pitkakoski
Kuva: hsy.fi

Pitkäkosken vedenpuhdistuslaitoksen saneeraus jatkuu

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on käynnistänyt Pitkäkosken vedenpuhdistuslaitoksella toiminnan tehostamisen kolmannen vaiheen, jonka urakoitsijaksi valittiin Skanska Infra. Laitoksella tuotettua vesijohtovettä käytetään Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa.

Kuva: hsy.fi

Saneerauksen toteutussuunnittelun ovat tehneet Afry ja Ramboll. HSY:n hallitus valitsi Pitkäkosken vedenpuhdistuslaitoksen toisen selkeytys- ja suodatusosaston saneerausurakoitsijaksi Skanska Infra Oy:n 25,8 miljoonan euron kokonaishinnalla. Nyt alkaneessa urakassa laitosalueelle rakennetaan varastosiilot kalkkikivirouheelle ja hiekkasuodatus muuttuu hiekkakalkkikivisuodatukseksi.

– Siirtyminen kalkkikivirouheeseen pienentää merkittävästi vedentuotannon hiilijalanjälkeä. Selkeytys- ja suodatusosaston mittava laitekannan uusiminen parantaa laitoksen toimintavarmuutta, kertoo HSY:n toimitusjohtaja Tommi Fred.

HSY on sitoutunut päästöttömien työmaiden Green deal -sopimukseen, mikä näkyy hankkeessa muun muassa käytettävien työkoneiden vaatimuksissa. Polttomoottorikäyttöisten koneiden pitää täyttää STAGE IV -luokan vaatimukset, ja kuorma-autoille on asetettu Euro VI -vaatimusluokka. Työkoneissa on käytettävä uusiutuvaa energiaa ja pienkoneissa pitää suosia sähkökäyttöisiä välineitä. Purettavien betonirakenteiden uudelleenkäyttöä valettavissa rakenteissa tutkitaan ja hankkeen hiilijalanjälki lasketaan.

– Kyseessä on monipuolinen infrahanke, joka näkyy vedenlaadun paranemisen lisäksi myös pienempänä ilmastokuormana. Projektin alussa järjestämme työpajan tilaajan kanssa hankkeelle sopivista ympäristövastuullisista ratkaisuista. Saneeraustyö tehdään käynnissä olevaan laitokseen ennalta laaditun vaiheistussuunnitelman mukaisesti, mikä tarkoittaa töiden huolellista yhteensovittamista ja aikataulutusta häiriöttömän vedentuotannon varmistamiseksi, tulosyksikön johtaja Markku Ihamäki Skanskasta kertoo.

Pitkäkosken vedenpuhdistuslaitosta perusparannetaan vuosina 2020–2026. Parannuksen tavoitteena on nostaa puhdistamon kapasiteettia 7000 kuutiosta 9000 kuutioon tunnissa ja parantaa vedenpuhdistuksen prosesseja. Kustannusarvio koko hankkeelle on 40 miljoonaa euroa.

Parannusten myötä Pitkäkoskesta tulee HSY:n mukaan Suomen suurin vedenpuhdistuslaitos, joka huolehtii Vanhankaupungin puhdistamon kanssa yli miljoonan asukkaan vedensaannista. Vanhankaupungin vedenpuhdistuslaitoksen tuotantokapasiteetti on noin 8000 kuutiota tunnissa.