Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Ohjelmaa öljylämmityksestä luopumiseksi saa nyt kommentoida

Kuva: Jaana Ahti-Virtanen
– Edessämme on 10-vuotinen urakka, jonka jälkeen yhteiskuntamme tulisi olla vapaa fossiilisesta öljylämmityksestä ja jättiläisharppauksen lähempänä hiilineutraaliutta. Urakkaan on tartuttava yhdessä. Toivon, että saamme runsaasti näkemyksiä lausunnoilla olevaan ohjelmaan, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.

Hallitusohjelmassa on tavoitteena luopua öljylämmityksestä 2030-luvun alkuun mennessä ja julkisissa rakennuksissa jo vuoteen 2024 mennessä. Rakennusten nykyisiä öljylämmitysjärjestelmiä ei olla kieltämässä, eikä öljylämmittäjille ole suunnitteilla sanktioita. Tarkoituksena kuitenkin on, että uusiin rakennuksiin ei enää asenneta fossiilista öljyä polttavia lämmitysjärjestelmiä.

Ohjelmaluonnoksessa on 26 toimenpidettä, joilla yksityisiä ja julkisia öljylämmittäjiä kannustetaan vaihtamaan muihin lämmitysmuotoihin. Toimenpiteisiin kuuluu avustuksia ja tukia, energiatehokkuussopimuksien täsmennyksiä,  julkisten hankintojen kriteerien ohjausta, uudisrakennusten ja laajojen korjaushankkeiden energiatehokkuussäädöksiä kehittämistä sekä neuvonnan ja viestinnän tehostamista.

Suomessa on tällä hetkellä reilut 130 000 käytössä olevaa öljylämmitteistä pientaloa. Ympäristöministeriön mukaan öljyä kuluu vuodessa keskimäärin 2220 litraa taloa kohden, jolloin pientalojen vuosittaiset yhteenlasketut päästöt ovat noin 750 kilotonnia hiilidioksidia. Kuntien käytössä on noin 5100 öljyllä lämpiävää rakennusta, ja niiden yhteenlasketut päästöt ovat noin 150 kilotonnia hiilidioksidia vuodessa.

Öljylämmityksestä pois vaihtaville pientaloasujille on jo nyt tarjolla avustusta, ja kuntien lämmitystaparemonttien kustannuksista valtio kuittaa ympäristöministeriön mukaan jopa 25 %.

– Reilun puolen vuoden aikana yli 13 000 pientalon omistajaa on hakenut avustusta öljylämmityksen vaihtoon. Seuraavaksi haluamme saada kuntien lämmitysremontit liikkeelle samalla tarmolla, ministeri Krista Mikkonen toteaa.

Lämmitystaparemontteja tuetaan myös asuinrakennusten energia-avustuksella, jota voivat hakea pientalon omistajien lisäksi myös asunto-osakeyhtiöt sekä ARA-yhteisöt.
Ohjelmaluonnokseen voi tutustua ja antaa lausuntonsa Lausuntopalvelu.fi-sivulla 31.5.2021 mennessä.