Kuva: Touho Häkkinen

Muuramen kirkko on Vuoden 2017 valaistuskohde

Vuonna 1929 valmistunut Alvar Aallon suunnittelema Muuramen kirkko edustaa pohjoismaista klassismia ja on tärkeä seudun kulttuuriperinnölle. Nyt voimme ihastella peruskorjattua kirkkoa ja sen kaunista valaistusta, jossa näkyy Swecon valaistus- ja sähköasiantuntijoiden kädenjälki. Kohde on voittanut juuri Vuoden 2017 valaistuspalkinnon.

VALO-talossa Helsingissä 9.11.2017 järjestetyssä Sähkösuunnittelijat NSS ry:n asiantuntijaseminaarissa julkistettiin ja palkittiin Vuoden valaistuskohde 2017 -kilpailun voittajat. Kilpailun ulkovalaistussarjan voitti Muuramen kirkko, ja sisävalaistussarjan voiton vei Helsingin Sataman Länsiterminaali.

Tuomaristo piti tärkeänä, että Muuramen kirkko on suunniteltu ja toteutettu tarkasti nykyaikaisella projisointitekniikalla välttäen hukkavaloa. Sopivassa suhteessa toteutettu muiden pintojen valopesu tuo myös koko kirkon näkyviin muodostaen tasapainoisen ja hillityn kokonaisvaikutelman.

Kuva: Touho Häkkinen

Aallon rakennus nukkuu arvokkaasti – siluetti näkyy kauniisti Muurameen asti

Alvar Aallon työtä kunnioittaen kirkon julkisivun valaistus suunniteltiin tiiviissä yhteistyössä Alvar Aallon säätiön kanssa. ”Emme lähteneet tekemään loistavaa lyhtyä, vaan julkisivuvalaistusta, jossa kirkon siluetti näkyy hillitysti Muurameen asti. On hienoa, että kohteemme valaistus on huomioitu ja saimme upean tunnustuksen siitä”, Swecon valaistussuunnittelijat Ari Peltola ja Mikko Pekonen kertovat hymyillen. ”Kirkko on itse asiassa ensimmäinen Aallon rakennus, johon on tehty julkisivuvalaistus, koska Aallon mukaan rakennusten täytyy saada nukkua öisin”, Peltola jatkaa.

”Valaistussuunnittelijoina kiinnitämme luonnollisesti huomiota hajavalon hallintaan ja energiatehokkuuteen. Suunnitteluvaiheessa mallinsimme koko kirkon ja kokeilimme erilaisia valaistustapoja ja valaisimia simulaation avulla. Kirkon julkisivuvalaistuksessa on käytetty muun muassa tarkkarajaisia projektoriheittimiä, joilla valo saadaan kohdistettua tarkasti suunniteltuihin kohtiin. Tällä tavalla saimme poistettua ympäristöön karkaavan valon kokonaan”, Pekonen kuvailee kirkon valaistuksen suunnitteluprosessia.

Vuoden valaistuskohde -kilpailu kannustaa laadukkaisiin valaistusratkaisuihin

Vuoden valaistuskohde -kilpailu järjestettiin nyt kuudennentoista kerran. Voittajakohteet jatkavat Suomen ehdokkaina pohjoismaiseen Nordisk Lyspris -kilpailuun.

Kilpailun tarkoituksena on kannustaa kotimaisia valaistussuunnittelijoita ja rakennuttajia antamalla tunnustusta ansiokkaasti toteutetuille valaistuskohteille. Näissä kohteissa valaistus on kohteen käyttötarkoitusta ja arkkitehtonista kokonaisratkaisua tukeva ja täyttää nykyaikaiset valaistustekniset vaatimukset. Myös teknisten ratkaisujen luova käyttö, ekologiset tekijät sekä ympäristön huomioiminen ovat olleet keskeisessä asemassa valaistuskohteiden valinnassa.

Valaistus 2017 -kilpailun järjestävät Suomen Valoteknillinen Seura ry, RAKLI ry, Sisustusarkkitehdit SIO ry, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ry, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, Sähkösuunnittelijat NSS ry ja Sähköteknisen Kaupan Liitto ry.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat:
– Tapio Kallasjoki, Metropolia Ammattikorkeakoulu; Suomen Valoteknillinen Seura ry, tuomariston puheenjohtaja
– Mikko Östring; RAKLI ry
– Helena Aalto, KT Interior Oy; Sisustusarkkitehdit SIO ry
– Esa Kauppi, Oulun kaupunki; Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ry
– Veli-Pekka Vitikka; Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry
– Jonne Järvinen, Insinööritoimisto Stacon Oy; Sähkösuunnittelijat NSS ry
– Ville Hasanen, Rexel Finland Oy; Sähköteknisen Kaupan Liitto ry