Viimeisimmät julkaisut

Pääomasijoittaja Vaaka Partners A-Insinöörien enemmistöomistajaksi

Vaaka Partners ostaa rakentamisen suunnittelu- ja konsulttitalo A-Insinöörien osake-enemmistön. Tavoitteena on, että A-Insinöörit haastaa koko rakennus- ja kiinteistöalan kyseenalaistamalla perinteisiä toimintatapoja.

Vaaka Partnersin Ilkka Pentikäinen. Kuva: vaakapartners.fi

– Olen vaikuttunut siitä, miten syvällä A-Insinöörien DNA:ssa on halu ravistella itseä ja muita tekemään asioita toisin ja paremmin. He ovat kokeilleet ennakkoluulottomasti uusia tapoja läpiviedä rakennushankkeita. Lopputulos on rakennusalalle varsin poikkeuksellinen. Hankkeiden budjetit pysyvät, aikataulut pitävät ja laatu on priimaa. Ei ihme, että asiakastyytyväisyys on huipputasoa. Suositteluindeksi NPS on 56 eli aivan erinomainen, kuvailee Vaakan partneri Ilkka Pentikäinen.

800 suunnittelijaa ja konsulttia työllistävä A-Insinöörit teki viime vuonna 77 miljoonan euron liikevaihdon. Vuonna 2020 A-Insinöörit on mukana noin 3800 projektissa.

Vaaka ja A-Insinöörit uskovat, että tahto kehittää toimialaa siivittää kasvuun myös tulevaisuudessa. Kasvua haetaan sekä orgaanisesti että yritysostojen kautta. Liikevaihto aiotaan vähintään tuplata vuoteen 2025 mennessä. A-Insinöörien ja Vaakan katse on myös kansainvälisillä markkinoilla, jonne lähdetään Pohjoismaiden kautta.

– Kun on näin hyvään vauhtiin päästy, tuntuisi tylsältä vetää käsijarrua, että tässä se oli. Yhteistyöllä ja ennakkoluulottomalla otteella pystytään muuttamaan alaa, jos halutaan. Vaakan myötä saadaan lisää hartioita, rohkeutta ja buustia seuraavan askeleen ottamiseen, A-Insinöörien toimitusjohtaja Jyrki Keinänen kiteyttää kasvu- ja kansainvälistymishaluja.

A-Insinöörien mukaan sen lähtökohta rakennushankkeissa on poikkeuksellinen ihmis- ja yhteistyökeskeisyys. Massaratkaisujen sijaan projekti mieluummin räätälöidään yhdessä kaikkien hankkeen toteutukseen osallistuvien kanssa.

– Moni osaa johtaa projekteja niin, että pilkkoo hankkeen pienemmiksi osiksi, mutta harva näkee eri tehtävien väliset riippuvuudet. Me haluamme istuttaa kaikki toimijat saman pöydän ympärille ja keskustella nuo riippuvuudet läpi. Yhteistoiminnallisissa projekteissa ei mietitä vain lopputuotetta, vaan myös sitä tapaa, jolla asioita tehdään. Kaupallinen mallikin on tehty sellaiseksi, että kaikki toimijat kantavat vastuuta kokonaisuudesta, eikä kenelläkään ole kiusausta oikoa, Jyrki Keinänen toteaa.

– Me uskomme, että tällä tavalla asiakas saa sitä, mitä hänen kuuluukin saada: onnistuneen rakennushankkeen. Meidän sydämemme sykkii rakennusalalle. Alalla on paljon annettavaa ja osaamista, mutta se voisi kehittyä paljon vauhdikkaamminkin, Keinänen sanoo.

Ihmiskeskeisyys näkyy vahvasti myös A-Insinöörien mukaan myös yrityksen omassa arjessa. Hierarkiat pidetään matalana ja jokaisen asiantuntijan vapautta ja vastuuta korostetaan.

– A-Insinöörien kulttuuri on todella tehnyt vaikutuksen. Heillä on vetovoimaa, taito antaa ihmisten kehittyä ja kyky pitää ihmisistä kiinni. Ei tekniikka ratkaise maailman ongelmia, vaan viisaat ihmiset. Meidän hommamme Vaakassa on kirittää ennen kaikkea ihmisiä, jotka puolestaan kirittävät koko toimialaa muutokseen. Taloudellinen kasvu seuraa perässä, Vaakan Pentikäinen toteaa.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>