos toimii samalla maanalaisen pysäköintihallin ajoluiskan kattona. Parkkihalliin on kaikkiaan kolme ajoluiskaa.

Pysäköintihallissa on noin 400 autopaikkaa.

Kiinteistön teknisiä tiloja on osittain sijoitettu pysäköintihallikerrokseen. Siellä ovat muun muassa varavoimala ja sprinklerikeskus, jonka seinän takana sijaitsee 360 kuutiota sammutusvettä sisältävä allas. Härkösen mukaan vesijohtoverkoston tuotto ei riittäisi, jos sammutusvettä tarvittaisiin. Maanalaisessa kerroksessa sijaitsevat myös henkilökunnan pukuhuoneet ja taukotilat.

Esteetön myymälä – kaikki saman katon alla

15171_2338 2Pysäköintihallista myymäläkerrokseen noustaan joko hissillä tai liukukäytävää pitkin. Prismakeskuksessa on Prismamyymälän noin 11 000 neliön myyntipinta-alan lisäksi kauppakäytävän varrella lähes 2000 neliötä erikoismyymälätilaa. Kokonaan katutasoon sijoittuvassa myymäläkerroksessa ei ole ainuttakaan kynnystä.

– Tavoitteemme oli rakentaa hypermarket, jossa asiointi on helppoa, liikkuminen esteetöntä, ja josta palvelut löytyvät helposti saman katon alta, Härkönen toteaa.

Imatran Prisma on ketjun ensimmäinen uudistetun Prismakonseptin mukaan toteutettu myymälä.

Uudistetun konseptin mukainen värimaailma ja erityisesti kauppakäytävän lattia ja valaistus tuovat lempeyttä ja pehmeyttä verrattuna vanhempiin hypermarketteihin.

Myymälätilojen lattiat ovat kuivapuristelaattaa.

– Siitä Etelä-Karjalan Osuuskaupalla on ennestään hyviä kokemuksia. Materiaali on kestävää ja erittäin helppo pitää puhtaana, pääarkkitehtina toiminut rakennusarkkitehti Tuomo Sinkko sanoo.

Etuseinän ja myymälän väliin jäävässä kauppakäytävässä toimii toistakymmentä erikoismyymälää. Lattiasta kattoon ulottuvat lasiseinät erottavat jokaisen liiketilan omaksi kokonaisuudekseen.

– Lasiseinä tekee aulasta huolitellun ja selkeän. Muutenhan rakennuksessa on erittäin vähän ikkunapinta-alaa, Sinkko sanoo.

Prisman Keskuskadun puoleisessa päädyssä toimiva ravintolamaailma on rakennuksen ainoa tila, jossa tehostemateriaalina on käytetty puuta.

Haluatko lisää tietoa Suomen hienoimmista hankkeista?

Rakennuspaikka kuntoon ilman louhintatöitä

15172_2343 2Etelä-Karjalan Osuuskaupan kaikkien aikojen suurin yksittäinen investointi valmistui aikataulussa.

Tontilla sijaitsi aikaisemmin Imatran kaupungin varikko. Paikalla olleet huoltohallit purettiin ja tontilta ajettiin tuhansia kuutioita maata pysäköintihallin tieltä.

Pääurakoitsijana toimineen HL-Rakentajat Oy:n aluepäällikkö Timo Koho kuvailee rakennuspaikan pohjaa hyväksi.

– Louhintatöitä ei tarvinnut tehdä ollenkaan. Ainoastaan tontin toisessa laidassa oli vettä, joka piti saada pois, Koho sanoo.

Imatran Prismassa on mastojäykistetty teräsbetonielementtirunko. Kun pinta-alaa on lähes kaksi hehtaaria, jouduttiin rakenteiden että lattioiden liikuntasaumoihin kiinnittämään erityistä huomiota.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>