Viimeisimmät julkaisut

Olympiastadionilla louhinnat ovat saavuttaneet syvimmän kohdan

Pohjan tervajaisia vietettiin tänään 30.3.2017.

Perinteen mukaan pohjan tervajaisia vietetään, kun louhinta on saavuttanut syvimmän kohtansa. Tämä hetki saavutettiin stadiontyömaalla tänään 30.3.2017. Tervajaiset ovat merkittävä rakentamisen juhla.

Olympiastadionin perusparannus- ja uudistamishankkeen maarakennus- ja louhintaurakan toteuttaa Lemminkäinen. Urakassa on louhittu uusia yleisöpalvelu-, monitoimi-, liikunta-, logistiikka- ja tekniikkatiloja maanalaisina laajennuksina. Lemminkäinen jatkaa maanrakennustöitä ja rakenteiden vahvistuksia syksyyn 2017.

Stadion on erityinen insinöörirakentamisen kohde. Erityisosaamista projektissa ovat vaatineet louhintojen lisäksi muun muassa työnaikaisten tuentojen ratkaisut; samalla kun ympäriltä ja alta on poistettu 150 000 m3 kiveä on taattu Stadionin rakenteiden ja tornin säilyvyys.

Stadionin uudistamisessa on viisi merkkipaalua. Ensimmäinen oli alkupaukun räjäytys 7.4.2016. Toinen merkkipaalu on pohjan tervajaiset. Tulevia vaiheita ovat uudistuvan stadionin peruskiven muuraus, harjannostajaiset ja Olympiastadionin käyttöön vihkiminen.

FAKTAT

Louhinnan ja maankaivuun kokonaismäärät ensimmäisen vuoden aikana:

– louhinta n. 133 000 m3
– maankaivuu n. 77 500 m3

Louhintojen syvyydet maanpinnan koroista:

– tornipiha -12 metriä
– tornin viereinen alue -7 metriä
– urheilumuseon alitus -14 metriä
– stadionin pohjoinen pääty -11 metriä
– kentän alapuolinen huoltotunneli -7 metriä
– itäsivun alue -7,5 metriä
– stadionin koillisosa -6 metriä

Pohjan tervajaiset ovat louhintaurakoissa perinne. Pohjan tervajaisia vietetään, kun louhosurakka on louhittu syvimpään kohtaansa. Vanhan perinteen mukaan pohjan tervaus estää kosteuden pääsemisen louhoskohteeseen. Toisen tarinan mukaan tervaamalla estettiin hiisien nouseminen kalliosta louhittuun tilaan.

Lisätietoa: www.stadion.fi

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>