Viimeisimmät julkaisut

Monisukupolvikortteli harjakorkeudessa

Penttilänrannan monisukupolviasumisen kortteli on valmistumassa Joensuun Penttilän kaupunginosaan

Monisukupolvikortteliin tulee kuusi vuokrataloa, joista neljä rakennuttaa Setlementtiasunnot Oy ja kaksi Joensuun Kodit Oy.

Vuorovaikutteinen yhteiskehittelyperiaatteella toteutettu monisukupolvikorttelin suunnittelu käynnistyi syksyllä 2014. Yhteistyökumppaneina oli Setlementtiasunnot Oy ja Joensuun Kodit Oy sekä Joensuun kaupunki edustajinaan kaupunkisuunnittelu ja sote-alan toimijat.

Tarkoituksena oli kehittää sekä kustannustehokas ja vaikuttava että yhteisöllisyyttä ja yhteisön taitoja ja resursseja hyödyntävä toimintamalli. Penttilänrannan monisukupolvikortteli oli mukana Valtionvarainministeriön Kuntakokeilut-hankkeessa vuosina 2014–2016.

Penttilänrannan Monisukupolvikortteliin tulee kuusi vuokra-asumiseen tarkoitettua rakennusta, joista neljä rakennuttaa Setlementtiasunnot Oy ja kaksi Joensuun Kodit Oy. Korttelin yhteistilat on keskitetty lähimpänä joenrantaa sijaitsevan rakennuksen pohjakerrokseen. Keskittämällä korttelin yhteistilat niistä saatiin isommat, laadukkaammat ja monipuolisemmat. Yhteistilaan tulee iso asukastila, yhteisökeittiö, yhteispesulatilat, harrastetila, palveluhenkilökunnan työtilat sekä sähkökäyttöisten yhteiskäyttöautojen latauspiste. Rakennuksia yhdistää talot kiertävä, esteetön ja liikkumiseen innostava säältä suojattu kävelyreitti. Saunatilat ovat kahden rakennuksen ylimmäisessä kerroksessa.

Monisukupolvikortteli on samalla pohjoiskarjalaisen kyläyhteisön paluu kaupunkiin. Ihmisten osaamiset, taidot ja intohimot yhdistyvät vapaa-ajan tekemisessä, harrastuksissa ja tapahtumissa. Lapset, nuoret, aikuiset, seniorit ja vanhukset sekä erityistukea saavat elävät ja asuvat kaikki samassa korttelissa. Penttilänrannan Monisukupolvikorttelissa yhteisöllisyys on tiloja, yhteinen piha, yhteistä tekemistä ja tapahtumia.

Yhteisöllisyys lähtee asukkaista: mitä asukkaat osaavat, taitavat, tietävät ja mitä he haluavat jakaa toistensa kanssa. Talojen asukkaiden kesken voidaan järjestää esimerkiksi kielten opiskelua, pyöränkorjausta, lastenhoitoapua, läksykerho, koiran ulkoilutusapua, tavaroiden kierrätystä, liikuntahetkiä sisällä tai ulkona, kirpputoreja ja ravintolapäiviä, satutunteja, tuolijumppaa, maalausta, keskusteluja, remonttiapua, kirjojen vaihtoa ja niin edelleen.

Monisukupolvikorttelissa aloittaa talojen valmistuttua yhteisökoordinaattori, joka auttaa, tukee ja kannustaa asukkaita yhteisen tekemisen löytämisessä ja ylläpitämisessä. Korttelissa voidaan järjestää myös erilaisia tapahtumia, luentoja ja juhlia, joiden järjestämisessä yhteisökoordinaattori on apuna.

Hankkeen pääsuunnittelija on arkkitehti Martti Aittapelto, Arcadia Oy Arkkitehtitoimisto. Urakoitsijana Lemminkäinen Talo Oy.

Monisukupolvikortteliin tulee kaikkiaan 156 asuntoa:

  • Kortteli valmistuu toukokuussa 2018. Hakuaika alkaa helmikuussa 2018.
  • Setlementtiasunnot rakennuttaa 104 asuntoa, 29-61,5 m2, joista 20 asuntoa on tarkoitettu kehitysvammaisille. Heidän turvallista asumistaan tukee palveluntuottajana Joensuun kaupunki. Ennakkoon kiinnostuneeksi voi ilmoittautua osoitteessa info@setlementtiasunnot.fi tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 837 5300.

Joensuun Kodit rakennuttaa 52 asuntoa. Huoneistokoot vaihtelevat 33 m2 yksiöistä 61,5 m2 kaksioihin/kolmioihin. Kahdessatoista asunnossa on erityisvarustus vaikeasti liikkuville vanhuksille. Joensuun Kotien asuntoja voi tiedustella ennakkoon osoitteessa kodit@joensuunelli.fi tai puhelimitse 013 337 7800

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Näköislehden tilaus

Haluatko Projektiuutiset näköislehden sähköpostiisi?

Tilaa näköislehti sähköpostiisi tästä >>