Viimeisimmät julkaisut

Pieksämäen Prisman rakenteet Ruukilta ja Lapwallilta

Pieksämäen uuden Prisman rungossa ja katossa käytetään sekä terästä että puuta

Havainnekuva: Pieksämäen Prisma

Uusi Prisma rakennetaan historiallisen Veturitallin yhteyteen, Pieksämäen ydinkeskustaan. Ruukki Construction toimittaa rakennuksen teräsrungon ja Lapwall Oy puusta valmistetut kattoelementit.

”Valitsimme tähän kohteeseen luotettavat toimittajat, jotka pystyvät osaltaan nopeuttamaan rakentamista. Koska rakennus sijaitsee keskeisellä paikalla, on hyvä sekä loppuasiakkaan että kaupunkilaisten näkökulmasta, että rakennus saadaan nopeasti käyttöön, toteaa urakasta vastaavan Rakennusliike U. Lipsanen Oy:n hallintojohtaja Pekka Lipsanen.

Ruukki toimittaa pinta-alaltaan 9500 neliömetrin rakennuksen teräsrungon ja ristikkorakenteet. Teräsrunko painaa lähes 250 tonnia. Teräsristikko rakenteet katossa tekevät talotekniikan asentamisesta helpompaa kilpaileviin materiaaleihin verrattuna. Teräsrungon yhteyteen toteutetaan VTT:n sertifioima automaattinen palonsammutusjärjestelmä. Ruukin urakkaan kuuluu myös betonielementtien asennus, joita on yli 800.

Lapwall toimittaa yhteensä 218 kattoelementtiä, joissa on tehtaalla valmiina koko vesikaton rakenne aina bitumikermistä alapinnan kipsilevyyn. Valmista kattoa asennetaan peräti 800 neliömetriä päivässä ja se mahdollistaa lattiatöiden ja tekniikan asennuksen välittömästi katon ollessa siltä kohtaa valmis. Perinteiseen paikalla rakennettavaan kattoon verrattuna rakennusaika on jopa kuukauden lyhyempi, jolloin talviasennuksen aiheuttamat lisätyöt, kuten esimerkiksi lumen ja jään poisto sekä kuivatus ja sulatus jäävät minimiin. Koska rakennus saadaan nopeasti lämpimäksi, pienenee myös lattioiden jäätymisriski.

Sekä Ruukin että Lapwallin toimituksiin kuuluvat rakenteiden ja elementtien suunnittelu ja asennus. Teräsrunko toimitetaan pintakäsiteltynä.

Valmistuttuaan Prisman rakennus hyödyntää uusiutuvaa energiaa. Auringon energiaa kerätään lähes koko kattopinnan kattavalla aurinkokennojärjestelmällä. Kattoelementit toimivat hyvänä asennusalustana aurinkopaneeleille, koska vesieristeen alla on koko katon alan kattava tukeva kansilevy.

Puurakenteisissa elementeissä on tehdasvalmiina bitumialuskermi, jolla rakenteen kuivaketju varmistetaan myös asennusvaiheessa. Teräsrunko puolestaan kestää hyvin myös säänvaihtelut.

Sekä Ruukin että Lapwallin toimitukset aloitettiin vuoden 2017 lopulla, ja ne saadaan päätökseen maaliskuun 2018 aikana.

Rakennuksen teräsrunko valmistetaan Ruukin Peräseinäjoen ja Puolan Obornikin tehtailla ja kattoelementit Lapwallin Pälkäneen tehtaalla.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>