oulu
Oulun uusi oikeustalo ja koko oikeustalokortteli esitellään Projektiuutisten numerossa 2/2023, joka ilmestyy toukokuun alussa. Kuva: Senaatti-kiinteistöt

Oulun uusi oikeustalo on valmis

Oulun oikeustalokorttelin 40 miljoonaa euroa maksanut uudistus on valmistunut. Senaatti-kiinteistöt rakennutti uudisrakennuksen vanhan virastotalon paikalle ja peruskorjasi vuonna 2006 valmistuneen noin 4000 kerrosneliön rakennuksen. Toiminta uudessa oikeustalossa käynnistyy huhtikuussa 2023.

Oulun uusi oikeustalo ja koko oikeustalokortteli esitellään Projektiuutisten numerossa 2/2023, joka ilmestyy toukokuun alussa. Kuva: Senaatti-kiinteistöt

Peruskorjaus valmistui marraskuussa 2022, ja tilat on otettu Oulun oikeusaputoimiston ja Oulun edunvalvontatoimiston sekä Maahanmuuttoviraston käyttöön joulukuussa 2022. Uudisrakennus valmistui helmikuussa 2023, ja huhtikuussa rakennuksen käyttäjinä aloittavat Oulun käräjäoikeus, Pohjois-Suomen hallinto-oikeus, Oulun toimipaikan Ulosottolaitos, Pohjois-Suomen syyttäjäalueen Syyttäjälaitos ja Rovaniemen hovioikeus.  Oikeustalokorttelissa tulee työskentelemään yhteensä noin 400 henkilöä.

– Koronapandemian ja Venäjän hyökkäyssodan tuomista haasteista huolimatta olemme pysyneet budjetissa, ja kohteet ovat valmistuneet aikataulun mukaisesti. Tulevien käyttäjien kanssa tiiviissä yhteistyössä suunnitelluista tiloista tuli viihtyisät toimitilat, jotka palvelevat uudistuvaa käyttöä ja toimintaa. Suomen mittakaavassa Ouluun tulee hyvin edistyksellinen oikeustalo, Senaatti-kiinteistöjen rakennuttamisryhmän päällikkö Harri Karjula kertoo.

Oikeustalokortteliin toteutettiin nykypäivän tarpeiden mukaiset toimisto- ja asiakaspalvelutilat sekä 25 istuntosalia. Uudet tilaratkaisut ovat oikeushallinnon keväällä 2020 uudistetun työympäristö- ja toimitilakonseptin mukaisia.

– Konseptin mukaisesti tilaratkaisuksi etsittiin vaihtoehtoa, jossa oikeusministeriön hallinnonalan toimijoita saadaan koottua samaan kokonaisuuteen ja joka palvelee kansalaisia mahdollisimman hyvin. Tiloihin on rakennettu esimerkiksi videokuulemistiloja, jotka tukevat paremmin etäoikeudenkäyntejä, kertoo oikeusministeriön hallinnonalan asiakkuusryhmän päällikkö Kati Jokelainen Senaatti-kiinteistöistä.

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 40 miljoonaa euroa. Päätoteuttajana on toiminut Hartela Pohjois-Suomi Oy. Rakennushanke toteutettiin kärkiallianssimallilla, jonka Senaatti on kehittänyt erityisesti suurten ja vaativien rakennushankkeidensa toteuttamiseen.

– Kärkiallianssimalli sopi tähän hankkeeseen hyvin, sillä esimerkiksi ympäristötavoitteet ovat edellyttäneet uusia toteutustapoja ja vaativia teknisiä ratkaisuja. Kun toteutetaan tämäntyyppistä uudenlaista ja haastavaa hanketta, joustavuus ja osapuolten tiivis yhteistyö ovat onnistumisen edellytys, Hartela Pohjois-Suomen toimitusjohtaja Markku Taskinen sanoo.

Oulun oikeustalon arkkitehtisuunnittelusta vastasivat arkkitehtitoimistot Komulainen Arkkitehdit Oy ja PES-Arkkitehdit Oy.

Uudisrakennuksen tavoitteeksi asetettiin neljän tähden RTS-luokitus, ja kohteen ulkoinen auditointi on käynnissä. Kohde toimi Senaatin hiilijalanjäljen laskennan pilotointikohteena. Rakennuksen hiilijalanjälkilaskennassa on selvitetty koko rakennuksen elinkaaren aikana syntyvät kasvihuonekaasupäästöt.

Energian kulutuksen pienentämiseksi kohteeseen on toteutettu energian kierrätysjärjestelmä, jossa laitetilojen lämpökuorma hyödynnetään tuloilman esilämmityksessä. Lisäksi rakennuksen katolle asennetaan ensi kesänä aurinkovoimala, jonka tuotantoteho on 85 piikkikilowattia ja vuosituottoarvio noin 73 000 kilowattituntia.