Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Pöyry 60 vuotta: juhlaseminaarissa kohti vuotta 2050

Yli 250 yritysjohtajaa ja huippuasiantuntijaa kokoontui 14. marraskuuta Helsinkiin Finlandia-talolle 60-vuotisjuhlaansa tänä vuonna viettävän Pöyryn järjestämään Carbon Clash -seminaariin keskustelemaan ilmastonmuutoksesta ja ratkaisuista sen hillitsemiseksi.

Pääteemoina keskusteluissa olivat energiajärjestelmien muuttaminen hiilivapaiksi ja muovin korvaaminen biopohjaisilla materiaaleilla. Energiajärjestelmien muuttamisesta hiilivapaiksi keskustelivat energiayhtiö Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark ja polttoaineyhtiö St1:n hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen.

Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Sekä Lundmark että Anttonen olivat yksimielisiä siitä, että energian kulutuksesta johtuvien päästöjen vähentämiseksi tarvitaan globaaleja toimia.

”Vaikka EU on päästövähennystoimissaan edellä muuta maailmaa, EU:n kasvihuonekaasupäästöt ovat vain yhdeksän prosenttia globaaleista päästöistä”, Pekka Lundmark huomautti.

“Ei riitä, että EU edistää päästövähennystoimia ainoastaan EU-tasolla. Tarvitsemme enemmän kansainvälistä yhteistyötä, ja tässä tarvitaan globaalia, hallitusten välistä politiikkaa”, jatkoi Mika Anttonen.

Molemmat puhujat korostivat, että täysin päästöttömään energiajärjestelmään ei ole realistista päästä vuoteen 2050 mennessä edes Euroopassa. Siksi hiilinielujen lisäämisen on oltava osa ratkaisua.

Biopohjaisista materiaaleista muovin korvaajia

Toisessa pääteemassa keskusteltiin muovin korvaamisesta vaihtoehtoisilla biopohjaisilla materiaaleilla. Puheenvuoron saivat Sulapacin toimitusjohtaja ja toinen perustajajäsen Suvi Haimi sekä Papticin toimitusjohtaja ja perustaja Tuomas Mustonen. Molemmat yhtiöt ovat kehittäneet biopohjaisesta materiaalista pakkausratkaisuja muovin korvaamiseksi.

”Meidän pitäisi tehdä kuluttajille paljon helpommaksi ymmärtää, mitkä todella ovat kestäviä ratkaisuja. Mielestäni materiaalit pitäisi jakaa mikromuovivapaisiin ja mikromuovia päästäviin, jotta kuka tahansa ymmärtäisi, mitä näistä mikro-organismit voivat hajottaa ja mitkä taas jäävät luontoon sadoiksi vuosiksi. Tämän päivän valintamme jäävät perintönä tuleville sukupolville”, sanoi Suvi Haimi.

”Hajoava materiaali ei kuitenkaan tarkoita, että sen voi heittää luontoon. Se pitää silti kierrättää, joten avainkysymys on myös, miten voimme helpottaa materiaalien kierrätettävyyttä. Muoviongelmaan ei ole vain yhtä oikeaa ratkaisua, vaan sen ratkaisemiseksi tarvitaan monenlaisia toimia”, täydensi Tuomas Mustonen.

Keskustelussa moderaattorina toiminut Pöyryn metsäteollisuuden konsultoinnista vastaava johtaja Saara Söderberg kertoi, että jos muovipakkauksissa eniten käytetty materiaali polyeteeni korvattaisiin paperilla tai muilla biopohjaisilla tuotteilla, hiilidioksidipäästöt vähenisivät 250 miljoonalla tonnilla vuosittain.

Päästövähennystavoitteista uutta liiketoimintaa

Pöyryn toimitusjohtaja Martin à Porta kertoi tapahtumassa myös hiilidioksidiin liitettävistä markkinamekanismeista.

”Hiilidioksidipäästöjä pitäisi alentaa 4 000 miljoonasta tonnista 275 miljoonaan tonniin vuoteen 2050 mennessä, jotta ilmaston lämpeneminen saataisiin pysäytettyä 1,5 °C-asteeseen. Asettamalla hinnan hiilidioksidille edistämme muutosta ja luomme samalla uudenlaista liiketaloutta”, à Porta sanoi.

Innovaatioita käsiteltiin myös kahdessa start-upeihin keskittyvässä keskustelussa, jossa SOLVEDin toimitusjohtaja ja yksi perustajajäsen Santtu Hulkkonen sekä Tracegrow’n toimitusjohtaja Tatu Leppänen pääsivät vuorollaan Pöyryn talousjohtajan Juuso Pajusen tentattaviksi.

SOLVED on digitaalinen asiantuntijapalvelu ja yhteistyöalusta, johon se kokoaa asiantuntijaverkostostaan osaamista asiakkaidensa kestävän kehityksen strategioiden, konseptien ja tiekarttojen luomiseksi. Pöyry liittyi hiljattain SOLVEDin asiakaskuntaan ollakseen entistä ketterämpi ja joustavampi ja tarjotakseen maksimaalista hyötyä asiakkaillensa parantaen samalla sisäisten ja ulkoisten resurssien tehokkuutta.

Tracegrow puolestaan on suomalainen kiertotalouden alalla toimiva cleantech-yritys. Se on kehittänyt ainoana maailmassa innovatiivisen teknologian, jolla pystytään hyödyntämään käytetyistä alkaliparistoista tärkeät hivenaineet, sinkin ja mangaanin, ja palauttamaan ne turvallisesti takaisin luontoon ekologisina mikroravinnetuotteina. Pöyry on Tracegrow’n projekti- ja suunnittelukumppani, joka kehittää Tracegrow’n moduuleista koostuvaa teknologia- ja tehdaskonseptia globaaleille markkinoille.

Tapahtuman lopussa kuultiin vielä Kalifornian ilmastonmuutosohjelman ilmastokonsultin Louis Blumbergin puheenvuoro, jossa hän kertoi Kalifornian saavuttamista päästövähennyksistä ja että niiden saavuttamiseksi on tarvittu poliittista tahtoa ja lainsäädännön ohjaavia toimia, kuluttajien tukea ja yritysten innovaatioita.

Carbon Clash -seminaari järjestettiin Pöyryn 60-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Juhlavuoden teemana Pöyryllä on erityisesti hiilidioksidikysymykset ja ilmastonmuutos.