Aalto Konekortteli K3 havainnekuva Helin Co Architects ? Aalto-yliopisto

Otaniemessä alkaa päästöttömän lähienergian projekti

Aalto Konekortteli K3 havainnekuva Helin Co Architects – Aalto-yliopisto

Fortum rakentaa Aalto-yliopiston Otaniemessä sijaitsevan korttelin remontin yhteydessä lähienergiaan perustuvan ratkaisun, jossa rakennusten lämmitys ja jäähdytys tuotetaan teollisen mittakaavan keskitetyillä ilma-vesilämpöpumpuilla. Lämpö ja kylmä siirretään kiinteistöihin matalalämpöverkkojen ja kylmäverkkojen avulla. Samalla kierrätetään jäähdytyksessä syntyvä lämpö alueen käyttöön, mikä parantaa sen energiatehokkuutta.

Ratkaisun omavaraisuusaste on 70-90 %, ja tarvittaessa kulutushuiput katetaan uusiutuvalla kaukolämmöllä. Uusi energiaratkaisu on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2021 alussa ja laajentaa myöhemmin myös lähikiinteistöihin.

”Otaniemen kampukselle kehitettävää Aalto Works -korttelia sekä sen lähialueita palveleva energiajärjestelmä tukee erinomaisesti Aalto-yliopiston kampuskehittämisen ja energiatehokkuuden tavoitteita. Hiilineutraali hukkalämpöjä hyödyntävä energiaratkaisu on luonnollinen jatkumo Aalto-yliopiston toimintatavalle, jossa haetaan kestävän kehityksen tavoitteita tukevia energiaratkaisuja ottaen huomioon kunkin kehityskohteen erityistarpeet”, Aalto-yliopistokiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Ville Jokela sanoo.

”Kampuskiinteistöillä on myös avainrooli huipputasoisten tutkimusmahdollisuuksien tarjoamisessa yliopiston tutkimusryhmille, jota tämä uusi energiajärjestelmä sekä yhteistyö Fortumin kanssa tukee erinomaisesti”, Jokela toteaa.

”On hienoa, että pääsemme tekemään uudenlaista energiaratkaisua Aalto-yliopistokiinteistöjen tapaisen edelläkävijän kanssa. Alusta asti tehdyllä tiiviillä yhteistyöllä olemme pyrkineet varmistamaan, että asiakkaan tarpeet tulevat oikein ymmärretyiksi projektin edetessä”, Thomas Ekholm Fortumin lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnasta sanoo.

”Fortum on panostanut vahvasti innovatiivisiin energiaratkaisuihin; esimerkiksi tässä yhdistetään uudella tavalla kaukoenergian ja paikallisen tuotannon parhaat puolet. Kehitämme voimakkaasti erilaisia lämpöpumppuja hyödyntäviä hybridiratkaisuja, jotka toteuttavat osaltaan Espoon Clean Heat -muutosmatkaa”, Ekholm kertoo.

Fortum vastaa projektista koko järjestelmän elinkaaren ajan hankekehityksestä ja rakentamisesta käytön aikaiseen operointiin saakka. Tavoite on laajentaa ratkaisua tulevaisuudessa myös lähikiinteistöihin. Fortum ja Aalto-yliopisto ovat lisäksi sopineet tutkimusyhteistyöstä, jossa syntyvää dataa hyödynnetään yhdessä mm. tutkimukseen ja järjestelmäkehitykseen. Tutkimuksen piiriin kuuluu myös energiantuotannon ja kulutuksen optimointi.