Viimeisimmät julkaisut

PlanCityn tavoitteena maankäytön suunnitteluprosessin tehostus

Tampereen yliopiston PlanCity-tutkimushanke haluaa mullistaa suomalaisen maankäytön suunnitteluprosessin. PlanCityn mukaan maankäytön suunnittelun painopiste täytyy siirtää tulevaisuuteen ja sen pitää toimia aiempaa ketterämmin.

– Iso asia PlanCity-hankkeessa on se, että Suomen nykyinen maankäytön suunnittelu on jäänne vanhasta julkisen sektorin ajattelusta. Tutkimuksemme tärkein asia on haastaa tätä vanhaa mallia ja luoda kokonaan uusi maankäytön suunnittelun koulukunta, Industry Professor Ari Ahonen kertoo.

Nykyisin kaavoitukseen kuluu Suomessa kolmesta viiteen vuotta. Tämä on esimerkiksi kansainvälisten sijoittajien näkökulmasta mahdottoman pitkä aikajänne.

Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

– Kansainvälisten sijoittajien odotusarvo on, että 18 kuukautta sen jälkeen, kun päätöksiä on tehty, tase pitäisi saada töihin. Suomen nykysysteemi on aivan liian raskas ja hidasliikkeinen tähän vaatimukseen. Suomi menettää tämän takia riihikuivaa rahaa, koska sijoittajat suuntaavat panostuksensa muualle, Ahonen sanoo.

Hitauden lisäksi nykysysteemin heikkoutena PlanCityn mukaan on julkisen sektorin määräävä rooli.

– Suomessa kaavoitus on historiallisesti ollut hyvin vahvasti julkisen sektorin vetämä ja vahvasti säädelty alue. Liian usein joudutaan vaan hakemaan poikkeuslupia, kun halutaan kehittää jotain uutta. Teemme uudistuksia postimerkkiluvilla. Tämä on ad hoc -työtä, joka rasittaa entisestään järjestelmää, Ahonen sanoo.

PlanCity-hankkeen kantavana ideana on tuoda yksityinen sektori tiiviimmin mukaan maankäytön suunnitteluun. Ammattimaiset kiinteistökehittämisen yhtiöt elävät kovassa kilpailussa, jossa pärjätäkseen niiden pitää pystyä ennakoimaan tulevaisuuden tarpeita. Yrityksen tarpeista syntyvät ideat voisivat olla tulevaisuudessa kaavoituksen lähtökohta.

– Poliittiset päättäjät tekevät tietenkin päätökset. Yritykset voisivat tarjota ideoitaan päättäjille, jolloin elinkeinoelämä olisi aktiivisemmin mukana suunnittelussa. Silloin firmat kilpailisivat innovaatioilla, ei sen kautta, kuka tuntee oikean virkamiehen, Ahonen toteaa.

PlanCity-hankkeen tueksi pyritään kokoamaan muita tutkimushankkeita, jotka kehittäisivät maankäytön suunnittelua teknologisesta, taloudellisesta tai yhteiskunnallisesta näkökulmasta.

– Minua kiehtoisi tämä mahdollisuus, jossa kytkisimme tämän suuren teeman ympärille laajan kokonaisuuden eri tieteenalojen osaajia ja hankkeita, Ahonen kertoo.

PlanCity eli Maankäytön LEAN-prosessit kiinteistökehittämisen innovaatioiden mahdollistajana -hanke on kolmivuotinen. Hankkeessa ovat mukana Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA, Asuntosäätiö, Hartela-Yhtiöt Oy, Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö HOAS, Lujatalo, Senaatti-kiinteistöt, Tampereen opiskelija-asuntosäätiö TOAS ja Tampereen vuokratalosäätiö.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>