Viimeisimmät julkaisut

Ouluun uusi lasten ja naisten sairaala 75 miljoonalla

Oulun yliopistollisen sairaalan uudistus alkaa lasten ja naisten sairaalan rakentamisella. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän valtuusto hyväksyi 75,2 miljoonan euron urakan maanantaina 20.3.2017.

Ilmakuva: Oulun yliopistollinen lasten ja naisten sairaala

Uudistuminen ei ole vain seinien ja modernin sairaalan rakentamista, vaan samalla alkaa mittava toiminta-mallien ja rakenteiden uudistus.  Näin parannetaan potilasturvallisuutta, hoidon laatua ja vaikuttavuutta sekä toiminnan tuottavuutta.

”Valtuutetut ovat tehneet tärkeän päätöksen, joka aloittaa Tulevaisuuden sairaala 2030-rakennuskokonaisuuden. On tärkeää, että kuntayhtymän päätöksenteossa kuullaan omistajakuntien edustajien näkemyksiä sairaalan kehittämisessä. Tätä päätöstä on valmisteltu koko nykyinen toimikausi. Valtuutetut ovat voineet osallistua suunnitteluun kokouksien lisäksi myös valtuustoinfoissa käytyjen keskustelujen aikana”, yhtymävaltuuston puheenjohtaja Esko Valikainen totesi.

Valikaisen mielestä pohjoinen Suomi tarvitsee nykyaikaisen sairaalan. ”Se turvaa yliopistollisen sairaalan toiminnat ja yliopistollisen koulutuksen ajanmukaisissa tiloissa.”

Kuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja Antti Huttu-Hiltunen kiitti sitoutunutta ja pitkäjänteistä työtä tehnyttä Tulevaisuuden sairaalan ohjelmatoimistoa ja sairaalan operatiivista johtoa. ”Me luottamushenkilöt olemme saaneet osallistua päätöksentekoon ja rahoituksen suunnitteluun koko menneen toimikauden ajan. Lasten ja naisten sairaala on ensimmäinen osahanke ja toteutumassa nytkin. Seuraavatkin osahankkeet kulkevat kaikki hallituksena ja valtuuston kautta.”

Huttu-Hiltunen muistutti, että uuden rakentamisen on tuotava hyötyjä yksilölle, sairaalalle ja yhteiskunnalle. ”Mutta tässä asiassa ei pidä miettiä vain tiloja, vaan ehdottomasti toimivuutta. Siksi on merkittävää, että myös henkilöstö saa osallistua hankkeen suunnitteluun.  Sairaalan tuottavuustavoite on tärkeä, mutta vaikuttavuus vieläkin tärkeämpää. Hyvinvointia eivät luo hoitopäivät, vaan terveet päivät.”

Hallintoylilääkäri Juha Korpelainen iloitsee, että neljä vuotta valmisteltu hanke konkretisoituu pian. Suunnittelussa lähtökohtana on ollut potilaslähtöisyys. ”Kyseessä on huomattava panostus perhekeskeisyyteen. Olemme tehneet laajasti pohjatyötä henkilöstön ja potilaiden kanssa, jotta OYS:n perhekeskeinen hoito nousee sairaalan uusien toimintamallien myötä aivan uudelle tasolle”, Korpelainen korosti.

Nykyiset, pääosin 1960-70-luvuilla rakennetut tilat eivät enää ole ajantasaiset. Uuden rakentamista puolsivat nykyisen lasten sairaalan heikko rakennustekninen kunto, mahdollisuus käyttää naistentaudeilta vapautuvia tiloja väistötarkoitukseen ja mahdollisuus tarvittaessa laajentaa synnytystoimintaa.

”Tärkeintä on kuitenkin, että pirstoutuneena olevan toiminnat ja pienet yksiköt saadaan yhdistettyä. Tämä on ennen kaikkea potilasturvallisuutta parantava asia.  Suunnittelussa huomioidaan myös Sote-uudistuksen vaatimukset ja pyritään ennakoimaan tulevia rakenteita”. Korpelainen jatkoi.

Lasten ja naisten sairaalan rinnalla rakentuu ydinsairaala, jonka rakentamisesta on tarkoitus päättää tämän vuoden aikana. Nämä kaksi osaa ovat ensimmäiset noin 500 miljoonan Tulevaisuuden sairaala 2030 -ohjelman hankkeista. Ohjelman aikana kaikki sairaalan tilat rakennetaan tai peruskorjataan.

”Uuden sairaalan rakentaminen antaa meille ainutlaatuisen mahdollisuuden uudistaa toimintamalleja ja hyödyntää uusinta teknologiaa selvästi nykyistä laajemmin ja tehokkaammin ja samalla parantaa palveluntuotantoamme ja hoidon vaikuttavuutta merkittävästi”, ohjelmajohtaja Kari-Pekka Tampio painotti.

 

Tampion mukaan tuottavuuslisä voi olla jopa niin suuri, että sen avulla voidaan kattaa koko kiinteistöinvestointi sairaalan elinkaaren aikana.

 

Lasten ja naisten sairaala on viisikerroksinen rakennus, jonka laajuus on noin 25 800 neliömetriä. Maan alle rakentuu kaksi kerrosta. Rakennus sijoittuu OYS:n pohjoispäähän Kajaanintien lähelle. Varsinaiset rakennustyöt alkavat ensi vuonna. Sairaalan on määrä valmistua vuonna 2020.

 

Lasten ja naisten sairaala toteutetaan allianssina niin, että tilaaja, suunnittelijat ja urakoitsijat ovat sitoutuneet yhdessä viemään hanketta eteenpäin. Näin turvataan muun muassa sitä, että rakentamisaikaiset kustannukset pysyvät asetetussa tavoitteessaan.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>