Viimeisimmät julkaisut

Pääkaupunkiseudulle ennätysmäärä opiskelija-asuntoja

Pienten asuntojen puute ja vuokra-asumisen kalleus ovat lisänneet edullisten opiskelija-asuntojen kysyntää pääkaupunkiseudulla. Erityisen suuri pula on lähellä kampuksia sijaitsevista yksiöistä. Nyt opiskelijoiden tiukkaan asuntotilanteeseen on luvassa helpotusta

Viime joulukuussa HOAS-asuntoja valmistui Helsingin Jätkäsaareen. Kuva: Playa arkkitehdit

Pääkaupunkiseudulle rakennetaan tänä vuonna enemmän opiskelija-asuntoja kuin koskaan aikaisemmin. Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasin uudistuotanto kohoaa yli 600 asuntoon.

”Pääosa uusista kohteista rakennetaan Helsinkiin, jonne nousee yli 400 uutta asuntoa. Espooseen ja Vantaalle opiskelija-asuntoja valmistuu molempiin noin 100. Asuntojen määrässä mitattuna uudistuotannon määrä on suurempi kuin koskaan”, kertoo Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio.

Eniten uusia asuntoja valmistuu Kumpulaan. Kustaa Vaasan tielle rakennettava kohde on suurin sitten 1970-luvun – Helsingin yliopiston kampuksen läheisyyteen tulee yhteensä 241 uutta opiskelija-asuntoa.

Kolmasosa uusista asunnoista on yksiöitä

Rakentamisen taustalla on opiskelija-asuntojen kysynnän kasvaminen.

”Hoasin asuntohakemusten määrä on noussut kahdessa vuodessa 61 prosenttia. Suurinta kysyntä on elokuussa: viime vuonna saimme noin 9100 hakemusta kun vastaava luku vuonna 2015 oli 5600”, Tarhio kertoo.

Opiskelija-asunnot ovat haluttuja etenkin edullisen vuokratasonsa ansiosta. Pääkaupunkiseudun markkinahintaiset vuokrat ovat käytännössä opiskelijoiden tavoittamattomissa. Helsingin keskustassa neliövuokra oli viime vuonna keskimäärin 20,33 euroa kuukaudessa – 67,5 prosenttia enemmän kuin koko Suomessa.

Hoasin asuntojen vuokrat ovat noin 30 prosenttia alhaisemmat kuin vapailla markkinoilla. Erityisen haluttuja ovat edulliset yksiöt. Tarhion mukaan tällä hetkellä noin kolmasosa Hoasille jätetyistä asuntohakemuksista koskee juuri yksiöitä. Asiakkaiden toiveet heijastuvat myös nyt rakennettaviin kohteisiin.

”Aloitamme keväällä yli 400 uudisasunnon rakentamisen, joista suurin osa, yhteensä 299 asuntoa, on yksiöitä”, Tarhio sanoo.

Myös perusparannuksia käynnistyy enemmän kuin koskaan

Tänä vuonna Hoas paitsi rakentaa uusia, myös remontoi vanhoja opiskelija-asuntoja ennätysmäärän. Perusparannuksen tarpeessa ovat erityisesti 1970-luvulla rakennetut kohteet.

Kuluvan vuoden aikana Hoas käynnistää yli 600 asunnon perusparannuksen. Eniten asuntoja menee remonttiin Espoon Otaniemessä, jossa niitä kunnostetaan yhteensä 411.

”Laatu on asiakkailtamme tulevan palautteen perusteella entistä tärkeämpää myös opiskelija-asumisessa. Perusparannusten lisäksi toteutamme kohteissamme kevyitä viihtyvyyskorjauksia, joiden avulla kiinteistöjen asumismukavuutta voidaan lisätä silloin, kun kohde ei vielä vaadi suurempaa kunnostusta”, Tarhio kertoo.

Viihtyvyyskorjauksien avulla asuntoja ja yhteistiloja voidaan kunnostaa kevyesti ilman, että asukkaiden täytyy muuttaa asunnoistaan pois.

”Keskitymme asioihin, jotka vaikuttavat eniten asukkaan kokemukseen ja ensivaikutelmaan – valaistukseen, pintamateriaalien uusimiseen ja yleiseen viihtyisyyteen”, Tarhio kertoo.

 

Hoas on yleishyödyllinen säätiö, joka vuokraa, rakennuttaa ja ylläpitää asuntoja pääkaupunkiseudulla peruskoulun jälkeisissä oppilaitoksissa opiskeleville, tutkintoaan päätoimisesti suorittaville opiskelijoille. Asuntoja Hoasilla on tällä hetkellä yli 9 200 kpl ja asukkaita noin 18 000.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>